6 greșeli pe care le fac părinții cu sănătatea dentară a copilului

  • Tweet
  • Tweet

Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru propriul copil, dar se întâmplă uneori ca din lipsă de timp sau de informație completă să fie luate anumite decizii care nu sunt cele mai bune pentru sănătatea dentară a celor mici.

Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, oferă câteva sfaturi de îngrijire a sănătății orale a copiilor încă de la vârste fragede, pentru a pune bazele unei danturi frumoase și sănătoase a viitorului adult.

Majoritatea părinților sunt preocupați de îngrijirea dinților copiilor lor, fie pentru că ei înșiși au probleme prin care nu își doresc să treacă și cei mici, fie pentru că au înțeles că starea de bine și sănătatea nu sunt complete dacă nu acordăm suficientă atenție și sănătății orale.

Din păcate, există unele greșeli comune pe care le fac părinții și care ar putea cauza probleme dentare celor mici. Iată câteva dintre ele:

Lăsăm copilul să se spele singur pe dinți 

Până la vârsta la care deprinde scrierea cursivă (7-8 ani) copilul nu are dexteritatea necesară pentru a se spăla corect pe dinți. “În plus, cel mic nu conștientizează importanța periajului dentar și nici nu are răbdarea de a-l executa corect. Părintele trebuie să suplimenteze periajul, după ce copilul s-a spălat singur, pentru a evita apariția cariilor dentare”, recomandă specialistul ortodont.

Nu ducem copilul suficient de devreme la control stomatologic 

Părintele ar trebui să meargă cu cel mic la cabinetul dentar încă de la împlinirea primului an de viață, și apoi la fiecare 6-12 luni, pentru a primi sfaturi personalizate de îngrijire dentară, pentru a descoperi și trata din timp cariile dentare, anomaliile de dezvoltare a maxilarelor și de erupție dentară. În acest fel, cel mic se va obișnui cu atmosfera din cabinet înainte de a avea probleme și nu atunci când va avea o suferință și va fi mai puțin cooperant.

“Este recomandat ca prima vizită a copilului la medicul dentist să aibă loc odată cu prima aniversare sau la erupția primului dinte. Întârzierea primei vizite la stomatolog înseamnă că orice potențială problemă nu a putut fi detectată și tratată. În plus, cel mic va fi mai predispus să se teamă de medicul dentist, deoarece controalele regulate nu au făcut parte din rutină”.

Neglijăm importanța unor obiceiuri dăunătoare

Sugerea degetului sau a suzetei după vârsta de 3 ani, la fel ca respirația pe gură și vorbirea cu limba între dinți produc în timp deformări ale dinților și oaselor maxilare, care apoi vor necesita aparat dentar pentru corectare. Cu cât consultația la medicul ortodont și tratamentul au loc mai târziu, cu atât mai greu vor fi de corectat problemele.

Permitem consumul de băuturi acidulate 

Acizii și zaharurile din aceste băuturi sunt extrem de dăunătoare pentru smalțul subțire și slab mineralizat al copiilor, iar cariile nu vor întârzia să apară. Aceste băuturi trebuie excluse complet din dieta copilului.

„Majoritatea copiilor iubesc aceste băuturi, însă efectul lor este foarte negativ asupra danturii. În fapt, o cauză comună a cariilor dentare o reprezintă băuturile acidulate și bogate în zaharuri și / sau acizi”, atenționează specialistul.

Neglijăm tratarea cariilor dinților de lapte 

Un mit foarte des întâlnit este că acestea nu trebuie tratate, deoarece dinții de lapte se vor schimba. De fapt, caria este o boală contagioasă, care se poate extinde la dinții permanenți. În plus, complicațiile cariilor dinților de lapte (abcese, durere, dificultăți de masticație, afectarea dintelui permanent care îi vor înlocui etc.) nu trebuie trecute cu vederea deoarece vor afecta sănătatea și calitatea vieții copilului.

Oferim copiilor ceva de “ronțăit” între mese 

Unele alimente pot fi considerate sănătoase (cereale, banane, biscuiți) și sunt oferite cu convingerea că nu vor face rău, însă ele sunt lipicioase, rămân între dinți, unde carbohidrații din ele sunt sunt descompuși în acizi care vor produce carii.

“Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că astfel de alimente trebuie să fie interzise în totalitate din dieta copiilor. Gustările dintre mese trebuie să fie reduse ca număr și compuse din fructe și legume fibroase sau urmate imediat de periaj dentar”.

Regulile pentru o viață sănătoasă sunt setate încă din copilărie, așadar odată cu conștientizarea acestor greșeli involuntare, părinții pot face modificările necesare pentru a se bucura de zâmbetul frumos al copiilor lor toată viața.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *