Body Mind Spirit Expo 2022

Cum arată lista de cumpărături a unui vegetarian

  • Tweet
  • Tweet

Pe 1 octombrie am sărbătorit Ziua Internaţională a Vegetarienilor de pretutindeni, iar luna octombrie este dedicată lor. Mai mult, în această perioadă este recomandată o alimentaţie din care să se încerce excluderea cărnii şi a produselor animale. Nu sunt puţine studiile care au încercat să dovedească că diferitele tipuri de vegetarieni au avantaje în fața omnivorilor:  de la riscul scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, cancer chiar, până la o speranţă mai mare de viaţă. Asta spune cea mai amplă cercetare realizată până acum şi publicată în „Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată ca vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai educaţi, sunt mai subţiri, tind să bea şi să fumeze mai puţin, să facă mai mult sport şi chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriţi.

Republica BIO, primul magazin online ce comercializează în exclusivitate produse bio, cu o categorie importantă de clienţi provenind din rândul vegetarianilor şi veganilor, vine în ajutorul acestora cu toată gama nutrienţilor necesari pentru crearea unei diete sănătoase, bogate în proteine vegetale, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase.

”Un procent de 30% din clienţii noştri sunt vegetariani sau vegani, ori au cel puţin unul în familie, şi comandă cu regularitate din magazinul nostru. Aceştia sunt cei mai informaţi, le pasă de cum se simt şi de starea de sănătate şi conştientizează mai mult decât ceilalţi că trebuie să se ferească de chimicalele din comerţ. Sunt cei care cumpără în special pudre proteice, batoane vegane şi tot felul de paste, creme din oleaginoase şi fructe uscate. De obicei, coşul lor de cumpărături are o valoare mai ridicată decât a unui client obişnuit, dar asta se întâmplă deoarece achiziţionează mai multe pudre proteice şi superalimente care să suplinească lipsa nutrienitilor din proteină animală. Cu toate acestea, astfel de produse se consumă în cantitate mică, fiind mai bogate nutriţional, de aceea nu putem spune că un vegetarian are un regim alimentar mai scump decât un omnivor”, explică Ciprian Stancu, fondator al Republicii BIO.

Nutrienţi absolut necesari în dieta vegetariană

Cel mai important obiectiv pentru vegetarieni este înlocuirea proteinelor şi nutrienţilor pe care i-ar fi putut lua din carne şi găsirea corespondenţilor lor în meniul vegetarian. Altfel, principalele reguli de dietă sunt aceleaşi pentru toată lumea, şi în cazul vegetarienilor: 5 porţii de legume şi fructe pe zi, reducerea grăsimilor săturate, a zaharului şi a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă.

Ce nu ar trebui să lipsească din lista de cumpărături a oricărui vegetarian

Proteinele sunt o parte esenţială în orice dietă, iar vegetarienii le pot lua din fasole, mazăre, linte, soia, nuci şi seminţe. Vegetarienii pot opta pentru băuturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organică, unele din seminţe germinate, sau chiar paste din soia verde. În categoia de nuci, seminţe şi snack-uri bio, variantele sunt multiple şi acoperă toate categoriile.

Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K şi pentru a regla colesterolul, furnizând energia de care avem nevoie pentru a funcţiona corect. Se găsesc în uleiul ecologic de nucă de cocos marca proprie Republica BIO, obţinut din miez de nucă de cocos organică din cocotieri din Sri Lanka, nerafinat, extras la rece, uleiul de măsline extra virgin, de susan, şi cele bogate în Omega 3, de in, cânepă sau nuci.

Fierul şi zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară şi tratarea rănilor, iar vegetarienii le pot lua din salată, kale, migdale şi caju, fructe uscate (caise şi stafide) şi cereale integrale. În magazinul online Republica BIO, fructele uscate vin în varii combinaţii de la smochine, curmale, goji, stafide, fructe de aronia, toate fiind certificate organic şi ferite de orice chimicale. Cerealele bio pentru micul dejun în combinaţie cu sortimentele de lapte vegetal sunt o variantă indicată atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, bogate în nutrienţi şi foarte săţioase. De asemenea, batoanele vegetale şi vegane, raw, reprezintă o gustare perfectă care se potriveşte oricărui membru al familiei şi care satisface cu uşurinţă pofta de dulce care apare în lipsa zincului.

Calciul este absolut necesar pentru a menţine sănătatea sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulţi este de 1200 de miligrame şi poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarba de mare şi multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulina, chia, chlorella, orz verde şi iarba de grâu.

Vitamina B12 le lipseşte de obicei vegetarienilor care nu mănâncă ouă şi lactate, aşa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 întreţine sănătatea celulei nervoase, previne demența şi bolile degenerative grave. Specialiştii în nutriţie atrag atenţia că sunt necesare suplimente de vitamine din complexul B în general, şi în special de vitamina B6 şi B12 pentru funcţionarea normală a organismului. O variantă uşoară şi gustoasă pentru consumul de ciuperci şi soia sunt cremele tartinabile din leguminoase şi nuci sau pateurile din ciuperci shiitake ori soia.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *