Studiile afirmă că meditația reface materia cenușie a creierului

  • Tweet
  • Tweet

meditatie scoala iubirii GazetadestiriDe-a lungul timpului au apărut numeroase studii care confirmă beneficiile meditației asupra creierului. Ultimul vine chiar de la Universitatea Harvard, acolo unde cercetătorii au descoperit că meditația reconstruiește materia gri în doar 8 săptămâni.

Deși meditația este asociată cu senzația de liniște și relaxare fizică, mulți din cei care practică recunosc beneficiile cognitive și psihologice care persistă de-a lungul întregii zile. Studiul demonstrează că schimbările din structura creierului ce au loc în timpul meditației ar putea sta la baza stării de bine pe care oamenii o experimentează după meditație.

În cadrul studiului au fost urmăriți 16 participanți cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IMR) cu două săptămâni înainte de a participa la experiment, dar și după terminarea acestuia. Aceștia au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultând înregistrări cu meditație ghidată sau și-au observat senzațiile, emoțiile și gândurile fără să le judece.

În urma analizelor care s-au concetrat pe zonele unde fusese înregistrată activitate crescută în timpul meditației în alte studii asemănătoare, s-a observat creșterea densității materiei gri în hipocampus, partea creierului responsabilă de procesul de învățare și memorie, dar și în structurile asociate cu vigilența, compasiunea și introspecția.

”Este fascinant cum aceste studii demonstrează științific că meditația poate schimba procesele ce au loc în creier și cum joacă un rol activ în schimbările ce au loc la nivelul acestuia, îmbunătățindu-ne starea de bine și calitatea vieții. Astfel putem înțelege că practicarea acestor tehnici de liniștire a minții nu reprezintă un proces pasiv, chiar dacă stăm nemișcați cu ochii închiși, ci dimpotrivă în timpul meditației ne activăm zone ale creierului asociate cu stresul, starea de bine și inteligența. Așa că ce obicei mai bun de a începe ziua dacă nu cu o meditație? De aceea am și inițiat clasele de dimineață de meditație și yoga, chiar în mijlocul Bucureștiului, înainte ca oamenii să meargă la birou, să-și ofere o oră de liniște și să-și pregătească în subconștient o zi minunată”, explică Andreea Lada, fondator Școala Iubirii.

Alte studii care demonstrează beneficiile meditației asupra creierului:

  • Studiul realizat de UCLA arată că persoanele care practică meditație pe termen lung au celule nervoase mult mai active și neîmbătrânite. Studiile arată că persoanele care fac meditație de peste 20 de ani au mai multă materie gri în creier în comparație cu non practicanții.
  • Studiul realizat de Universitatea Yale a demonstrat că tehnica mindfulness căreia în limba română nu i s-a găsit vreo traducere, dar îi putem spune vigilență, actul de a fi ancorat în prezent și a te detașa de trecut și viitor, scade activitatea creierului în modul de repaos, adică atunci când ne surprindem că avem o grămadă de gânduri. Această parte a creierului este activă atunci când nu ne gândim la nimic în particular și funcționează precum o maimuță, încearcă să se agațe de orice gând pentru că mintea în lipsa gândurilor nu ar mai exista. Din moment persoanele ce au o multitudine de gânduri obsesive sunt considerate a fi mai puțin fericite, îngrijorate în permanență de trecut și viitor, meditația le poate ajuta să-și liniștească mintea, prin noile conexiuni ce se realizează la nivelul creierului și pot reveni instant în prezent.
  • Meditația rivalizează cu efectele antidepresivelor pentru depresie și anxietate, după cum arată un studiu la Johns Hopkins. Meditația este o formă de a ne antrena creierul să rămână activ, prin vigilență.
  • Meditația poate ajuta depășirea dependențelor și recuperarea în urma acestpra. Studiul realizat de Asociația Americană pentru Plămâni a demonstrat că participanții la program care voiau să se lase de fumat și au practicat meditația au depășit mai repede această adicție și în următoarele 17 săptămâni, decât cei care au urmat un tratament convențional. Explicația ar fi că meditația te decuplează de la dorințele fizice, până ce le depășești.

Școala Iubirii realizează săptămânal clase de Hatha Yoga în fiecare joi, începand cu ora 19:30 la Blue Aerobic (Str. Soldat Gheorghe Matac nr. 15-17, zona Barbu Văcăreascu), iar în fiecare joi dimineața de la 8-9, o oră de meditație și yoga la The London Steet Atelier, destinată tuturor celor care vor să pătrundă pentru o oră într-un univers al liniștii și să se pregătească pentru o zi armonioasă.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: