Cum îndepărtăm alunițele: chirurgical sau cu laserul?

  • Tweet

Este deja cunoscut faptul că alunițele se pot transforma în cancer de piele, mai exact melanom, o tumoră agresivă și cu prognostic deloc încurajator dacă nu este tratată în timp util. Pe de altă parte, ele pot fi inestetice sau pot cauza disconfort atunci când sunt agățate sau traumatizate, adesea fiind luată în calcul opțiunea de a le îndepărta. Domnul doctor Laurențiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, explică avantajele și dezavantajele tratamentului chirurgical și al celui laser – două din opțiunile cele mai comune de tratare a alunitelor.

Termenul de „aluniță” este în general folosit pentru a exprima leziuni aflate la suprafață pielii, de cele mai multe ori de culoare brună sau chiar și de culoarea pielii. Deși cele mai multe dintre ele sunt de obicei inofensive, în ziua de astăzi există o incidență crescândă a cancerului de piele, fapt pentru care este recomandat un control regulat al acestor excrescențe.

“Pe lângă riscul de a dezvolta această temută boală, un alt motiv pentru care multe persoane ajung la dermatolog pentru îndepărtarea alunitelor este localizarea acestora în zone vizibile sau în care sunt agățate și se pot infecta și sângera considerabil. Ajunși în acest punct, este nevoie de un diagnostic clinic foarte ferm pentru a decide tipul aluniței și modalitatea de înlăturare, atunci când acest lucru este necesar sau dorit. Dermatoscopia sau analiza microscopică «în viu» a alunițelor va oferi detalii importante și de multe ori diagnostice pentru leziunile pielii”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau, specialist dermatolog.

Metoda chirurgicală

Înlăturarea alunițelor se face, în mod tradițional, chirurgical, sub anestezie locală. În acest caz se poate opta pentru o excizie chirurgicală, urmată de plasarea de fire de sutură sau cauterizare.

Principalul avantaj al acestei proceduri este acela că alunițele suspecte pot fi trimise pentru examen histopatologic – standardul de aur în diagnosticul leziunilor pielii. Un dezavantaj, însă, este că excizia chirurgicală și chiar și cauterizarea se pot complica cu cicatrici care pot fi inestetice în unele cazuri. Cu toate acestea, excizia chirurgicală rămâne metoda cea mai sigură de abordare a alunițelor care trebuie înlăturate.

“În cele mai multe cazuri va rămâne în urmă o cicatrice fină, însă rezultatul estetic depinde de experiența și aptitudinile medicului, de tehnica folosită și de localizarea aluniței. Spre exemplu, zona feței are tendința de a se vindeca foarte bine, iar alte locuri, cum ar fi spatele, coloana vertebrala sau locurile în care pielea este mai expusă la frecare se vindecă mai greu. Un factor important este, desigur, și precum și în modul în care pacientul are grijă de zona operată”, atenționează specialistul.

Laserul

Aparatura LASER reprezintă una dintre cele mai noi opțiuni de îndepărtare a alunițelor și tinde să devină preferată datorită preciziei și riscului minor de a lăsa în urmă cicatrici.

Această aparatură acționează în două moduri: fie prin intermediul unui fascicul luminos care țintește pigmentul din aluniță și îl distruge, lăsând neafectată sau puțin afectată pielea din jur, fie printr-un fascicul care țintește apa din țesuturi, distrugând atât alunița, cât și pielea din imediata vecinătate. În ambele cazuri, alunița este înlăturată total, iar rezultatul cosmetic final este superior exciziei chirurgicale sau chiuretajului și cauterizării.

După efectuarea procedurii se poate reveni imediat la rutina obișnuită, deoarece acest tip de tratament nu are, de obicei, efecte secundare și, dacă există, acestea pot include umflături și sensibilitate minoră în zonă, care vor dispărea în câteva zile.

Principalul dezavantaj al acestei proceduri este că, din păcate, nu va exista o confirmare histopatologică a tipului de aluniță. Un alt risc – înlăturarea neadecvată cu aparatură LASER a unei alunițe cu potențial malign sau care este, de fapt, un melanom inaparent, situație deloc rară, poate avea consecințe dezastruoase, cu răspândirea celulor canceroase. Este important ca dermatologul care operează aparatură LASER să aibă experiența și cunoștințele necesare în diagnosticul clinic și dermatoscopic al diverselor alunițe înainte de a se decide tratamentul LASER”, atenționează dermatologul.

Indiferent de metoda aleasă, în următoarele zile după intervenție în zona în care alunița a fost îndepărtată se va forma o crustă, care urmează să cadă de la sine. Zona în cauză va prezenta o culoare mai închisă pentru câteva zile, perioadă în care poate fi mascată cu ajutorul machiajului. De asemenea, este extrem de importantă protejarea ei de lumina soarelui, de preferat cu SPF 50+.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *