Evenimentele lunii la Art Yourself Gallery

Art Yourself GalleryRadu Rodideal – “Eclectic IM-probabilities”

Radu Rodideal, născut 1986 în București, este unul din tinerii artiști ce se ivesc pe scena de artă a Bucureștiului. Metropola balcanică este unul dintre cele mai fierbinți puncte de intersecție eclectică, viteză și repaos, extravaganță și murdărie, vechi și nou, bogăție și sărăcie, posibilități și imposibilități, în viață, în arhitectură, în fața orașului, artă și stil de viață. Pretudindeni, permanent.

În jungla asta ne mișcăm permanent și învățăm repede, I’M <eu sunt> combină toate acestea, toată lumea este I’M. Trăim singuri și murim singuri – singuratatea în eclectism e conceptul nostru și e responsabilitatea noastră să facem ceva cu asta.”, spune artistul.

Radu Rodideal descrie Bucureștiul, lumea și societatea de azi, în felul său. Patterne, culori, linii puternice, unghiuri corect calculate matematic, umbre și perspective ce dau acel sentiment recognoscibil din mica noastră lume, cu care creierul nostru este obișnuit.

Artistul și-a dezvoltat proiectul ca pe o lume eclectică, ce conține elemente geometrice juxtapuse cu elemente figurative, ce uneori amintesc de arta barocă. “Caravaggio a fost un tip cool, a fost un criminal, dar cred că a fost un tip cool” – Radu Rodideal îl admira încă de la început pe pictorul baroc și a învățat multe de la el. El a transformat drapajele caracteristice într-un vocabular contemporan cu elementele artei construtiviste. La început, nu a crezut posibilă îmbinarea constructivismului-geometric cu situații din viața de zi cu zi, dar într-o lume eclectică orice este posibil, sau cel puțin, probabil, universul artificial geometric coexistând cu intimitatea cotidiană. Astfel, găsim elemente pictate realist, cum ar fi: păr, pantofi, carnație și mereu haine (“Caravaggio a fost un tip cool”) în dialog cu formele zdrențuite care de multe ori par coincidențe, concomitent calculate matematic.

Personajele din lucrările sale sunt mereu singure, artistul ar spune “I’M” <eu sunt>. Ele își joacă rolul într-un univers eclectic al culorilor și al formelor manifestate în linii clare, ce potențează efectul de singurătate. Doar observatorul, ce le descoperă treptat ca un voyeur, transcede dincolo de scenă și devine parte din ea. Mereu apare aceeași întrebare “Ce s-a întâmplat?”.

În toate compozițiile, cromatica mută a decorului joacă un rol central. În contrastul de forme, culoarea susține tot contextul și aduce tensiune.

Ne întrebăm dacă eclectismul poate fi prea mult, dacă poate fi deranjant, dacă poate fi mai mult decât ne place și percepem, a fost răspunsă însăși de viață. Da, poate fi prea mult și improbabil, dar I’M <eu sunt> dă acea percepție posibilă. Dovada vie stă în Bucureștiul de azi și în estetica contemporană din arta lui Radu Rodideal.

Thomas Emmerling – curator, Cisnădioara, 31 August 2018

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Alina-Ondine Slimovschi – Confessions

Preocupările mele actuale vizează chipul feminin, nu ca portret, ci ca vehicul arhetipal pentru diverse emoții umane transfiguratoare. Consider complexitatea imagistică, metafora, simbolul, ambiguitatea ori directețea mesajului drept instrumente de lucru pentru a evoca emoții și experiențe umane precum singurătatea și însingurarea, pierderea și regăsirea, iubirea și senzualitatea, nevoia de intimitate solitară, introspecție și reverie. În esență, propuneri spre propria-ne regăsire. Frânturi de simțire care doar împreună realizează întregul. O întregire a ființei noastre interioare. O regăsire, o acceptare, un strigăt, o izbăvire prin recunoașterea faptului că doar așa putem fi noi înșine, dincolo de masca de fiecare zi. Respectiv încifrări în simboluri și dezlegări prin înțelegerea profundă a trăirilor, rămânând convingerea că dincolo de toate va dăinui eternă și inepuizabilă, ea, ființa. Titluri precum Night Wanderer (Ratacitor in noapte), Survivor (Supravietuitorul), Sky (Cer), Tenderness (Tandrețe), Light Seeker (Cautatorul de lumină), Hope (Speranța), The Lover s Dream (Visul iubitei) structurează conceptul acestei expozitii, intitulate Confessions (Confesiuni).

     *

Cu ocazia aniversării celor 7 ani de activitate, le urăm și noi Mulți Ani prietenilor de la Art Yourself Gallery!

Art Yourself Gallery – Bd. Dacia 51, etaj 1 /office@artyourselfgallery.ro  / www.artyourselfgallery.ro /021 222 98 77

*

Gazeta de Știri este partener media al evenimentelor Art Yourself.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *