”Classical Symphony. Petite Mort. Marguerite and Armand.”, la Opera Națională București

„Classical Symphony”, în coregrafia lui Yuri Possokhov, „Petite Mort”, în coregrafia lui Jiři Kylián şi „Marguerite and Armand”, în viziunea lui Sir Frederick Ashton, au fost prezentate în weekend, în premieră pe scena Operei Naționale București, în cadrul unui spectacol de balet unic care a fascinat publicul prezent în sala ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți cei care și-ar fi dorit să asiste la această primă reprezentație.

Alături de membrii Companiei de balet a Operei Naționale București, a dansat și prim-balerina Alina Cojocaru, invitat permanent al instituției, care a oferit celor prezenți un adevărat regal de grație și virtuozitate.

Apreciat de către iubitorii de balet din întreaga lume, ,,Classical Symphony”, balet creat de Yuri Possokov pe muzica lui Serghei Prokofiev, reprezintă o redescoperire a dansului academic dintr-o perspectivă spectaculoasă, o îmbinare specială a pozițiilor clasice de balet, duse la extrem și transformate într-un limbaj coregrafic modern.

,,Petite Mort” a fost creat de Jiři Kylián pentru Festivalul de la Szalzburg, la împlinirea a două secole de la moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Aducând în prim-plan teme majore ale umanității precum războiul, puterea și sexualitatea prezentate prin intermediul mișcării, acest balet este considerat o adevărată opera de artă, menită  mai degrabă să pună întrebări decât să ofere răspunsuri.

Sir Frederick Ashton, creatorul stilului englezesc de balet, a ales drept sursă de inspirație pentru baletul ,,Marguerite and Armand”, celebrul roman ,,Dama cu camelii” scris de Alexander Dumas-fiul, prezentând în pași de dans fragmente-cheie ale relației interzise dintre Marguerite Gaultier și Armand. Alegerea muzicii din creația lui Franz Liszt nu a fost deloc întâmplătoare, compozitorul fiind unul dintre cunoscuții celebrei curtezane pariziene Marie Duplessis, cea care l-a inspirat pe Alexandre Dumas-fiul în creionarea personajului Marguerite Gaultier.

,,Mă bucură nespus premiera acestui triptic de balet și sunt mândru nu numai de dansatori, ci și de întreaga echipă din cadrul Operei Naționale București, pentru că au făcut posibilă această producție. Consider că acest spectacol, calitatea lui, la care am fost martori aseară la premieră, a determinat stabilirea de noi obiective pentru viitoarele proiecte și a ridicat ștacheta din multe puncte de vedere.

Am știut mereu ca aceste trei balete sunt minunate, dar aseară nu m-am gândit că privesc niște lucrări extraordinare, ci am urmărit niște oameni fascinanți, niște dansatori nemaipomeniți, motiv pentru care sunt nerăbdător să îi văd dansând pe scenă și pe balerinii din celelalte distribuții ale acestui spectacol.” a declarat Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de balet a Operei Naționale București.

Următoarele reprezentații ale spectacolului „Classical Symphony. Petite Mort. Marguerite and Armand” din acesată stagiune vor avea loc în 26 și 29 aprilie, dar și în 3, 10, 13 și 16 mai. Biletele pot fi achiziţionate online la adresa tickets.operanb.ro şi în reţeaua bilet.ro, precum şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9:00-13:00 şi 15:00-19:00.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *