Congresul SRATI 2015: Ministrul Sănătății a anunțat lansarea unui nou program de 4 acțiuni prioritare

  • Tweet
  • Tweet

Prezent la deschiderea oficială a Congresului SRATI 2015, ce s-a desfășurat în perioada 13-17 mai, la Centrul Internațional de Conferințe din Sinaia, Ministrul Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, a anunțat lansarea unui nou program de 4 acțiuni prioritare, care acoperă o gamă largă de patologii severe intraspitalicești.

Completând cele 5 acțiuni prioritare lansate anul trecut de care au beneficiat peste 100.000 de pacienți (infarct miocardic acut, ATI, traumă, accident vascular cerebral și moartea subită), prin noul program de 4 acțiuni prioritare se vor asigura fonduri destinate achiziționării de medicamente, materiale consumabile și reactivi, care, de multe ori, lipsesc din spitalele românești.

Valoarea totală a celor 9 acțiuni prioritare este de peste 235 de milioane de lei, iar fondurile sunt dirijate specific către acele spitale care au dotarea și expertiză profesională necesare. Eficiența acțiunilor prioritare este indubitabilă, de exemplu programul de infarct miocardic acut a determinat scăderea semnificativă a mortalității intraspitalicești de la peste 13% la aproximativ 5%.

Prima acțiune prioritară este destinată managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare și va finanța materiale consumabile necesare rezolvării endoscopice a acestei urgențe majore indiscutabile: inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestivă, evitându-se intervenția chirurgicală care e mult mai costisitoare și cu complicații medicale mai mari.

A doua acțiune prioritară este destinată tratamentului icterului mecanic prin obstrucție neoplazică și va finanța stenturi care se instalează în căile biliare, evitând astfel intervenții chirurgicale care sunt foarte laborioase și care, în cea mai mare parte, duc la complicații sau la un deces după o lungă suferință a pacienților.

A treia acțiune prioritară este destinată pacienților cu neoplasme esofagiene și va finanța protezele esofagiene care se instalează endoscopic, ajutând pacienții să ducă o viață cât de cât decentă, să poată înghiți, și evitând, din nou, o intervenție chirurgicală extrem de traumatizantă.

A patra acțiune prioritară este cea de chirurgie endovasculară periferică, ce va asigura achiziționarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fără intervenția chirurgicală clasică, deschisă. Acest program va fi implementat în 3 centre clinice universitare din București și Timișoara, unde există specialiști cu expertiză în acest domeniu de vârf și dotarea necesară.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *