Copiii au acces la un site de educaţie medicală şi prim-ajutor: suntprimulajutorjunior.ro

  • Tweet
  • Tweet

Luni, 25 mai 2015, a fost lansat, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, site-ul de educaţie medicală şi prim-ajutor pentru copii suntprimulajutorjunior.ro şi a fost anunţată extinderea în judeţele Cluj şi Sibiu a proiectului pilot de educaţie medicală şi prim-ajutor pentru copii “Sunt primul ajutor!”, care a avut deja loc în Bucureşti.

Proiectul a început acum doi ani, odată cu apariţia Ghidului de educaţie  medicală şi prim ajutor – Sunt primul ajutor! SPA Junior!. Întrucât în Bucureşti s-a derulat deja în 12 clase din 12 şcoli şi pentru că majoritatea inspectoratelor din ţară,  dar şi majoritatea serviciilor de ambulanţă s-au oferit să ţină aceste cursuri în şcoli, am hotărât să avem şi o variantă online, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la informaţii. Site-ul este redactat în patru limbi, respectiv în română, engleză, franceză şi maghiară”, a afirmat luni, în conferinţa de presă, iniţiatorul proiectului, Mihaela Arion, redactor la postul de Radio Bucureşti FM, 98,3.

Site-ul suntprimulajutorjunior.ro conţine “Ghidul de educaţie medicală şi prim-ajutor-Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim- ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar si testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente. Cursurile de educaţie medicală şi prim- ajutor pentru copii au fost susţinute deja si va continua în mai multe şcoli din Bucureşti, cu sprijinul voluntarilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi ai Societătii de Salvare Bucureşti. Proiectul beneficiază de asemenea de susţinerea companiei de comunicare medicală Houston NPA.

Datorită interesului crescut al autorităţilor, proiectul va fi extins la nivel naţional, începând cu anul şcolar 2015- 2016.

Urmează din toamnă să demarăm acest proiect în Cluj, în 15 clase din 15 şcoli şi în Sibiu, în 76 de clase din 7 şcoli. Proiectul se bazează pe voluntarii Societăţii de Salvare şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, specialişti care îi învaţă pe copii când şi cum să sune la 112, manevre de prim ajutor, precum şi informaţii despre alimentaţie şi igienă”, a mai precizat Mihaela Arion.

Elevii implicaţi în program învată să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii. Învată în acelaşi timp noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112, către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc! (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.

Mă bucur că acest proiect merge mai departe, şi prin acest site, dar prin tot ce presupune acest proiect, respectiv pregatirea copiilor care au nevoie de toate aceste informatii. Cred ca societatea va fi mult mai pregătită pentru a preîntâmpina orice situaţie de urgenţă, va fi mult mai pregătită pentru a acorda prim ajutor aproapelui nostru. Ca şi pas concret, care să vină în ajutorul acestui proiect, avem o iniţiativă prin care propunem să se introducă orele de educaţie sanitară în şcoală”, a afirmat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Proiectul pilot din şcoli “Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât o predare a unui curs şi se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentaţi şi specialiştilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), Societătii de Salvare Bucureşti, Inspectoratului Şcolar Bucuresti şi ai reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în Capitală şi cu sprijinul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene Cluj şi Sibiu.

Dacă începem devreme să ne educăm copiii, dacă începem devreme să le acordăm atenţia cuvenită, sigur vom avea nişte adulţi pregătiţi, nişte adulţi sănătoşi. Practic, asta urmărim cu aceste ore de educaţie sanitară. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toţi învăţându-i tehnici de prim-ajutor, îi ajutăm pe ei să crească sănătoşi, să fie adulţi sănătoşi, să înveţe noţiuni de igienă, să se ferească de boli transmisibile şi să intervină atunci când lângă ei se produce un accident acasă, la şcoală şi ei pot interveni la un anumit nivel”, a declarat managerul SABIF, medicul Alis Grasu.

La evenimentul organizat luni la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti– Ilfov au participat mai mulţi elevi, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, beneficiari ai cursurilor de prin ajutor susţinute de voluntarii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF). Un elev în vârstă de 16 ani, Mihai Daniel Moldoveanu- clasa a IX-a, care a urmat în urmă cu 10 luni cursurile de acordare de prim-ajutor a salvat în cursul zilei de duminică un bărbat aflat în stop cardiac pe care l-a resuscitat.

La evenimentul organizat luni la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov au mai participat şi au luat cuvântul directorul Societăţii de Salvare Bucureşti, dr.Cristian Grasu, şi preşedintele Consiliului Naţional Român de Resuscitare, dr. Valentin Georgescu.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul suntprimulajutorjunior.ro.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *