Editura Herald: Pistis Sophia, cărțile I și II

Noutate editorială

Pistis Sophia este un text descoperit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, într-o colecție particulară (cea a medicului Anthony Askew), datând din secolele III-IV d.Hr., folosit ca text sacru de către unele comunități gnostice din Egipt.

Termenul „gnostic” se refera la anumite învățături tainice date, se presupune, de către Iisus ucenicilor săi, în acest caz, pe parcursul a unsprezece ani după Învierea sa.

Textul nu a fost conceput, așadar, ca unul public, ci a fost destinat unei grupări de inițiați, cei cărora „li s-a dat să cunoasca Împărăția cerurilor” (Matei 13.11), preocupați de cunoaștere (Gnosis) și pregătiți s-o primească. Este un text apocrif, în sensul originar al cuvântului, de scriere „rezervată” unei audiențe restrânse și avizate.

Titlul cărții reunește cuvintele grecești „Credință” și „Înţelepciune”, ultimul termen, Sophia, fiind aici o personificare de gen feminin, care parcurge un traseu dificil, cel al experienței păcatului şi al confruntării cu obstacolele inerente pe calea mântuirii, care apelează în mod repetat la ajutorul şi sfatul lui Iisus, prezenţa centrală a textului, privit nu doar ca Mântuitor, ci şi ca Prim Mister, preexistând din veşnicie şi având o funcţie cosmică, cel care dezvăluie discipolilor săi tainele divine.

pistis sophia editura herald

Elemente de religie, magie, metafizică şi istorie, aparţinând unei tradiţii pierdute, se contopesc în acest document de importanţă majoră nu numai pentru istoria gnosticismului creştin, ci şi pentru istoria dezvoltării religiei în Occident.

În plus, prin interpretarea inedită a unor texte din Psalmi, profeţi şi Evanghelii, acest text oferă o perspectivă neaşteptată atât asupra Vechiului, cât şi a Noului Testament.

Mai multe detalii despre carte puteți afla AICI.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *