Google își consolidează poziția de lider la nivel mondial

  • Tweet
  • Tweet

Google domină topul internațional al furnizorilor de spații media, diferența dintre el și cel mai apropiat competitor mărindu-se semnificativ pe parcursul anului trecut, potrivit noului raport Top 30 Global Media Owners 2015, realizat de ZenithOptimedia, rețeaua internaționala de media din care face parte și Zenith Romania.

Beneficiind de creșterea vânzărilor telefoanelor inteligente și tabletelor, Google devine mult mai accesibil consumatorilor aflați în mișcare, fiind deosebit de util celor interesați de compararea prețurilor, permițându-le să caute informații și să vizualizeze conținutul în orice loc și moment. Acest lucru a creat noi oportunități de targetare prin ad display-uri, contribuind la creșterea business-ului Google.

Principalul beneficiar al tranziției către zona de mobile a fost însă Facebook, care cunoaște cea mai rapidă creștere în Top 30 Media Owners, veniturile sale crescând cu 63% pe parcursul anului trecut. Facebook a imbrățișat în mod activ tehnologia mobilă, cu scopul de a-și încuraja utilizatorii să-l viziteze în mod regulat pe tot parcursul zilei, adaptând totodata și formatul reclamelor pentru a se incadra perfect în conținutul feed-ului. Facebook este al 10-lea cel mai mare furnizor de spații media din clasamentul nostru.

Și în Romania, cei doi jucători din spațiul digital înregistrează creșteri anuale de peste 50%, deși pozițiile într-un posibil clasament local nu ar fi incă atât de sus ca in clasamentul global.

Echivalentul chinez al lui Google – Baidu – se situează pe locul 14 în acest top , înaintea rivalilor digitali Yahoo! (locul 18) și Microsoft (locul 21), înregistrând una dintre cele mai rapide creșteri (43% față de anul anterior).

Grupo Globo, principalul media owner din Brazilia, este o altă companie ce înregistrează creștere anuală rapidă (+15% de la an la an). Ca și Baidu, Globo a beneficiat de prezența sa într-o piață emergentă cu dezvoltare rapidă, dar recentele dificultăți economice din Brazilia cel mai probabil vor limita continuarea creșterii pe termen scurt.

În Top 30 Global Media Owners există un alt furnizor media locat intr-o piață emergentă și anume  CCTV: compania națională de televiziune a Chinei. CCTV cumulează aproximativ un sfert din piața de publicitate TV a Chinei, a treia cea mai mare din lume.

În cadrul topului există 5 furnizori de digital exclusiv – Google, Facebook, Baidu, Yahoo și Microsoft, care au generat $71miliarde in venituri media, ceea ce reprezintă 68% din tot consumul global de publicitate la nivel mondial.

Creșterea rapidă a mediei digitale și a piețelor emergente de advertising a dus la consolidarea poziției furnizorilor de spații media precum Google, Facebook, Baidu și Globo, în detrimentul furnizorilor de media tradițională din piețele dezvoltate„, a declarat Jonathan Barnard, ZenithOptimedia Head of Forecasting. „Chiar dacă unii furnizori de media din piețele emergente se confruntă cu provocări în extinderea business-ului pe termen scurt, ne asteptăm să asistăm la intrarea lor în Top 30 în anii ce urmează.

*Definitia veniturilor de media

ZenithOptimedia definește veniturile de media ca fiind toate veniturile generate de publicitatea vandută de un grup (sau companie) pe diverse canale (televiziune, ziare, publishing, internet search, social media etc.), sub orice formă. Acesta furnizează o imagine clară asupra dimensiunii și puterii de negociere a celor mai mari furnizori de spații media, cu care trebuie să negocieze advertiserii și agențiile. Raportul acoperă anul financiar 2013, acesta fiind ultimul an pentru care deținem cifre de venit pentru toate companiile listate public.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *