Sfaturi pentru îngrijirea danturii

Îngrijirea danturii poate deveni o adevărată provocare atunci când tentațiile culinare bogate în zaharuri și calorii ne pândesc la tot pasul. Pentru a evita să începem anul nou cu probleme dentare, Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne oferă câteva sfaturi cu ajutorul cărora ne putem menține dinții și gingiile sănătoase.

Evitarea snacks-urilor

Ronțăirea constantă de snacks-uri, consumul de alcool, băuturile dulci sau cele acidulate și alimentele bogate în zaharuri nu sunt benefice pentru dinți.

“Pentru dantură nu consumul acestor alimente în sine este dăunător, ci durata cât ele rămân în gură, astfel că pentru a ne feri, pe cât posibil, de urmările negative ale răsfățului culinar este recomandat să evităm consumul lor între mese. În timpul mesei producem mai multă salivă, care ajută la neutralizarea acizilor produși de bacteriile din gură și la îndepărtarea resturilor de alimente și zaharurilor. Dacă este posibil, este recomandat chiar să înlocuim dulciurile cu fructe, care au avantajul unui conținut mai redus de zaharuri, nu sunt lipicioase, iar unele dintre ele curăță dinții prin acțiune mecanică” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

Evitarea unor obiceiuri agresive pentru dantură

Deși uneori ni se poate părea mai la îndemână să folosim dinții pentru a rupe banda adezivă, pentru a sparge nuci, pentru a deschide un capac sau a ronțăi gheața din cocktailuri, acest obicei este extrem de agresiv pentru dinți, care se pot fisura sau chiar fractura.

Consum suficient de apă

„Consumând mai multă apă decât de obicei reducem cantitatea de mâncare, reducem deshidratarea produsă de consumul de alcool și spălăm dinții de surplusul de zaharuri și acizi, protejându-i de carii” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

Consum de salate și legume crude

Legumele crude vă vor satisface nevoia de a a ronțăi ceva, în locul dulciurilor, protejându-vă în același timp dinții.

Igiena dentară

Pentru a evita eventuale probleme este recomandat să ne spălăm de 3 ori pe zi, să folosim ață dentară și apă de gură, și să ne asigurăm că dispunem de o periuță de dinți nouă (ar trebui înlocuită la fiecare 3 – 4 luni).

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *