Protezele dentare second hand – o glumă proastă sau înșelătorie?

În România, conform unui studiu IPSOS realizat în 2012, 80% din pacienți au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune. Problemele nu se opresc aici deoarece 4 din 10 persoane au probleme cauzate de placa dentară, 3 din 10 au respiraţie urât mirositoare. Consumul de pastă de dinţi este şi mai alarmant şi arată că, la nivel rural, se consumă un tub de pastă de dinţi la 6 ani, iar periuţa de dinţi se schimbă la 1 an şi jumătate, în timp ce un german o schimbă la 3 luni.

Nu este de mirare astfel că pe internet apar ceea ce am fi putut numi o glumă proastă, dar care se dovedeşte a fi de o realitate înspăimântătoare – protezele dentare second hand care sunt comercializate pe un website de oferte. Dacă ne luăm după statistici care spun că 5% nu merg vreodată la dentist, 49% nu au călcat pragul medicului stomatolog în ultimul an, nu știu cum este folosită aţa dentară, protezele dentare second hand la 50 lei s-ar putea să li se pară soluţia salvatoare.

 

Dr. Custura

Dr. Custura

Nu m-aş fi aşteptat vreodată să se ajungă în acest punct şi oamenii să fie minţiţi şi să accepte aşa ceva. Proteză dentară este o lucrare dentară personală care se confecţionează de tehnicianul dentar în urma unei amprente luată de către medicul stomatolog. Amprenta este cea care înregistrează toate cele necesare pentru a aşeza proteză în cavitatea bucală a pacientului: forma osului cu toate neregularităţile lui, gingia, mărimea mandibulei şi maxilarului, trecerea dintre mucoasa obrazului şi gingia ce stă fixă pe os, palatul dur (adică cerul gurii), limba şi ligamentele ei. Aceastea sunt câteva detalii trecute pe scurt în revistă doar ca să vă daţi singuri seama că o proteză dentară nu se poate cumpăra dintr-un magazin.”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile.

Stomatologia făcută pe internet este o glumă proastă, care din păcate poate atrage după sine probleme grave ale cavităţii bucale.

Este o înşelătorie care din punctul meu de vedere ar trebui dată către Protecţia Consumatorului şi acele firme care fabrică aşa ceva să primească sancţiunile pe măsură. Imaginaţi-vă că sunteţi purtător de proteză dentară mobilă şi din varii motive nu o purtaţi două săptămâni, timp în care slăbiţi 5 kg sau vă îngrăşaţi 5 kg. Ce credeţi că se va întâmpla când veţi vrea să o purtaţi din nou? Nu se va mai potrivi şi nu va mai sta nici măcar la dumneavoastră în gură, chiar dacă ea a fost confecţionată pentru dumneavoastră. Orice purtător de proteze ştie că la un anumit interval de timp se fac rebazări, adică se reamprentează şi se rebazează proteza pentru momentul actual”, adaugă dr. Custura.

Deși comerciantul promite să ajusteze proteza, aşa cum se întâmplă în cazul verificat şi dat drept exemplu, numai gândul că acele proteze au mai fost purtate ar trebui să ne înfricoşeze.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *