Campania “Spune DA! Susține donarea de organe!” a fost demarată în Oradea

  • Tweet
  • Tweet

Asociația Transplantaților din România (ATR) a dat startul ediției 2019 a campaniei “Spune DA! Susține donarea de organe!”, primul oraș în care s-a oprit caravana fiind Oradea.

Campania, desfășurată și în acest an sub auspiciile Ministerului Sănătății, își propune creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța dezvoltării unui curent favorabil în societatea civilă privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienți de pe listele de așteptare și pentru care transplatul reprezintă ultima și singura soluție salvatoare.

La conferința de presă de la Oradea au fost prezente peste 50 persoane: reprezentanți mass-media, pacienți cu transplant sau care așteaptă un transplant, aparținători, cadre medicale, membrii Asociației Transplantaților din România.

“Am început această ediție a campaniei în orașul Oradea, oraș cu tradiție în declararea potențialilor donatori aflați în moarte cerebrală. Ne bucuram sa avem alaturi de noi, in cadrul acestei conferinte,medici specialisti si cadre medicale cu competente pe linie de transplant-in frunte cu d-na dr. Carmen Pantis, factori decizionali ai administratiei locale,sistemului de sanatate si ai bisericii Romano-Catolice. Echipa de voluntari ai ATR, care include atat membri ai asociatiei cat si reprezentanti ai presei si ai  Ministerului Sanatati din Republica Moldova doreste sa informeze prin contactul direct pe oradeni asupra caracterului legal si benefic al donarii de organe. Existenta posibilitatile legale cu privire la actul donarii faciliteaza accesul la o declarare usoara, dar mediatizarea acestora trebue intensificatat si permanentizata. Mediatizarea si informarea trebuie sa fie simpla si clara,  incat mesajul sa ajunga corect si pe intelesul fiecaruia, la receptori”, a declarat președintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache.

În cadrul conferinței de presă invitații prezenți au transmis multiple mesaje de încurajare și de sprijin pentru cei implicați în campania ATR, dar și mesaje motivaționale pentru toate persoanele care au în vederea înscrierea ca potentiali donatori.

Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant din Bihor, a precizat că “moartea cerebrală înseamnă moarte cu siguranță, nu există posibilitate de eroare. În 12 oct. 2012 Dr. Raed Arafat a dat un ordin de ministru care a dublat numărul de donatori în 2013. În 2012, erau șapte coordonatori de transplant acreditați. Acum sunt peste 35 în 47 de spitale acreditate. Sper să ajungem de la 135 de donatori cați sunt acum la 300-400. Prin campanii de acest tip există șansa ca timpul de așteptare pentru transplant să scadă foarte mult. Visul meu este să avem transplant de organe solide în Oradea, acum avem doar de cornee într-un centru privat. Când simt că nu reușesc să conving familia sau e nehotărâtă le ofer un argument – gândiți-vă că cel care va primi organul se va ruga în fiecare zi pentru cel drag dvs. Dvs poate cu timpul veți uita – e un mecanism de apărare natural. Primitorul nu va uita însă niciodată. E una din cele mai fericite zile ale vieții mele, e prima oară când întâlnesc persoane transplantate”.

Dr. Claudia Cladovan, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, medic pediatru, a spus că “din păcate am pierdut mulți copii în anii care au trecut. Fără sprijinul și ajutorul Asociaţiei Transplantaţilor din România nu știu dacă s-ar fi ajuns departe cu tot efortul medicilor și lumii politice… Avem copii transplantați pe care îi vedem acum la final de liceu. Pediatria orădeană a luptat mult pentru copii ei”.

Conf. dr. Ladislau RitliAm considerat întotdeauna persoana transplantată o persoană aparte. ATR poate fi un exemplu pentru orice asociație de pacienți cu boli cronice. Fac multe lucruri și argumentează foarte bine, nu exagerează și atunci e normal ca Ministerul Sănătății să aprobe cererile. Transplantul nu e o problemă strict tehnică, e o problemă psiho-socială și de credință. Am făcut un studiu și doar 20% din populație este dornică să ofere cornee pentru transplant, însa 100% ar accepta să primească de la cineva cornee dacă ar avea nevoie. Trebuie să echilibrăm procentele”.

Finalul conferinței de presă de la Oradea a fost unul emoționant. Fiecare persoană din sală și-a spus numele și numărul de ani de la transplant. În sală a fost prezentă o persoana care are transplant hepatic și care a înfiat un baiețel, motivând că ea a primit o nouă șansă la viață și că a vrut să faca și ea viața unui copil mai bună.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: