Conferința “Stres, Anxietate, Depresie”, ajunsă la cea de-a doua ediție

Pe 13-14 mai 2016, Houston NPA organizează, la București (Hotel Ramada Parc), Conferința Națională “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.)”. Ediția a II-a se concentrează pe “Complicații și comorbidități”, fiind o manifestare cu un puternic caracter interdisciplinar.

„În spital, în ultimii ani, pacienții cu tulburări psihice au din ce în ce mai frecvent afecțiuni somatice comorbide. Fie că le cunoaște și le declară de la internare, fie că sunt diagnosticate pe perioada internării, sigur este că numărul consultațiilor cerute de medicii cu specialitatea psihiatrie către alți medici (și invers) a crescut considerabil. Aici includem afecțiunile cardiace, hepatice, dislipidemice, neurologice sau metabolice”, a declarat pentru Houston NPA Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, medic primar psihiatrie, Șef Secția Psihiatrie IV din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, UMF București, coordonator științific al Conferinței SAD din mai.

La eveniment sunt așteptați peste 300 medici, farmaciști, asistenți medicali/de farmacie, psihologi și psihoterapeuți. Prof. Manea afirmă că “tulburările psihice în puține cazuri nu sunt asociate cu alte boli somatice. De exemplu, depresia este o afecțiune care nu se oprește numai la creier. Ea determină evoluția nefavorabilă a infarctului de miocard și poate crește riscul de mortalitate. Diabetul zaharat are fluctuații mari ale glicemiei în cazul asocierii cu depresia, chiar dacă schema terapeutică pentru afecțiunea metabolică este efectuată corect. Un alt element important este înțelegerea faptului că medicația trebuie administrată atât timp cât este necesar și că oprirea medicației înainte ca simptomatologia să se remită, va determina o evoluție nefavorabilă a tuturor bolilor. Din aceste exemple se înțelege necesitatea implicării în realizarea schemei terapeutice a unei echipe care să cuprindă medici cu specialități diferite (psihiatrie, medicină de familie, neurologie, cardiologie, boli metabolice etc etc), dar și psiholog și psihoterapeut. De aceea susțin această conferință – facem pași importanți spre a construi și consolida aceste echipe”.

Un rol important îl joacă medicii de familie, care pot fi aliații medicilor psihiatri în prevenirea și depistarea bolilor psihice. Medicii de familie sunt prima verigă. Ei sunt cei ce pot sesiza simptome ale unor tulburărilor psihice, trimite la psihiatru pentru evaluare, diagnosticare și stabilirea unei scheme terapeutice.  În momentul întoarcerii pacientului la medicul de familie, acesta din urmă va continua administrarea medicației, monitoriza și înregistra evoluția. Rolul medicului de familie este deci unul foarte important fără de care actul terapeutic s-ar desfășura cu sincope și cu dificultate”,  completează Prof. Manea

Pentru a participa la eveniment, cei interesați achită o taxă: pentru medici si farmaciști acesta este cuprinsă între 130 lei și 160 lei, pentru psihologi/psihoterapeuti între 150-180 lei, iar pentru asistenți și rezidenți între 80 și 100 lei. Toate taxele sunt reduse până pe 25 aprilie 2016.

În demersul de organizare a conferinței “Stres, Anxietate, Depresie (S.A.D.)”, Houston NPA îi invită alături pe toți cei interesați să comunice și să afle informații de actualitate despre complicațiile și comorbiditățile stresului, anxietății și depresiei, putând astfel influența major traseul pacientului și rata de succes a tratamentului, dar și pe cei care, în calitate de lectori, parteneri și susținători ai manifestării, pot deschide cu această ocazie noi căi de dialog și de informare, astfel încât impactul acestor tulburări de sănătate mintală asupra pacientului și asupra societății să fie cât mai mic.

Contacte:

  • Manager Proiect: Simona-Iozefina Oprea – PR Manager Houston NPA

simona.oprea@houston.ro, 0733.076.381.

  • Detalii & Inscrieri participanti: Carmen Stuparu – Coordonator evenimente Houston NPA

carmen.stuparu@houston.ro, 0725.221.018.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *