Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei

  • Tweet
  • Tweet

Noutate editorială – Editura Herald

Albert Mackey, cea mai respectată voce în masoneria americană de la sfârșitul secolului XIX, realizează în prezentul volum o sinteză a principalelor mituri, simboluri și legende ale francmasoneriei.

După părerea sa, „obiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor doctrine filozofice. Ele sunt o metodă prin care se comunică învățăturile ezoterice, iar studentul le acceptă fără referire la altceva decât utilitatea și semnificația lor în dezvoltarea dogmelor masonice. Să luăm, de exemplu, legenda hiramică a celui de-al treilea grad. Ce importanță are pentru discipolul în masonerie dacă ea este adevărată sau falsă? Tot ce vrea el să cunoască este semnificația sa internă; iar atunci când află că scopul ei este să ilustreze doctrina nemuririi sufletului, el este satisfăcut de acea interpretare și nu consideră necesar sa-i investigheze acuratețea istorică sau să-i reconcilieze contradicțiile aparente. La fel cu legenda pietrei unghiulare pierdute; sau a celui de-al doilea templu; sau a arcei ascunse – toate acestea sunt pentru el narațiuni legendare care au valoare doar pentru nestemata pe care o conțin. Fiecare dintre aceste legende este expresia unei idei filozofice.

Dar mai există și o altă metodă de instruire masonică, cea prin simboluri. Nicio știință nu este mai veche decât cea a simbolismului. Cândva, aproape toate învățăturile din lume erau transmise prin simboluri. Și chiar dacă filozofia modernă se exprimă acum exclusiv în propoziții abstracte, Francmasoneria rămâne credincioasă vechii metode, pe care a păstrat-o, în toată importanța sa originară, ca pe o metodă de comunicare a cunoașterii. Dar, deși în Francmasonerie există două moduri de instrucție – prin legende și prin simboluri –, în fapt, între ele nu există nicio deosebire esențială. Simbolul este o reprezentare vizibilă, iar legenda o reprezentare audibilă a unei idei ce se vrea pusă în evidență – a unei concepții morale produse printr-o comparație. Atât legenda, cât și simbolul sunt legate de dogme având un profund caracter religios; ambele sunt purtătoare de sentimente morale și ambele sunt menite ca prin aceasta metodă să ilustreze filozofia Masoneriei speculative„.

Cartea Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei, de Albert G. Mackey, poate fi comandată pe site-ul Editurii Herald.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *