Recital Flamenco – Pedro Sierra şi Juana la Tobala, la București

recital flamenco instituto cervantesInstituto Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România, cu sprijinul AECID (Spania) şi în colaborare cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, organizează joi, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ARCUB (str. Batiște nr. 14), un recital de muzică flamenco, în interpretarea a două dintre numele mari ale flamencoului actual: chitaristul Pedro Sierra şi solista Juana la Tobala (cantaora).

Pedro Sierra (Hospitalet, Barcelona), renumit chitarist de flamenco, locuieşte în Sevilla din 1990 şi este considerat unul dintre marii artişti ai flamencoului, dată fiind polivalenţa cu care abordează chitara: solist, acompaniament de voce şi de dans. Artistul îmbină cu mare măiestrie cele trei moduri de a cânta, motiv pentru care a fost solicitat de toate marile figuri ale cântecului şi dansului flamenco, între care Farruco, José Mercé, Manuela Carrasco, Mayte Martin, Mario Maya, La Tobala, Javier Barón, El Potito, Israel Galván, Cristina Hoyos, La Susi, Carmen Linares etc. Cu timpul, Pedro Sierra a ajuns să fie chitaristul preferat al acestor artişti, urmându-şi totodată şi cariera de solist, fiind prezent pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii.

A compus muzica pentru opere de flamenco precum „Romancero Gitano” al Cristinei Hoyos, „Por Aquí te quiero ver” al lui Manuel Soler, „Los Zapatos Rojos”  al lui Israel Galván, „La Francesa” de Pastora Galván, „Poema del Cante Jondo” pentru Baletul din Andaluzia, „Encuentros” de El Junco, şi pentru filmul „Bodas de Gloria”, al maestrului Farruco.

Pedro Sierra este, de asemenea, un experimentat producător şi a înregistrat de-a lungul timpului alături de nume sonore cum ar fi: Carmen Linares, El Yunque, Parrita, La Tobala, La Susi, Morenito de Illora, El Potito, Paco Taranto, María Vargas, El Polaco, José Parra, Juanito Maravillas, Perro de Paterna, El Loreño, Diego „El Cabrillero”, Familia Montoya, El Barrio, Triana Pura, La Macanita, Enrique „El Extremeño”, El Boquerón, Isabel Pantoja, Diego Vargas, Lolita Valderrama, Luis de Lebrija, Paco Cepero, Chiquetete, Romeros de La Puebla, Ecos del Rocío, Albahaca etc.

Ca solist, a înregistrat trei albume: „Al sur de mi guitarra” (1999), „Decisión” (2001) şi „Nikelao” (2005), foarte bine primite atât de public, cât şi de presa specializată. În 2012, a realizat, la cererea lui Ruben Olmo, directorul Baletului Flamenco din Andaluzia, muzica spectacolului „Llanto” de Ignacio Sánchez Mejías.

 **********

Juana Riba Salazar la Tobala s-a născut în Sevilla, în clanul Los Tobalos. A început să cânte flamenco de când era copil şi, în scurt timp, a ajuns să colaboreze cu Manuela Carrasco, Joaquin Cortes, La Chana. S-a făcut remarcată ca o cantaora în spectacole de dans flamenco, ceea ce a atras atenţia maeştrilor Farruco şi Mario Maya. Vocea ei a impresionat publicul din toată lumea întrucât artista a urcat pe scene din săli de prestigiu din oraşe precum New York, Yakarta, Tokio, Kuopio, Mexico DF, Bogota, Sidney, etc. A participat la festivaluri flamenco cum sunt Bienala Flamenco de la Sevilla sau Festivalul din Jerez de la Frontera, Córdoba, precum ş la întâlnirile de flamenco şi fado organizate la Teatrul Regal din Madrid, fiind prima voce flamenco care a cântat pe această foarte cunoscută scenă; Juana Riba Salazar a impresionat prin uşurinţa şi stilul foarte personal.

Ca solistă, a realizat opt înregistrări alături de producătorul şi soţul ei, chitaristul Pedro Sierra: „Dime sí en la vida“ (1989), „Jardanay“ (1993), „Espejo del Alma“ (1995), „Rincones de sueños puros“ (1997) și ‘Duquelas“ (1999), „Azul“ (2004); în 2013, a sărbătorit 20 de ani de carieră prin discul „Entre enaguas”.

**********

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online, pe bilete.arcub.ro.

Preţuri: 35 lei (Categoria I) si 25 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *