Ce alegem: periuța de dinți electrică sau manuală?

Conștientizând importanța unui zâmbet frumos atât pentru încrederea în sine, dar și pentru imaginea în societate, tot mai multe persoane sunt interesate astăzi de cele mai noi tehnici și dispozitive de îngrijire a sănătății orale. Pe acest fond a crescut popularitatea periuțelor de dinți electrice, utilizate astăzi la scară largă de adulți și copii deopotrivă. Indiferent de faptul că unele persoane preferă încă periuța manuală, iar altele pe cea electrică, găsind avantaje și dezavantaje fiecăreia dintre ele, Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, este de părere că cel mai important aspect rămâne acela de a reuși să ne periem corect dinții. 

Periuțele de dinți electrice și cele clasice pot fi la fel de eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor, atâta vreme cât sunt utilizate corect.

Medic stomatolog Mihaela Dan OrtoImplant“Cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuță dentară folosit, ci regularitatea și perseverența cu care urmărim rutina zilnică de igienizare dentară: periaj de cel puțin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare și folosirea aței dentare zilnic. Desigur că există unele diferențe între periuța de dinți electrică și cea clasică, însă acestea nu țin neapărat de eficiența lor, ci mai degrabă de gradul de comoditate în folosire pe care îl oferă/ Mihaela Dan, specialist ortodont

Avantajele periuțelor de dinți electrice 

În cazul persoanelor care își periază dinții în mod regulat, folosind apă de gură și ață dentară, periuțele de dinți manuale pot fi la fel de eficiente ca și cele mecanice.

“Cu siguranță că există și situații în care periuțele de dinți electrice se pot dovedi mult mai utile decât cele manuale. În cazul persoanelor cărora le este greu să execute mișcările necesare pentru a curăța toate suprafețele dinților, cum ar fi pacienții cu artrită sau cei cu dizabilități, periuța de dinți electrică poate fi foarte eficientă datorită mișcărilor automate pe care le execută” / Mihaela Dan, specialist ortodont

Și în cazul copiilor, periuțele de dinți electrice se pot dovedi a fi alegerea câștigătoare, ele fiind mai atrăgătoare pentru cei mici: spre exemplu, mânerul periuței poate lua forma unei mașini de curse, a unei sirene sau a unui telefon mobil. Astfel, spălatul pe dinți – o mare provocare pentru orice părinte – poate deveni, cu ajutorul periuței electrice, distractiv pentru copiii de astăzi, pasionați de gadgeturi.

“Periuța electrică poate asigura totodată o mai bună curățare a dinților, deoarece copiii nu au o dexteritate foarte bună, astfel că ea va suplini mișcări pe care cei mici și nici măcar adulții nu le pot realiza: pulsație, oscilație, rotație la viteză mai mare. În plus, unele periuțe electrice au și timer încorporat, ceea ce ajută să periem exact timpul recomandat de medicul specialist” / Mihaela Dan, specialist ortodont

Un alt avantaj al periuțelor de dinți electrice este acela că pot preveni rănirea gingiei în timpul perierii datorită unui senzor de presiune, care oprește funcționarea periuței sau aprinde un led roșu de avertizare atunci când presiunea asupra dinților sau gingiilor este prea mare.

“Deși la prima vedere ar părea puțin probabil, mulți pacienți care utilizează periuța manuală, în special bărbați, folosesc o tehnică agresivă de curățare a dinților, presiunea excesivă fiind dăunătoare, deoarece retrage gingia și tocește smalțul dentar” / Mihaela Dan, specialist ortodont

Dezavantajele periuței electrice față de cea manuală

Primul și cel mai evident dezavantaj al periuței de dinți electrice prin comparație cu cea manuală este că cea dintâi este mai costisitoare, prețul fiind influențat de marcă și de caracteristicile tehnice. Un alt cost suplimentar va fi cel de înlocuire a capătului după uzare, care este mai scump chiar decât o periuță manuală nouă.

Folosirea periuței electrice cere și o grijă deosebită, deoarece aceasta se poate deteriora mai ușor decât o periuță clasică. Odată scăpat pe jos, este foarte probabil ca dispozitivul electric să se deterioreze și să nu mai poată fi folosit.

Din păcate, periuța de dinți electrică, mai voluminoasă decât cea manuală, poate fi mai dificil de transportat în călătorii, iar faptul că folosirea ei ne face dependenți de accesul la priză sau acumulatori poate reprezenta un dezavantaj major mai ales atunci când nu ne aflăm acasă.

“Nu în ultimul rând, deși periuța de dinți electrică poate avea un design mai atrăgător pentru cei mici, aceasta se găsește într-o varietate mai mică de forme sau tipuri de peri. Prin comparație, cea manuală poate fi cu peri moi, medii, soft, cu inserții de plastic, cu înclinații diferite ale perilor, cu mâner flexibil sau rigid, scurt sau lung, cu curățător de limbă.” / Mihaela Dan, specialist ortodont

Indiferent de tipul de periuță folosit, recomandarea medicilor specialiști este ca spălarea pe dinți să se realizeze cel puțin de două ori pe zi, esențial după micul dejun dimineața și înainte de a merge la culcare. Periajul este recomandat să dureze cel puțin 2 minute, asigurându-ne că toate zonele sunt bine curățate. Așadar, daca vă simțiți confortabil cu utilizarea celei manuale și reușiți să vă păstrați dinții sănătoşi, nu este nevoie să schimbați tipul de periuță dentară.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *