Cât costă reformarea sistemului de protecție a copilului în România?

  • Tweet
  • Tweet

Costul reformei sistemului de protecție a copilului în România, prin prevenirea separării copilului de familie și prin trecerea de la instituții pentru copii la medii familiale este de aproximativ 200 milioane de euro, adică echivalentul de cost a 40 de kilometri de autostradă. Instituțiile pentru copii de tip vechi trebuie desființate, iar în paralel este necesară consolidarea nucleului familial și investiția în prevenție.

Acestea sunt câteva dintre concluziile celei de-a 11-a Conferințe Internaționale Eurochild, care a avut loc la București între 26 – 28 noiembrie 2019.

Pentru următorii șapte ani vor fi alocate 30 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene pentru incluziunea socială și lupta împotriva sărăciei”, a declarat Corina Crețu, Comisar European pentru politici regionale. Corina Crețu a subliniat că este important ca toate statele membre ale Uniunii să depună proiecte de calitate pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul incluziunii sociale a copiilor, pentru a le oferi o educație adecvată și posibilitatea de a trăi o viață demnă.

Unul din 4 copii crește în sărăcie în Uniunea Europeană, iar acest lucru va avea două efecte pe termen lung: o rată crescută a abandonului școlar și o rată crescută a criminalității”, a declarat Jana Hainsworth, Secretarul general al Eurochild. Printre principalele obiective ale Agendei Europene 2020 se numără reducerea sărăciei și a ratei abandonului școlar, a mai afirmat Hainsworth.

Noi nu cheltuim în domeniul protecției copilului, ci investim, iar această distincție este absolut necesară. Astfel, vedem viitorul în termeni de valoare și nu în termeni de cost”, a spus Ștefan Dărăbuș, Directorul Național al Hope and Homes for Children România, co-organizatorul acestei ediții a Conferinței Eurochild. El a subliniat că instituțiile de tip vechi pentru copii trebuie închise, nu renovate și că este nevoie ca în locul lor să fie implementate servicii sociale adecvate și măsuri pentru prevenirea separării copilului de familie. Toate acestea se pot face având la dispoziție aceleași fonduri, pe care însă să le direcționăm diferit, mai adecvat unei Europe aflate în secolul 21. “Se impune o reinventare a modului în care aceste sume sunt cheltuite. Totodată, este necesar angajamentul politic”, a mai afirmat Ștefan Dărăbuș.

Ne angajăm ca până în 2020 să nu mai avem orfelinate și centre instituționale de tip vechi în România”, a afirmat Codrin Scutaru, Secretar de Stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. El a declarat că în acest moment există un deficit de peste 10.000 de persoane în sistemul național de asistență socială. În prezent, în România mai sunt 168 de centre rezidențiale de tip vechi în care se află instituționalizați peste 8.000 de copii.

Lucrările Conferinței Anuale Eurochild s-au concentrat pe problemele legate de importanța investiției în educația timpurie, calitatea vieții în primii cinci ani fiind crucială pentru dezvoltarea copilului. Un alt aspect al discuțiilor a vizat sprijinirea și dezvoltarea familiei, precum și importanța dezvoltării unor mecanisme prin care vocile copiilor să se facă auzite, iar societatea să aibă acces la informații directe asupra stării copiilor.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: