“Sunt rezident, what next?” – publicație nouă pe piața de carte medicală din România

CopertaCompania de comunicare medicală Houston NPA lansează cartea “Sunt rezident, what next?”, o publicație utilă pentru cei care vor sa practice medicina în sistemul medical românesc. Scrisă de dr. Ștefan Gutue, medic specialist urolog, cartea se adresează în mod special studenților la medicină din anii clinici (III-VI) și rezidenților din anul I, în special celor care urmează o specialitate chirurgicală.

Cartea are 200 de pagini pline de informații utile și este structurată în două părți: prima, un ghid de supravietuire pentru trecerea de la viața de student la ritmul infernal de lucru al unui stagiu de chirurgie generală într-un spital de urgență, și a doua parte, o analiză a sistemului actual de sănătate și a oportunităților (sau a lipsei lor) în anii ce vor veni după terminarea rezidențiatului.

“Sunt rezident, what next?” atinge subiecte precum: alegerea unei specialități, planificarea numărului de specialiști formați anual, salarizarea rezidenților, dependența tehnologică a medicului aflat la început de drum, programa practică a rezidentului, opțiunile de angajare ale unui tânăr specialist în sistemul de stat sau privat, migrația medicilor, atitudinea opiniei publice față de lumea medicală.

Dr. Ștefan Gutue

Dr. Ștefan Gutue

Dr. Ștefan Gutue a urmat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și apoi rezidențiatul în specialitatea Urologie în cadrul Spitalului Clinic de Urologie „Theodor Burghele”, București. De-a lungul celor 5 ani de rezidențiat a urmat pasiunea pentru chirurgie laparoscopică, pasiune care s-a desfășurat și în afara sălii de operație, prin participarea la numeroase lucrări de specialitate, stagii de pregătire în străinătate și un fellowship la o clinică importantă din Germania. S-a ambiționat să facă toate aceste eforturi din dorința de a face și în România un rezidențiat „ca în afară”. Pasiunea pentru scris se regăsește în cartea „Sunt rezident, what next?” prin care dr. Stefan Gutue dorește să lase un bagaj de sfaturi utile oferite cu umor (uneori negru) generațiilor care vin din urmă.

“Când Ștefan Gutue mi-a dat să citesc prima parte a cărții lui, pe lângă faptul că m-am amuzat copios, m-am trezit transpus imediat în propria dezorientare consecutivă absolvirii facultății de medicină. Atunci mi-ar fi plăcut să mă inspire cineva cu viziune despre ce ar putea urma. Și să mă călăuzească să fac pașii corecți în calea formării mele chiar dacă aceștia ar fi fost poate ceva mai grei. Apoi am făcut asocierea cu rezidenții pe care i-am întâlnit în ultima vreme și modul în care ei au devenit ceea ce sunt acum. Diferențiatorii principali au fost viziunea devenirii lor și capacitatea de a lucra sănătos pentru a se ține pe direcție. Plecând de la ideea lui Robert Kiyosaki, ”dacă vrei să ajungi undeva, cel mai bine este să găsești pe cineva care a fost deja acolo”, am încurajat autorul să își ducă munca până la capăt. Lucrarea conține idei valoroase care, o dată aplicate, se pot transforma în reflexe esențiale ale unei cariere medicale împlinite. Încurajez viitorul specialist să facă eforturi constante de a vedea dincolo de momentul prezent, cu cel puțin 10 ani înainte. Cum îți așterni, așa dormi, devine tot mai actual. Norocul te ajută dacă te găsește lucrând la ceva. Te invit la o lectura plăcută”, scrie dr. Nicolae-Iordache Iordache, autor ”Cine ești tu, doctore?”, pe coperta cărții “Sunt rezident, what next?”.

Cartea este disponibilă la prețul de 30 lei + taxe poștale (aproximativ 10 lei prin Poșta Română; 15-20 lei prin curierat) și se poate comanda pe mail la comenzi@houston.ro.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *