Datorită jobului pe care l-am avut în urmă cu câțiva ani, am legat prietenii cu străini de prin toate colțurile lumii: Statele Unite, Europa, Australia, Asia și Canada. Cu cei mai mulți dintre ei țin legătura și astăzi pe diferite platforme de socializare. Un singur străin, însă, m-a solicitat la maximum în acea perioadă. Anthony este din Statele Unite ale Americii, dar inima lui este în România. Prima legătură pe care a avut-o cu țara noastră a fost în 1996, când sora lui a adoptat un copil abandonat într-un spital românesc. O poveste apăsătoare, dar cu un final fericit. Până în 2012, n-a reușit să ajungă în ”țara lui Dracula”, dar în momentul în care a pus piciorul pe pământ românesc și-a dat seama că, în timp, construise o legătură foarte puternică, simțea că, într-o altă viață, el a fost un meșter popular român din mâna căruia ieșeau obiecte încărcate cu emoție. Anthony simte românește și încearcă să trăiască românește de fiecare dată când are ocazia.
Din 2012 și până în prezent, amicul meu a vizitat România de nouă ori. Îi place la sat, petrece timp în gospodării tradiționale. Anthony este pasionat de olărit, caută de fiecare dată să intre în contact cu meșteșugari de-ai noștri, este un iubitor de artă populară românească, de produse românești. Îi plac obiectele handmade, inspirate din folclor. Amicul meu din SUA are, însă, un defect pe care nu i-l pot corecta: nu-și cumpără niciodată destule suvenire la plecare. În primul an în care m-a sunat, i-am trimis trei pachete. Unul dintre ele era încărcat cu suvenire ce-l reprezentau pe Dracula, de la statuete cioplite în lemn până la scrumiere. De-a lungul timpului, mi-a cerut ii, cojoace, icoane (pictate pe lemn, pe sticlă și pe piatră), obiecte de artizanat românesc lucrate din lemn sau ceramică. Nici nu și-a dat seama când a devenit un colecționar veritabil, iar eu nu mi-am dat seama când a reușit el să strângă un număr impresionant de obiecte ce l-ar putea ajuta să deschidă un muzeu în America fără prea mult efort. Mă impresionează faptul că îndrăgește fiecare obiect în parte. Îi acordă importanță, îi căută locul potrivit în casă, își cheamă deseori prietenii să vadă ce a mai adus nou din România. Fiecare obiect prinde viață în casa lui.
Mi-ar plăcea să-i pot oferi cândva un obiect de care a fost foarte atașat și pe care n-a putut să-l salveze din calea pisicii ștrengare urcate pe bibliotecă. În prima sa călătorie, Anthony și-a cumpărat un bust al lui Dracula de la un lucrător al Curții Sticlarilor. Bustul era cu adevărat special, mai ales că era construit din bucăți mici de vitralii ce redau chipul contelui. Aș vrea să scot la suprafață spiritul meu creator cu ajutorul echipei Art&Craft, să-l stimulez prin povești autentice românești și să meșteșugesc un astfel de obiect unic pentru el.
Ce bine ar fi fost dacă aș fi apelat atunci la Art&Craft, un brand pur românesc cu o lungă tradiție. Mi-ar fi fost atât de ușor să merg în magazin ori să comand online diferite suvenire și cadouri personalizate pentru Anthony, în mod special. Aș fi câștigat timp și bani, n-aș mai fi fost nevoită să cutreier țara pentru a-i împlini dorințele.
Colecțiile Art&Craft sunt variate, am avut supriza plăcută să găsesc mult mai multe produse în magazine decât pe site. Am găsit ceramică de Horezu, de Baia Mare și de Corund, ceramică decorativă care mai de care mai bogată în culori vii. Decorațiuni sculptate în lemn, păpuși tradiționale, ii românești brodate ori țesături cum ar fi carpete și ștergare – care m-au sensibilizat amintindu-mi de casa bunicilor de lângă Pitești, pe toate le-am găsit la Art&Craft. Ce-mi place la ei este că se adresează și copiilor, dar nu numai, printr-o idee inedită: Vlad Dracul poate fi găsit și-n varianta dulce, Vlăduț. După ce am aflat că sunt preparate după rețete tradiționale românești, am încercat și turta dulce, și prunele în ciocolată, biscuiţii și caramelele cu unt marca Vlăduț. Pur și simplu delicioase!
Îmi dau seama ce înseamnă pentru un român stabilit în străinătate de zeci de ani să găsească obiecte asemănătoare cu cele din casa părintească, să aducă în țara care l-a adoptat un obiect care-i amintește de clipele petrecute cu cei dragi ori un preparat al cărui iz bucura întreaga încăpere a copilăriei lui. Știu ce ar însemna pentru mine, mai ales că țin la obiectele care mă întorc cu gândul în trecut, care îmi oferă șansa să retrăiesc emoții.
Nici bine n-a trecut Crăciunul că se apropie Sfintele Sărbători Pascale. Anul acesta sunt liniștită pentru că voi comanda de pe Art&Craft ouă încondeiate pentru cei dragi, familie și prieteni deopotrivă. Cadourile sunt potrivite inclusiv pentru colaboratorii mei mai ales că toate produsele au certificat de autenticitate, garantat de Art&Craft, și astfel mă asigur că ofer calitate și valoare.
Articolul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016
Trackbacks/Pingbacks