Trio-ul FANTASM își lansează albumul într-un turneu european

concert fantasmTrei muzicieni de renume internațional – violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri  – marchează această toamnă printr-un turneu european lansarea albumului lor FANTASM, produs de către Nemu Records.

În București, concertul de lansare va avea loc la Teatrul Odeon în data de 10 noiembrie, de la ora 19:00, cu sprijinul Ambasadei Germaniei. Maurer, Ban și Maneri vor avea după concert o discuție cu publicul, un bun prilej pentru semnarea exemplarelor din noul album.

Criticul de jazz danez Hennig Bolte spune în textul de pe coperta albumului: „Pe albumul Fantasm nimic nu sună asemeni unor viori obișnuite. Purtând în mod paradigmatic titlul unei compoziții a celebrului baterist Paul Motian cu care Maneri a cântat vreme de șase ani, albumul celor trei relevă, prin improvizație și structură în același timp, ceva adânc din memoria noastră comună. Concentrat. Enjoyably disturbing”.

Cei trei muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult premiatul octet Enesco Re-Imagined condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul Enescu în 2009 cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy (tabla), Gerald Cleaver (baterie), Tony Malaby (saxofoane), Ralph Alessi (trompetă), Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă de discuri Sunnyside Records  din NYC și a câștigat nenumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se în același timp de  succes în întreaga lume. Proiectul a fost prezentat pe scene și în festivaluri celebre de ambele părți ale Atlanticului – de la Glenn Gould Hall în Toronto, la Royal Elizabeth Hall @ London Jazz Festival, de la Merkin Hall în NYC la Barcelona Jazz Festival, de la Strassbourg Jazz d’Or la Main Stage Theater în Chicago.

De la jazz modern la muzică camerală contemporană, de la compoziții complet structurate la improvizații libere, Fantasm este expresia unui autentic globalism cultural de secol 21, un proiect ce reunește mai multe culturi într-o operă de artă unică. Cei trei muzicieni împart o curiozitate comună pentru noi forme de expresie muzicală – Fantasm este în același timp un album și un vehicul pentru această căutare.

Trio Fantasm se află, între 10 și 25 noiembrie, într-un turneu de lansare în Germania și România: București (10 Nov), Bistrița (12 Nov), Cluj (13 Nov), Alba Iulia (14 Nov), Timișoara Jazz & Blues (15 Nov), Magdeburg (17 Nov), Bruel (18 Nov), Köln (19 Nov), Munster (20 Nov), Köln (23 Nov).

Preţul biletelor: 53 lei şi 31,80 lei (Sala Majestic, Teatrul Odeon)

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *