Sublime/ Beyond imagination, expoziția lunii aprilie din cadrul proiectului no. 88

Sublim este ceea ce, prin simplul fapt că-l putem gândi, dovedeşte existenţa unei facultăţi a sufletului care depăşeşte orice unitate de măsură a simţurilor./ Immanuel Kant

art yourself gallery gazeta de stiriSublime / Beyong imagination, a doua temă din cadrul proiectului No. 88, va prezenta în luna aprilie artiștii: Mădălina Andronic (grafică), Dorin Baba (pictură), Gabriel Brojboiu (pictură), Nicolae Cosniceru (fotografie), Gabriela Drinceanu (sculptură), Amalia Dulhan (pictură), Harem 6 ( mix media), Cătălin Năstăsoiu (ceramică), Constantin Pacea (pictură), Ioana Setran (ceramică), Alina-Ondine Slimovshi (pictură).

Sublimul, ca și categorie estetică este tratat imediat după frumos, dar mai ales în opoziție cu acesta. Însă factorul determinant ce a făcut ca sublimul să fie cel mai dezbătut concept estetic de către filozofii secolului al XVIII-lea a fost ramura sa psihofiziologică.

Immanuel Kant vede sublimul ca fiind însumarea experiențelor simțite atunci când ne sunt depășite limitele imaginației, ale rațiunii, un fenomen în urma căruia privitorul rămâne copleșit. O clădire sau o furtună sunt obiecte/ fenomene care prin mărimile și forțele lor ne copleșesc. În mod normal, copleșirea duce la un sentiment de frică și disconfort, în timp ce sublimul rezultă într-o experiență plăcută. Ce ne copleșește, de fapt, nu este un anumit obiect/ fenomen ci faptul că în timp ce îl vedem, ne dăm seama de cât de minuscul este în comparație cu nebuloasa totalitate a absolutului, ale căror dimensiuni nu ni le putem imagina. Prin urmare, ne place să raționalizăm că fenomenul copleșitor poate fi chiar el copleșit de ceva mai mare și că există fenomene și mult mai mari dar și mult mai mici, precum suntem chiar noi. Așadar, după Kant, sublimul este o suită de experiențe, trecând de la frică la plăcere, plăcerea de a înțelege că ceva ne depășește.

Deși Edmund Burke înțelege sublimul ca fiind tot aceeași combinație de frică și plăcere, el elimină cu totul elementul rațiunii pe care se bazează Kant. Burke diferențiază frumosul de sublim prin efectul pe care îl are un obiect asupra corpului și al simțurilor, efect ce duce către plăcere sau frică. În timp ce frumosul duce direct spre relaxare, ce dă naștere sentimentului de plăcere, sublimul duce la încordarea corpului și la frică, pentru ca prin simpla forță a acestui sentiment (cel mai puternic în opinia lui Burke) aceasta să se transforme ulterior în plăcere, odată ce privitorul este cuprins de doza de adrenalină pe care îl provoacă frica. Iar încordarea asociată cu sublimul provine din sentimentul mirării, revenind asupra ideei că sublimul cuprinde imensitatea, infinitul, dar și întunericul, singurătatea și liniștea prin simplul fapt că acestea ascund lucruri pe care nu le cunoaștem, pe care încă nu ni le putem imagina.

Într-adevăr, discursurile filozofice asupra sublimului ar putea fi catalogate ca și elemente ce țin strict de istoria artei, ce și-au spus cuvântul asupra perioadei romantice. Însă, filozofia fenomenologică și cea postmodernistă (în care lucrarea contează doar prin ochii privitorului) aplicate în arta contemporană, dezgroapă filozofia sublimului pentru a ne ajuta să înțelegem oare de ce ne place și ceva căruia nu i-am spune ca este un simplu frumos?
No. 88 este un proiect inițiat de Art Yourself pentru anul 2015 care va prezenta 88 de artisti contemporani ce vor derula, pe tot parcursul acestui an, o proiecție personală, riguroasă, senzorială, reflexivă și sublimă, asupra viziunii lor artistice.

Întregul proiect este structurat în 8 expoziții pe 8 teme diferite, care vor deschide porțile publicului în fiecare lună cu câte 11 artiști diferiți.

Întregul concept al proiectului gravitează în jurul cifrei opt:

88  de artiști contemporani

8 expoziții

8 ale fiecărei luni

440 de lucrări de artă contemporană

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Proiectul No. 88 va reuni viziuni, abordări, exprimări și sensuri diferite despre viață, artă și gândire creativă ale artiștilor contemporani consacrați și tineri.

Așadar, vă invităm în fiecare 8 ale lunii să vibrați într-o corelare între artă și numerologie, între mistic și estetic.

……………………………..

The Things – proiect urban de Cătălin Oancea

Aprilie, 2015 / Tron-Kon

în exclusivitate pentru Art Yourself Gallery

gazeta de stiri onlineÎn paralel cu proiectul No. 88, galeria lansează și un concept artistic urban creat și realizat de sculptorul Cătălin Oancea în exclusivitate pentru Art Yourself.

„The Things” sunt o lume imaginară de forme colorate ce contrastează cu griul și monotonia orașului, ce aduc un nou tip de viață, de locuire, ce parazitează și revitalizează imaginea sterilă a ominiprezentului oraș. Formele derivă din microcosmosul biologic având ca punct de plecare structuri microcelulare redimensionate.

Ele sunt o poartă ce te transpune în altă lume, una a culorilor și a formelor neregulate, a jocului.

Work in progress, lucrările nu vor fi expuse toate deodată, ci vor naște una din cealaltă, vor popula treptat spațiul, la început stinghere, singulare, ca mai apoi să domine, să cucerească.

În luna aprilie vă este prezentat Tron-Kon / 1,90 x 60 x 60 cm / tehnică mixtă

Pe tot parcursul anului, lunar, spațiul exterior al galeriei va prinde culoare și o nouă formă de exprimare urbană, prin amplasarea a câte un element sculptural contemporan.

****

Art Yourself Gallery / Str. Clucerului no. 88 / 021 222 98 77 / office@artyourselfgallery.ro

Gazeta de Știri este partener media al evenimentelor Art Yourself Gallery

art yourself gallery sublime  galeria art yourselfart yourself gallery

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *