Până la ce vârstă dă rezultate purtarea aparatului dentar?

Tot mai multe persoane depășesc convingerea că aparatul dentar este destinat doar copiilor sau tinerilor și iau decizia de a urma un tratament ortodontic la vârstă adultă, când înțeleg beneficiile unui zâmbet frumos și sănătos. Medicii specialiști subliniază că aparatul dentar poate aduce rezultatele dorite indiferent de vârstă, singurul factor de care trebuie ținut cont fiind sănătatea gingiilor și a osului care susține dinții. În plus, odată cu avansul în domeniul ortodonției, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic și nici nu mai produce disconfort.

Dacă în copilărie fie nu au avut șansa de a purta aparat dentar, fie nu l-au purtat suficient din diverse motive ori nu au fost preocupați de această problemă, astăzi mulți adulți urmează tratamente ortodontice. Numărul lor a crescut tot mai mult în ultimii ani, reprezentând la acest moment aproximativ 30-35% din numărul total al pacienților din cabinetul medicului specialist ortodont.

Medic stomatolog Mihaela Dan OrtoImplant„Cu toate că poate dura mai mult timp îndreptarea dinților, ținând cont că deplasarea lor încetinește pe măsură ce îmbătrânim, rezultatele pot fi excelente chiar și la o vârstă mai înaintată. În comparație cu adolescenții, adulții tind să fie mai motivați să respecte sfaturile medicului specialist atunci când poartă aparat dentar. Disponibilitatea lor de a colabora cu ortodontul reprezintă un mare avantaj în atingerea obiectivelor tratamentului în cel mai scurt timp posibil”, subliniază Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Beneficiile tratamentului cu aparat dentar 

Unul dintre cele mai puternice motive pentru a apela la aparatul dentar indiferent de vârstă este dorința de a avea un zâmbet perfect, conștienți fiind de importanța lui atât în viața personală, cât și profesională. Un aspect fizic plăcut oferă mai multe șanse de promovare în carieră sau de a avea succes la un interviu, mai multă încredere în sine care se transmite celor din jur, făcându-ne mai atrăgători. Surprinzător sau nu, 47% dintre oameni observă prima dată la cei din jur zâmbetul și doar 31% observă ochii, 7% hainele și 4% părul.

Desigur că și implicațiile de ordin medical reprezintă un factor puternic. „Printre numeroasele beneficii aduse de aparatul dentar se numără reducerea riscului de apariție sau chiar înlăturarea consecințelor înghesuirilor dentare și ale mușcăturii incorecte: cariile, care apar din cauza dificultăților de realizare a periajului atunci când dinții sunt înghesuiți și parodontoza, care apare din cauza forțelor anormale suportate de dinții aflați în ocluzie (mușcătura) anormală”, adaugă medicul.

Nu în ultimul rând, purtarea aparatului dentar poate fi necesară pentru a îndrepta dinții migraţi în urma unor extracții dentare, în vederea realizării unor lucrări dentare sau implanturi corecte sau chiar pentru a închide spațiile postextracționale prin deplasarea dinților cu ajutorul aparatului dentar.

Mai este eficient aparatul dentar la adult? 

Dinții pot fi deplasați prin os la orice vârstă, însă la adult tratamentul durează puțin mai mult decât la copil, care are oasele mai moi, mai maleabile. „Cu toate acestea, în mod obișnuit, durata tratamentului ortodontic rareori ajunge la 2 ani, în general fiind de 6-18 luni în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte. Ceea ce pentru pacient poate părea un caz extrem de dificil, pentru un medic cu experiență poate să nu reprezinte deloc o problemă și tocmai de aceea este necesar un consult de specialitate înainte de a lua orice decizie. Doar specialistul este în măsură să estimeze cât timp va fi necesară purtarea aparatului dentar pentru a obține rezultatele dorite, sfatul meu pentru cei care își doresc să facă acest pas fiind să nu se descurajeze comparând situația lor cu cea a celor din jur”, recomandă medicul ortodont.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *