5 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă de sărbători

  • Tweet
  • Tweet

Practica medicală arată că cei care în timpul anului au obiceiuri alimentare nesănătoase, de sărbători au tendinţa să facă excese majore, în timp ce persoanele preocupate de o alimentație sănătoasă își păstrează cu uşurinţă echilibrul.

Tradiţiile culinare specifice românilor, cu alimente încărcate de grăsimi, proteine animale, calorii, care sunt îndelung prelucrate termic, afectează negativ chiar şi un organism sănătos. Însoţite de consumul de alcool şi lipsa de mişcare, aceste obiceiuri duc către latura neplăcută a sărbătorilor.

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite –  greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută. De aceea, consumul de alimente trebuie să fie controlat. Tentaţia de a ne răsfăţa cu delicii culinare este foarte mare, însă orice persoană care vrea să se bucure de sănătate ar trebui să aibă o alimentație temperată de sărbători.

Deşi urmările mâncatului în exces în această perioadă sunt cunoscute de majoritatea oamenilor, este surprinzător cum an de an numărul persoanelor care au nevoie de consult de specialitate este, în continuare, la fel de ridicat. De aceea, dr. Alexandrina Constantinescu, medic primar gastroenterolog, ne va da 5 sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru o alimentație sănătoasă de sărbători:

  1. Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior
  2. Sarmalele grase, caltaboşul, crusta curcanului, ciorba plină de grăsimi, friptura trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi  sau salată de varză
  3. Deserturile tradiţionale (cozonacul, checul, prăjiturile) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime precum margarină şi zahăr rafinat
  4. Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important
  5. Pentru ca digestia să fie cât mai uşoară, putem să profităm de luminile spectaculoase şi de târgurile de Crăciun, şi să facem o plimbare de cel puţin o oră alături de familie

Dr. Constantinescu ne amintește că ”sărbătoarea Crăciunului este un prilej de bucurie şi nu unul pentru excesele alimentare. Ceea ce punem pe farfurie şi în pahare, cât şi felul în care mâncăm este foarte important pentru sănătatea noastră”. Aceste sfaturi ar trebui să devină un stil de viață, având în vedere faptul că o alimentație nesănătoasă poate duce la apariția cancerului colorectal.

Pentru a informa românii despre cum pot preveni cancerul colorectal, Dr. Alexandrina Constantinescu a lansat luna trecută campania 45+. Mai multe detalii găsiți pe http://www.endo-gastro.ro/articole/86-cancer-colorectal-campania-45plus .

Dr. Alexandrina Constantinescu

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *