Beneficiile nebănuite ale apei pentru piele

  • Tweet
  • Tweet

Cunoscută drept cel mai important element necesar vieţii după oxigen, apa este tot mai apreciată în ultimii ani, fiind aliat de nădejde al celor care îşi doresc să aibă un ten mereu hidratat, luminos şi cât mai tânăr. Ana Maria Vlad, medic specialist dermatolog în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, vorbeşte despre beneficiile apei asupra pielii, despre cantitatea pe care trebuie să o bem zilnic şi despre tipurile de lichide pe care este recomandat să le includem în alimentaţie.

Apa este importantă în funcţia fiecărui organ din corp, inclusiv a pielii, în compoziţia căreia este prezentă în proporţie de aproximativ 64%. Aceasta intră în structura celulelor pielii, dar şi a spaţiilor dintre celule, fiind importantă în procesul de sinteză al colagenului, în lipsa căruia pielea îşi pierde fermitatea şi îşi face apariţia procesul de îmbătrânire. Nu în ultimul rând, apa este esenţială şi pentru menţinerea filmului hidro-lipidic de suprafaţă şi detoxifierea pielii.

„Atunci când celulele pielii nu sunt suficient de hidratate, aspectul exterior va avea de suferit, făcându-ne să arătăm mai în vârstă decât suntem în realitate. Când cantitatea de apă care ajunge la piele e insuficientă, aceasta se deshidratează şi se descuamează, nemaiputând îndeplini funcţia de principala barieră contra mediului extern. Pielea deshidratată este ternă, cu riduri şi pori evidenţi, toate acestea asociate cu o neplăcută senzaţie de mâncărime. Aşadar, un aport suficient de apă este extrem de important atât pentru o bună funcţionare a organismului, dar şi din punct de vedere estetic”, declară medicul Ana Maria Vlad.

Câtă apă trebuie să consumăm zilnic

Cu toate că importanţa apei pentru funcţionarea întregului organism şi desfăşurarea unor procese vitale este foarte bine cunoscută, nu s-a ajuns încă la un consens şi nu există o formulă clară care să stabilească volumul de apă necesar zilnic.

„Deşi există numeroase discuţii privind influenta apei asupra pielii, studiile ştiinţifice bine conduse în această direcţie lipsesc, informaţii pe care le avem provenind în principal din experienţa personală a medicilor şi pacienţilor. Spre exemplu, un studiu a constatat că la 30 min de la consumarea unui pahar cu apă circulaţia la nivelul pielii s-a intensificat, ceea ce înseamnă mai mult aport nutritiv şi o mai bună eliminare a toxinelor acumulate la nivelul pielii. Să nu uităm nici că apa este cea mai simplă şi mai naturală metodă de detoxifiere”, adaugă medicul.

Nu este o idee bună să bem mai mult de un pahar o dată deoarece corpul nu poate absorbi mai multă apă pe oră. Dacă va fi depăşită această cantitate, lichidele în exces vor fi eliminate prin urinare înainte de a aduce beneficii întregului organism şi implicit pielii.

Beneficiile apei pentru piele

Un aport nutritiv mai bun înseamnă un proces de reparare şi de reînnoire mai eficient al pielii, care poate avea ca rezultat un aspect mai tânăr, mai tonic şi mai elastic al tenului.

„Acest lucru nu înseamnă că apa inversează procesul de îmbătrânire, ci că ajută la menţinerea tonusului sau la camuflarea într-un mod natural a îmbătrânirii normale cutanate. Explicaţia este ca atunci când pielea este hidratata ea pare mai plină, iar semnele îmbătrânirii sunt reduse la minimum, însă în realitate, examinând pielea la microscop, vom observa că ridurile se află încă acolo şi nimic nu s-a schimbat definitiv. Cu alte cuvinte, o pielea hidratată face ca ridurile să fie mai puţin vizibile”, explică dermatologul Ana Maria Vlad.

Unii pacienţi relatează chiar îmbunătăţirea acneei după corectarea deshidratării, posibil prin echilibrarea filmului hidro-lipidic de suprafaţă al pielii. În cazul în care pielea este acoperită cu prea mult sebum în raport cu apa, acest lucru poate duce la înfundarea porilor şi apariţia coşurilor sau a punctelor negre.

Ce tipuri de lichide trebuie să consumăm

Nu contează felul apei pe care o consumăm (plată sau de la robinet), ci cantitatea de 1-2 litri consumaţi pe parcursul unei zile (aici intră şi apa din fructe, legume, supe, ciorbe, cafea, ceaiuri etc.). Există voci care afirmă că apa din alimente e mai bine utilizată de organism decât apă simplă. De asemenea, e bine să nu aşteptăm senzaţia de sete pentru a bea un pahar de apă, această senzaţie fiind e deja un semnal de alarmă al organismului.

Pe lângă hidratarea internă e important să asigurăm o hidratare externă, pe bază de creme. Dacă aportul de apă asigură o hidratare internă, cremele hidratante aplicate pe piele (în mod special în primele 2-3 minute după spălarea feţei) asigură o hidratare externă, absolut necesară pielii, în măsura în care straturile externe ale tegumentului, cele mai expuse agresiunilor, nu beneficiază de vase de sânge care să le asigure hidratarea.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *