Ziua Naţională a Transplantului a fost marcată, în România, în data de 9 mai 2019 şi a reunit numeroşi medici reputaţi, precum şi pacienţi transplantaţi care trăiesc astăzi datorită operaţiilor de care au beneficiat.
De la începutul anului 2019 şi până în prezent, au fost 47 de donatori în moarte cerebrală şi au fost realizate 94 de transplanturi de rinichi, 44 de ficat, două de inimă, patru de pancreas şi altele de ţesuturi. Evoluţia transplantului este una remarcabilă, în condiţiile în care finanţarea este deficitară, iar medicii nu sunt remuneraţi pentru orele suplimentare.
Dr. Victor Zota, coordonatorul naţional pentru transplant, a declarat că ”avem 40 de centre de prelevare acreditate. Dacă fiecare centru ar da câte zece donatori pe an, am avea 400 de donatori şi acesta este potenţialul minim. Dacă am da dublu, am avea 800 pe an şi atunci ar trebui să creştem şi numărul centrelor de transplant, dar fosta conducere a Ministerului Sănătăţii a alocat bani doar pentru 100 de donatori. Nu cred că vom ajunge la 400 de donatori, dar măcar la 200“.
Întrebaţi despre sumele pe care MS i-a alocat în 2019, specialiştii au declarat că suma acoperă 20% din totalul necesar. ”Domnul ministru a zis că va face tot ce este posibil pentru rezolvarea problemei. Banii de acum ne-ar ajunge pentru 100 de donatori, dar noi am prevăzut cel puţin 170 de transplanturi de ficat şi 300 de rinichi. Banii ne ajung pentru o cincime“, a mai precizat Victor Zota.
Prof. univ. sr. Mihai Lucan, membru al Consiliului științific al Agenției Naționale de Transplant, a declarat că, în aceste condiţii date, „finanțarea activității de transplant, trebuie rediscutată, trebuie repusă pe tapet. Acesta este un moment foarte bun pentru a rediscuta modul în care se face această finanțare (…) Avem o Agenție de Transplant care face niște eforturi extraordinare. Avem o Organizație a Transplantologilor care în fiecare an reușesc să-și dovedească competența, determinismul, dorința, sacrificiul de a face ceva pentru oamenii cărora se adresează”. „Sărbătoarea celor care nu există”, a apreciat Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirugie şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, pe baza acestei realităţi explicate de prof. univ. Lucan.
Începând cu 2015, românii îşi vor da acceptul sau refuzul pentru donarea de organe (prelevare de organe, ţesuturi şi celule) în baza unei adeverinţe notariale, date în timpul vieţii, serviciu ce va fi pus gratuit la dispoziţia lor.