Care este diferența de cost dintre implantul de dinte și metoda clasică de punte dentară?

Atunci când își pierd dantura din cauza deteriorării severe a dinților, în urma unei traume, a unor afecțiuni ale gingiei sau chiar intervenții nereușite de canal, pacienții se află deseori în fața unei alegeri dificile: să aleagă implantul dentar sau metoda clasică de punte dentară? De cele mai multe ori elementul decisiv este prețul, fără să se înțeleagă însă că la o detaliere a acestuia diferența dintre cele două lucruri poate ajunge la 200 euro. În țările dezvoltate, implanturile dentare sunt folosite de peste 30 de ani și utilizarea acestora nu mai ridică niciun semn de întrebare în rândul medicilor stomatologi și nici a pacienților.

Pe lângă aspectul estetic (obrajii și buzele par căzute), înlocuirea dinților lipsă va reda pacienților capacitatea de a mesteca, a vorbi normal, a zâmbi și a avea o estetică armonioasă. În plus, dacă se neglijează spațiul rămas liber, este foarte posibil ca ceilalți dinți să se deplaseze pentru a ocupa locul gol, ceea ce va cauza o mușcătură viciată care va duce la probleme ale articulației temporomandibulare. În plus, pacienți pot fi mult mai susceptibili la afecțiuni ale gingiilor și cariilor, apariția pungilor parodontale, resorbțiilor osoase, mobilizarea și pierderea altor dinți (un dinte extras și neînlocuit atrage după sine pierderea altora). Vor apărea și dificultăți în realizarea igienei bucale prin acumularea de resturi alimentare ăn spațiile create.

Diferența dintre implant și puntea dentară

Implanturile dentare sunt niște șuruburi din titan sau zirconiu care sunt inserate în cadrul unei intervenții chirurgicale complexe, dar ușoară pentru un medic experimentat, care durează 30-45 de minute. Fiind realizată sub anestezie locală, pacientul nu suferă niciun fel de durere, această procedură fiind mult mai puțin traumatizantă decât o extracție. După intervenție se administrează antibiotice și antialgice și astfel durerea este ținută în control. Implantul este o piesă dentară din titan, de forma unui șurub, care este introdusă în os. După extragerea unui dinte, osul rămâne gol şi, treptat, se resoarbe. Implantul se va fixa în locul acestui dinte extras și el înlocuiește de fapt rădăcina unui dinte.

În mod normal, un tratament cu implant este finalizat în mai multe etape pe parcursul câtorva luni. În prima etapă, medicul stomatolog fixează implantul în osul maxilar/ mandibular și durează 3-6 luni până când osul fuzionează cu implantul. Apoi se face o extensie care prelungește implantul deasupra gingiei, iar după vindecarea gingiilor se ia amprenta și se realizează reconstrucția folosind o coroană.

Puntea dentară constă într-un pod care se sprijină pe dinții vecini, aceasta fiind o lucrare care se poate realiza de către orice medic stomatolog care are o experiență minimă. Pentru realizarea acestei lucrări dinții pe care este susținut podul trebuie pregătiți, piliți și șlefuiți și apoi îmbrăcați. De cele mai multe ori această procedură este însoțită și de îndepărtarea nervului celor doi dinți care sprijină puntea.

Dr. Andra Custura gazeta de stiri online

Dr. Andra Custura

”Cei mai mulți pacienți se tem fie că implantul ar putea fi respins de organism, dar pe de altă parte nici nu vor să-și strice doi dinți sănătoși pentru o lucrare. Un medic care nu este specializat în implantologie va fi rezervat în ceea ce privește implantul, deși este o lucrare extrem de simplă care dacă este realizată cum trebuie este mai puțin dureroasă și mai eficientă decât puntea. Desigur că recomandarea de tratament se stabilește doar în urma unui consult amănunțit asupra stării generale de sănătate, gradului de igienă orală, obiceiurilor vicioase, stării de țesut osos, gradului de implantare și valorii parodontale a dinților stâlpi. De obicei însă prețul este elementul decisiv, însă după discuții detaliate pacienții înțeleg că diferența de preț este de aproximativ 200 euro între o lucrare și alta, iar în cazul implantului se poate plăti eșalonat, întrucât și implantul se face în mai mulți pași”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile.

Avantajele și dezavantajele implantului dentar

Avantajul principal al implantului dentar este că păstrează integritatea dinților vecini, iar înlocuirea dintelui lipsă se va realiza cu o singură coroană și nu prin trei coroane ca în cazul punților, de unde reiese o reducere a prețului. Estetica este și ea mult îmbunătățită, deoarece coroana de pe implant se diferențiază mult mai greu de un dinte natural. Această intervenție se poate realiza la orice vârstă dacă sunt îndeplinite câteva criterii și anume o stare generală bună de sănătate, o igienă orală eficientă și lipsa obiceiurilor vicioase cum sunt fumatul și alcool.

Singurele dezavantaje ale implantului țin mai mult de factorul psihologic, pacienții accepta mai greu o intervenție chirurgicală și de prețul acestuia, care deși este puțin mai mare datorită materialelor moderne, el poate fi eșalonat, deoarece realizarea lucrării finale durează aproximativ 4-6 luni. De asemenea implantul necesită și o igienă riguroasă în lipsa sa existând riscul de pierdere a implantului.

Fumătorii care depășesc zece țigări pe zi, persoanele cu o igienă dentară extrem de deficitară și diabeticii care nu își țin sub control glicemia sunt singurele categorii față de care medicii au rezerve atunci când vine vorba despre alegerea implantului dentar pentru a înlocui un dinte.

”Dacă prețul unui implant dentar este principalul factor din cauza căruia pacienții renunță la această soluție, ar trebui să știe că în funcție de materialul utilizat costul implantului se schimbă – așa că dacă aleg implanturi cu 300 euro să știe clar că e posibil să aibă probleme la scurt timp. Sunt multe firme producătoare de implanturi, prețul diferă de la una la alta, așa că recomandarea mea ar fi să se documenteze înainte de a alege, pentru că astfel vor înțelege de unde provine diferența de preț. Necesitatea unor intervenții precum adiția osoasă crește costul de asemenea. Tipul de anestezie utilizată, laboratorul de tehnică dentară, imagistica pentru amprenta gingiilor, condiția fizică a pacientului (dacă trebuie făcute tratamente preliminare dar și experiența medicului, toate acestea contribuie la creșterea prețului”, explică dr. Custura.

Avantajele și dezavantajele punții clasice

Indicația majoră de restaurare protetică prin punte este situația în care dinții vecini sunt deja afectați de carii într-un procent destul de mare fiind necesară devitalizarea lor sau acoperirea cu o coroană, pentru a nu mai supune pacientul la încă o intervenție chirurgicală. Un dinte devital (cu nervul scos) este casant prin lipsa vascularizației și se poate sparte foarte ușor.

Principalul dezavantaj al punții este că se sacrifică dinții stâlpi sănătoși prin șlefuire, aceștia se devitalizează, existând riscul apariției unor complicații pulpare, oricât de corectă ar fi obturația de canal. De asemenea pot apărea și complicații parodontale și resorbții osoase în lipsa unei igienizări corecte și riguroase.

Singurul avantaj al punții este că restaurarea estetică și funcțională se realizează într-un timp destul de scurt și se acceptă mai ușor din punct de vedere psihologic. Dacă luăm însă în calcul faptul că în cost trebuie inclus și tratamentul celorlalți dinți vecini, cele 2 coronițe suplimentare, costul acestei lucrări ajunge undeva la 600-700 euro, față de un implant care ajunge la 800-900 euro, dar care poate fi plătit în două părți exact așa cum se vor face și manoperele medicale, față de punte unde suma trebuie achitată în  maxim  o lună și jumătate de când se începe  lucrarea. De aceea le recomandăm pacienților să se gândească bine înainte de a alege. Să vină să-și pună implantul dentar, care poate ține până la 15-20 ani și în cele 4 luni de integrare osoasă să strângă cealaltă parte de bani. Ce credeți, este o variantă bună și pentru dumneavoastră?, adaugă același medic stomatolog.

Costul unui implant în cadrul clinicii Andra Smile ajunge la 550 euro la care se adaugă bontul protetic în valoare de 150 euro și coroana metaloceramică de pe implant de 240 euro, ajungând astfel la un cost total de 940 euro. În cazul unei lucrări clasice se plătesc cele 3 coroane metaloceramice, care ajung la 380 euro, devitalizarea celor doi dinți vecini care însumează 200 euro și reconstituirea dinților și consolidarea cu pivoți de fibră de sticlă care este obligatorie pentru dinții devitalizați, adică încă 110 euro. Astfel ajungem la un cost total de aproape 700 euro, fără să fi luat în calcul că pot apărea și costuri de genul pansamentelor în cazul în care devitalizarea dintelui nu a mers perfect și asta aduce după sine costuri suplimentare.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *