Sfaturi pentru un periaj dentar corect

Pare de necrezut, dar un român din cinci nu s-a spălat niciodată pe dinţi (GSK Consumer Healthcare 2014). Cel mai recent studiu de piaţă arată ca un român a consumat 1,5 tuburi de pastă de dinţi de-a lungul anului 2014 – foarte puţin în comparaţie cu statele europene, însă mai mult faţă de 2013. De asemenea, ultimele date de la nivel naţional arată că românii îşi schimba acum periuţa de dinţi o dată la 1 an şi jumătate – mai des faţă de statisticile din 2013, care arătau ca un român folosea aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani.

Dr. Custura

Dr. Custura

”Cea mai des întâlnită problemă cu care vin pacienţii este apariţia cariilor. Neglijarea igienei orale poate duce la afecţiuni dentare serioase, dureroase şi/sau la pierderea dinţilor şi pot afecta buna funcţionare a întregului organism. În plus, depunerile de tartru pot duce la sângerări gingivale şi gingivită, care, netratate, pot cauza parodontoza. Este important să ne spălăm de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara obligatoriu; ideal ar fi de fiecare dată după ce mâncăm, să mergem regulat la dentist şi să avem o dietă bogată în fructe şi legume şi mai puţin produse zaharoase. Nu este însă suficient să ne spălăm pe dinţi, trebuie să o facem şi corect”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog clinica Andra Smile.

Dr. Custura prezintă 8 obiceiuri greșite în periajul dentar.

1. Nu îţi periezi dinții suficient de mult

Majoritatea oamenilor nu petrec suficient timp pentru a se spăla pe dinţi. Recomandăm periajul de trei-patru minute, dar puţini respectă asta. Data viitoare, cronometrează-te şi vezi cât durează periajul tău în mod obişnuit. Sunt şanse mari ca atunci când te grăbeşti să mergi la muncă sau vrei să mergi la culcare, periajul tău să dureze un minut sau mai puţin. Pentru un periaj de trei-patru minute vă dăm câteva soluţii care să vă susţină cronometrarea: un cronometru instalat în baie, o periuţă de dinţi electrică cu timer, să ascultaţi o melodie preferată care să aibă minim trei minute, să vă luaţi o clepsidră şi să o folosiţi.

2. Nu te uiţi la modul în care te speli pe dinţi

Acordă atenţie periajului şi observă exact locul în care curăţă periuţa. Este foarte uşor să ratezi zona dintre gingie şi dinte care este cea mai importantă. Aceasta este partea în care tartrul, bacteriile şi placa se adună şi dezvoltă, ceea ce duce la inflamarea gingiilor. De asemenea, aruncă o privire asupra molarilor din spate, deoarece este posibil ca periuţa ta de dinţi să nu îi cureţe în totalitate.

3. Tehnica ta are nevoie de o îmbunătăţire

Când te perii dintr-o parte în cealaltă smaltul se poate deteriora. Ţine periuţa de dinţi astfel încât perii să se afle la 45 de grade faţă de suprafaţa dinţilor şi periază în mod circular. Concentrează-te pe mai puţini dinţi odată şi apoi continuă dintr-o parte în alta, respectiv sus, jos, în faţă şi în spate. După ce ai terminat periajul în sens circular, curăţă zona dintre gingie şi dinte pentru a elimina placă bacteriana.

4. Periezi dinții prea dur

Şansele ca smalțul să se deterioreze atunci când te speli pe dinţi într-un mod agresiv sunt foarte mari. Acest obicei combinat cu periajul lateral pot provoca crestături în apropierea gingiei. Cu presiune continuă în timpul periajului, aceste crestături se pot adânci în straturile dinţilor. Mai mult decât atât, periajul agresiv poate duce la iritaţie şi la inflamarea gingiilor.

5. Foloseşti periuţa greşită

Asigură-te că foloseşti o periuţă moale sau foarte moale pentru a diminua şansele deteriorării dinţilor. Periuţele electrice pot fi foarte utile atâta timp cât sunt utilizate corect. Dacă foloseşti duşul bucal asigură-te că este setat la cel mai mic nivel. Nivelele superioare pot dăuna zonei dintre gingie şi dinte. De asemenea, periuţa ta de dinţi poate fi un refugiu ideal pentru bacterii, inclusiv pentru stafilococi. Ar trebui să înlocuieşti periuţa ta de dinţi o dată la 3 luni , chiar şi mai devreme în cazul în care perii sunt uzaţi şi îndoiţi. De-a lungul timpului perii se deteriorează şi se despică, iar bacteriile se cuibăresc în aceste spaţii. Pentru a minimaliza acest fenomen, clăteşte periuţa cu apă fierbinte după utilizare şi las-o să se usuce complet.

6. Foloseşti pasta de dinţi nepotrivită

Paştele de dinţi ce conţin bicarbonat de sodiu sunt utile pentru îndepărtarea petelor de pe dinţi deoarece sunt abrazive, însă de asemenea sunt dure cu smaltul, de aceea vă recomandăm să le folosiţi de două-trei ori pe săptămână. Cât despre pastele de dinţi pentru albire, acestea nu dăunează suprafeţei dentare.

7. Nu foloseşti aţa dentară

Aţa dentară pătrunde în spaţiile dentare în care periuţa nu ajunge. De cele mai multe ori cariile apar în spaţiul dintre dinţi. Bacteriile rămân blocate acolo şi hrănesc zaharurile din particulele alimentare şi produc chimicale care rod smaltul şi deteriorează stratul moale de dentină. Acest fapt poate duce la apariţia cariilor dentare între dinţi care se depistează când deja caria este destul de avansată. Cu alte cuvinte utilizarea aței dentare nu este opţională şi reprezintă cel mai benefic mod de a păstra apariţia cariilor la distanţă.

Începe cu un fir de aţă dentară pe care îl legi de degetul mijlociu al fiecărei mâini. Folosete degetul şi vârful degetului pentru a pătrunde în spaţiul dintre dinţi având grijă să nu tragi cu putere înainte şi înapoi pentru a nu dăuna gingiei. Înfăşoară aţa dentară în jurul dintelui şi curăţă în sus şi în jos de-a lungul lui pentru a îndepărta placa bacteriană. Repetă acest procedeu pentru fiecare dinte. Există şi suport pentru aţa dentară care vă poate uşura folosirea atei. Acest lucru depinde de îndemânarea fiecăruia.

8. Nu te clăteşti după ce îţi periezi dinții

Un periaj eficient şi utilizarea atei dentare pot elimina placa bacteriana. Utilizarea apei de gura după aceşti pasi este esenţială deoarece elimină germenii rămaşi în cavitatea bucală. Foloseşte o apă de gură fără alcool, care nu arde, sau foloseşte o soluţie bucală cu flour pentru a consolida şi întări smalțul cât şi pentru prevenirea apariţiei cariilor.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *