Cum depășim teama de medicul stomatolog

Destul de multe persoane consideră vizita la cabinetul stomatologic necesară și ajung uneori acolo chiar în ultimul moment, când durerea sau un abces dentar îi obligă să își depășească teama. În cazuri rare, însă, teama de dentist este aproape paralizantă, manifestându-se prin atacuri de panică sau chiar leșin. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică astfel de reacții prin asocierea cu experiențe anterioare neplăcute sau cu inducerea fricii de către cei din jur: copilul nu se naște cu teama de doctor, însă anxietatea părintelui, manifestată verbal sau non-verbal, este însușită rapid și de către acesta.

Nu puțini pacienți care au experimentat pierderea cunoștinței pe scaunul medicului dentist s-au întrebat care este cauza acestei reacții. Deși teama de procedurile stomatologice este destul de frecvent întâlnită, atunci când ea depășește un anumit prag este foarte posibil să apară leșinul ca răspuns al organismului la un factor de stres.

Medic stomatolog Mihaela Dan OrtoImplant„Când o persoană este expusă unui stimul dureros, cum ar fi înțepătura unui ac, se declanșează un reflex vago-vagal: impulsul nervos declanșat de înțepătură ajunge la creier, iar acesta trimite semnale spre inimă și vasele de sânge pentru scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectivă să-și piardă cunoștința. Nu în ultimul rând, pentru că puterea psihicului este extrem de mare, uneori numai anticiparea unei situații potențial dureroase este suficientă pentru a declanșa acest reflex vago-vagal.” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

Dacă vă aflați printre cei care au un atac de panică sau chiar leșină la gândul sau în momentul în care aud zgomotul creat de freze, când văd acul de seringă sau un strop de sânge, nu vă îngrijorați: cu răbdare și exercițiu psihologic vă puteți depăși teama.

Înainte de vizita la cabinetul stomatologic

Înainte de orice procedură stomatologică este recomandat să mâncăm bine, deoarece scăderea glicemiei agravează simptomele reflexului vago-vagal. De asemenea, deshidratarea face ca presiunea arterială să scadă mult mai rapid, astfel că ar trebui să nu uităm să bem cât mai multe lichide.

Gândul că avem un sprijin poate fi foarte benefic pentru psihic, astfel încât ar putea fi o idee bună ca o persoană apropiată să ne fie alături pe parcursul vizitei la medicul stomatolog.

Se întâmplă adesea ca pacienții să pășească în cabinetul medicului dentist anxioși, temători, deși nu cunosc foarte bine medicul și nici nu au avut o experiență neplăcută.

„Pentru depășirea emoțiilor și familiarizarea cu specialistul este recomandată în prealabil o vizită pentru un control de rutină, pentru a ne obișnui cu atmosfera și a face proceduri simple, nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic în puseele acute, dureroase, va determina asocierea inconștientă a dentistului cu durerea.” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

În timpul vizitei la cabinet

Medicul ar trebui înștiințat înainte dacă există o anumită sensibilitate, pentru ca acesta să acorde o atenție specială și să așeze scaunul în poziție cât mai apropiată de orizontală, cu rolul de a favoriza ca sângele să ajungă la creier.

„Pacienții nu ar trebui să se rușineze să aibă o relație deschisă cu medicul și să îi comunice temerile pe care le au. Atunci când dispune de toate informațiile necesare, specialistului îi este mai ușor să știe cum să abordeze problema pentru ca procedura să se desfășoare în condiții optime.” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

În timpul vizitei la stomatolog distragerea atenției prin concentrarea asupra muzicii din cabinet, asupra respirației sau gândul la ceva plăcut ne va ajuta să ne relaxăm pe perioada desfășurării procedurii. Dacă strângem picioarele, acest lucru va împiedica sângele să ajungă la ele, favorizând deplasarea acestuia la creier.

După procedura stomatologică

Unele persoane se simt ușor amețite sau chiar leșină după terminarea procedurii și eliberarea de stres, astfel că sunt recomandate încă 5 minute pe scaun (până când asistenta strânge instrumentele și dezinfectează).

„Sunt de evitat mișcările bruște, rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie să realizeze încet și să fie urmată de încă 10 minute petrecute în sala de așteptare, până la refacerea completă. Nu în ultimul rând, lichidele sunt necesare și după încheierea procedurii, pentru a evita deshidratarea și scăderea presiunii arteriale” / Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert

Încet-încet, cu fiecare ședință, chiar și cei mai temători pacienți se vor convinge că stomatologia de astăzi se face fără durere și că suferința este mult mai mare atunci când problemele dentare sunt lăsate netratate, iar controalele repetate, relaxate vor deveni o rutină.   

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *