Shakespeare School Essay Competition

AnOther: Same, same, but different – expoziția lunii noiembrie în cadrul proiectului no. 88

  • Tweet
  • Tweet

Man’s desire is the desire of the Other” / Jacques Lacan

AnOther: Same, same, but different, a opta temă și ultima din cadrul proiectului No. 88, vă prezintă în luna noiembrie artiștii:

Vlad Basarad (ceramică), Andrei Ciubotaru (pictură), Daniel Chiriac (pictură), Casia Csehi (grafică), Darie Dup (sculptură), Iurie Isar (grafică), Adrian Moise (sculptură), Dragoș Neagoe (ceramică), Delia Orman (pictură), Mihai Rusen (sculptură), Doina Simionescu (grafică).

Vernisajul are loc duminică, 8 noiembrie, ora 17:00, la noul sediu Art Yourself Gallery, din Bd. Dacia, nr 51.

Jacques Lacan, renumit teoretician al psihanalizei, diferențiază între conceptul altului (the other) și cel al Altului (the Other). Primul, cu „a” mic, se referă la propriul ego, la nivelul „imaginarului” pe care îl atinge psihicul fiecărui om încă din copilărie. Deși aparent solid, real și unic, constituind „eu”-l pe care fiecare dintre noi se consideră, ego-ul nu este decât o mască străină, inconsecventă, fluidă, formată din felul în care percepem dorințele și frustrările altora asupra noastră.

Pe de altă parte, Altul explică însăși limitarea gândirii noastre, fiind condiționați de structurile socio – lingvistice care formează Marele Altul.

Însă când vorbim de Altul vorbim și despre motivul pentru care există iubirea, curiozitatea și fascinația pentru lucrurile care nu țin de noi, care nu țin de acel altul cu „a” mic.

Arta nu este doar un mod de auto-exprimare, ci și unul de a căuta înțelegere de la un Altul. Un Altul care va înțelege datorită anumitor similarități pe care le împărtășește cu autorul, dar și datorită unor diferențe pe care autorul le caută de la acel Altul, pentru a-l completa.

Materialul pe care îl folosește artistul poate fi și el gândit ca un Altul, cu rolul de a îl / o completa. Ceva extern, cu care altcineva nu ar ști ce să facă, artistul și-l însușește. Sau de fapt materialul este cel care îl însușește pe artist, vrând să devină o parte din el?

 *****

No. 88 este un proiect inițiat de Art Yourself Gallery pentru anul 2015, care va prezenta 88 de artiști contemporani ce vor derula, pe tot parcursul acestui an, o proiecție personală, riguroasă, senzorială, reflexivă și sublimă, asupra viziunii lor artistice.

Proiectul este structurat în 8 expoziții pe 8 teme diferite, care vor deschide porțile publicului în fiecare lună cu câte 11 artiști diferiți.

Întregul concept al proiectului gravitează în jurul cifrei opt:

88  de artiști contemporani

8 expoziții

8 ale fiecărei luni

440 de lucrări de artă contemporană

Anul 2015 este 2+1+5 = 8

Proiectul No. 88 va reuni viziuni, abordări, exprimări și sensuri diferite despre viață, artă și gândire creativă ale artiștilor contemporani consacrați și tineri.

*****

Gazetadestiri este partener media al evenimentelor Art Yourself Gallery

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *