Antreprenorii români importă în principal din Polonia, vând cel mai mult în Italia și Austria

  • Tweet
  • Tweet

Antreprenorii români își comercializează produsele și serviciile pe plan internațional, înregistrând cele mai mari vânzări în Italia și Austria și cumpărând cel mai mult din Polonia, după cum indică datele AKCENTA.

Atunci când vine vorba de exporturi, date oficiale făcute publice de Oficiul Italian pentru Statistică arată că firmele din România ocupă poziția a 10-a într-un top al principalilor exportatori europeni ale căror bunuri și servicii ajung pe piața italiană. În ceea ce privește Austria, datele Statistik.at arată că business-urile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din România, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriace (37.7 MLD Euro dintr-un total de 53.88 MLD Euro) de bunuri și servicii în perioada ianuarie-mai a anului curent.

În materie de exporturi, comercianții români vând în străinătate mai ales materiale de constucții, mobilă, fructe și legume. În Italia, produsele de încălțăminte fabricate în România sunt cele mai căutate mai căutate, în timp ce Austria importă de la antreprenorii români produse din sectorul construcțiilor metalice.

În același timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arată că, anul trecut, România s-a aflat pe locul 18 în topul principalilor importatori de bunuri și servicii poloneze (în valoare totală de peste 10 BLN de zloti). În primul trimestru al anului curent, România a avansat un loc, pe 17 (în condițiile în care importurile de bunuri poloneze au crescut cu 1.5%), generând la fel de multe exporturi din Polonia precum Turcia.

Exporturile poloneze către România au crescut și au ajuns la un volum mai mare decât cel al exporturilor către China, fapt care a generat o creștere a interesului comercianților polonezi față de România ca piață de desfacere pentru produsele lor. Cele mai populare produse importate de antreprenorii români de la omologii lor din Polonia sunt cele de mobilier.

Pe de altă parte, luând în considerare schimburile în Euro și zloți dintre antreprenorii români și cei polonezi, AKCENTA estimează o creștere a interesului și pentru tranzacțiile realizate în lei românești.

De ce sunt polonezii și alți antreprenori străini interesați de România?

În mod normal, exportatorii sunt atrași de anumite piețe în special grație puterii de cumpărare a consumatorilor. Atunci când vine vorba de România, comercianții străini – inclusiv cei din Polonia – sunt atrași mai mult de capacitatea țării de a se schimba rapid, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic. Mai mult, România este o piață unde există 19 milioane de potențiali consumatori, fiind cea de-a șaptea cea mai mare țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al populației”, Theodor Ștefanovici, Director Comercial AKCENTA pentru România.
Ne așteptăm la o intensificare a activităților românești de trade – atât importuri, cât și exporturi – în condițiile în care piața locală este atractivă pentru vecinătatea sa cu țările balcanice, dar și grație porturilor precum Constanța, care oferă access la bazinul Mării Negre și potential acces la multiple piețe, inclusiv la cea turcă. În condițiile în care activitățile economice transfrontaliere se intensifică continuu, AKCENTA a acționat pentru a-i ajuta pe comercianții români atunci când vine vorba de necesitățile lor în privința plăților externe, fiind la dispoziția acestora și pe plan local, prin intermediul reprezentanților săi comerciali. Prezența AKCENTA în România le aduce beneficii antreprenorilor, permițând folosirea valutelor locale pentru realizarea de plăți către partenerii de afaceri și oferindu-le rate de schimb valutar excelente, care pot fi negociate. Prin activitatea noastră, îi ajutăm pe antreprenori să facă și să primească plăți mai rapid și mai ieftin decât prin intermediul băncilor”, a adăugat Ștefanovici.

AKCENTA derulează activități pe piețe din Europa Centrală, cum sunt  Cehia – unde este activă din 1997, Slovacia, Polonia, Ungaria și România, având în total un număr de 25.000 clienţi.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *