Colecţia de toamnă: bolile care se agravează în sezonul rece

  • Tweet
  • Tweet

Toamna aduce cu ea fluctuaţii mari de temperatură şi ale presiunii atmosferice, umiditate, dar şi limitarea opţiunilor alimentare şi în ceea ce priveşte produsele proaspete. Toate acestea corelate cu o imunitate scăzută, pot favoriza apariţia bolilor de sezon sau agravarea celor deja existente.

Astmul şi afecţiunile alergice

Asemenea primăverii, toamna este un sezon propice alergiilor şi astmului, dar şi acutizarea simptomelor sinuzitei şi rinitei cronice. Inhalarea anumitor substanţe cu efect alergen, precum polenul, praful sau mucegaiul, duce la intensificarea manifestărilor specifice astmului asociate cu reacţiile alergice.

Dr. Tania Bejan

„Aproape orice astmatic va resimţi în această perioadă dificultăţi respiratorii după depunerea de efort în aer rece sau după inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice. De asemenea, se  vor confrunta cu crize de strănut şi tuse, încordare a pieptului şi dispnee (respiraţie scurtă) sau tahipnee (respiraţie rapidă).

Vremea rece sau fluctuaţiile de temperatură ne pot lua uneori prin surprindere toamna  şi pot conduce la apariţia gripei sau bronşitei, în special în cazul persoanelor astmatice. Pentru a evita aceste simptome, este recomandat ca pacienţii care se confruntă cu astfel de probleme să stea departe de polen, spori sau fragmente de mucegai sau animalele de companie”, explică medicul imunolog, specialist Ropharma, dr. Tania Bejan.

Artrita, reumatismul sau artroza

O altă categorie de afecţiuni ale căror simptome se intensifică toamna, sunt cele reumatice precum artrita, reumatismul sau artroza. Acestea se manifestă de regulă prin sensibilitate crescută, dureri pronunţate şi rigiditate la nivelul articulaţiilor, precum şi inflamaţii.

Oricine se poate confrunta cu dureri articulare sporadice, însă frigul, umezeala şi modificările de temperatură afectează mobilitatea articulaţiilor, cresc riscul inflamaţiilor şi intensifică durerile, care se vor resimţi în special la nivelul coloanei, şoldurilor şi genunchilor.

Virozele respiratorii

Toamna nu înseamnă doar sezonul în care se culeg bogăţiile naturii, ci şi anotimpul virozelor respiratorii. Plămânii şi căile aeriene sunt expuse continuu aerului atmosferic şi agenţilor patogeni ai acestuia: bacterii, virusuri şi alte microorganisme, iar numărul lor se măreşte considerabil în această perioadă din cauza temperaturilor scăzute şi umidităţii crescute. „În mod normal, corpul nostru se apără de aceste pericole prin intermediul sistemului imunitar, dar atunci când acesta este slăbit, organismul nu se mai poate apăra atât de eficace împotriva agenţilor infecţioşi. În cazul copiilor, sensibilitatea este cu atât mai mare, întrucât aceştia sunt mult mai expuşi factorilor patogeni, iar sistemul de apărare al acestora nu este complet dezvoltat”, explică dr. Tania Bejan.

Ca întotdeauna, prevenţia este cheia! O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, asociată cu suplimente naturale destinate stimulării imunităţii ajută la fortifierea organismului şi reducerea riscului apariţiei infecţiilor.

Gastrita – o altă afecţiune ce recidivează primăvara sau toamna

În sens strict, termenul de gastrită înseamnă inflamaţia acută sau cronică a mucoasei gastrice.

Cauzele care duc la declanşarea gastritei sunt diferite şi de gravitate variabilă. Consumul excesiv de alcool, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate, fumatul, consumul de mâncăruri fierbinţi sau foarte condimentate, stresul excesiv, sunt doar câteva din numeroasele cauze ale formării gastritei. Aşadar şi tratamentul gastritei diferă în funcţie de pacient şi de situaţie. O importantă măsură de tratament este înlăturarea agentului cauzal.

Faringita, laringita și sinuzita

Din categoria afecţiunilor respiratorii care apar cu preponderență toamna, se numără: laringita, faringita şi sinuzita. Deşi toate trei pot fi clasificate ca infecţii ale sistemului respirator, simptomele acestora diferă în special prin zonă care este afectată.

Faringita este o afecţiune ce apare la nivelului amigdalelor sau a faringelui şi se caracterizează prin tuse seacă şi febră puternică, iar laringita se manifestă la nivelul gâtului prin inflamare sau prin dureri în gât.

Sinuzita determina scurgeri şi congestii nazale şi presupune infecţia mucoasei sinuzale ce determină şi  durerile puternice de cap, resimțite la nivelul frunţii, ochilor, obrajilor.

Pentru mai multe detalii accesați www.ropharma-healthcare.ro.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: