Cum să-ți panichezi broasca țestoasă

Sunt Tiki-Toki, o broască țestoasă de Florida căreia îi place să se bălăcească toată ziua în apă caldă, să se bronzeze pe insula amenajată de Oameni și să mănânce. Așa îmi desfășor eu activitatea de zi cu zi, căldura fiind esențială pentru starea mea de bine. Știu, știu, toți mă invidiați!

broasca testoasa de florida

Ieri i-am auzit pe Oameni vorbind la telefon și m-am panicat puțin. Pare-se că nu sunt suficient de… optimizată din punct de vedere energetic și situația trebuie să se schimbe urgent. Să vă spun ce-au uneltit Oamenii.

Atunci când am dobândit imobilul, nu am primit și un certificat care să ateste clasa energetică în care se încadrează. Am vrea să știm unde ne aflăm în condițiile în care, acum 30-40 de ani, normele energetice erau cu totul altele.”

Chiar așa! Și eu aș vrea să știu de ce simt nevoia să intru în hibernare în fiecare iarnă, și de ce insula mea nu primește suficientă căldură. Lenevirea nu este un proces simplu cum, greșit, credeți voi!

Ce veste bună ne dați: căutăm actele necesare și vom fi vizitați de o echipă atestată și autorizată de la Avizez.ro pentru emiterea certificatului de performanță energetică chiar a doua zi.”

Vom fi vizitați așa repede? Ce interes au Oamenii să grăbească lucrurile? Pe mine de ce nu mă pune nimeni în temă?

Doar atât? Credeam că ne trebuie mai multe informații. Așadar, sunt necesare copia după schița apartamentului, anul construcției și vizita dumneavoastră.”

Oamenii chiar nu glumesc. Nu se gândesc că am și eu un program, o agendă prestabilită? La momentul vizitei, în loc să mă bucur de razele soarelui, sunt nevoită să mă agit prin apă la vederea unor străini.

Chiar voiam să vă întrebăm: cât durează? În maximum 24 de ore de la data vizitei, are loc eliberarea certificatului energetic în București? Serios?

Pfiuu! Dacă fac un calcul, vizita va fi foarte scurtă, certificatul ăsta despre care vorbesc Oamenii se eliberează repede și eu pot să-mi văd de viață în continuare.

”Înțelegem. Valabilitatea certificatului de performanță energetică este de 10 ani, după care este necesară o nouă evaluare, implicit un nou certificat energetic.”

Așa ceva nu se poate! Adică, peste 10 ani sunt obligată să-mi întrerup iar activitățile zilnice pentru echipa de auditori energetici atestați? Mai vedem noi.

”Știm că avem nevoie de eficiență energetică pentru scăderea costurilor de întreținere a imobilului. Clasa A are un consum mai mic de 125 kwh/m2/an, dacă sunt asigurate condiții corecte de consum, ceea ce înseamnă costuri mai mici la facturi.

Opa! Devine interesant! Cheltuieli mai puține în casă înseamnă mâncare mai multă pentru mine.

N-am știut că, în funcție de performanța energetică, clădirile se clasifică în 7 clase: clasa A fiind cea mai performantă (consumul cel mai scăzut de energie), până la clasa G – cea mai costisitoare (cel mai ridicat consum de energie).”

Corect. De ce ai vrea să trăiești așa dezordonat…

bloc-nereabilitat-termografie1

… când poți să trăiești într-o relație bună cu tine însuți, cu casa ta și cu mediul înconjurător?

bloc-reabilitat-termografie2

”Cât despre auditul energetic, dumneavoastră, fiind auditori energetici atestați gradul I, ne și recomandați ce soluții și îmbunătățiri se potrivesc situației actuale? Fiindcă reabilitarea va fi făcută corect, atât din punct de vedere economic, cât și termic, cheltuielile vor fi amortizate în cel mult zece ani? Minunat!”

Logic! Oamenilor, de data asta angajați și voi o firmă responsabilă, care vă asigură lucrări făcute cu simț de răspundere și materiale de calitate. Acum doi ani au fost montate necorespunzător ferestrele și ați văzut ce mi-a dârdâit codița în timpul iernii!

”Suntem conștienți că reabilitarea termică nu presupune doar placarea cu polistiren a pereților clădirii și montarea unor geamuri de tip termopan. Categoric implică mai multe aspecte, dar consumul de energie scăzut înseamnă automat plata unor facturi mai mici pe termen lung, și-atunci investiția este binevenită. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.”

Cu alte cuvinte, Oamenii vor să reducă cheltuielile, mai ales în sezoanele cu temperaturi extreme (iarnă, vară). Încep să-nțeleg ce vor ei să facă.

”Într-o primă fază, trebuie să reabilităm termic blocul, să schimbăm becurile tradiționale cu cele economice și să achiziționăm aparatură electrocasnică din clasă energetică A.”

Este simplu. Până și eu, o broscuță țestoasă, înțeleg beneficiile. Odată reabilitată clădirea, atât în exterior, cât și în interior, mai ales prin schimbarea instalațiilor și utilizarea unor electronice și electrocasnice de calitate – din clasă energetică superioară, imobilul nu mai pierde bani, iar confortul este net sporit.

”Înțeleg că prețul unui audit energetic în București variază în funcție de complexitatea acestuia și mărimea imobilului, însă suntem liniștiți să știm că, lucrând cu dumneavoastră, beneficiem de cele mai bune prețuri atât pentru audit, cât și pentru certificat. Vă așteptăm cu drag!”

După convorbirea telefonică, i-am văzut pe Oameni cu o dispoziție bună, căutând ceva pe site-ul www.Avizez.ro.

avizez.ro

”Dacă tot investim pe termen lung, n-ar fi cazul s-o optimizăm energetic și pe Tiki-Toki?”

Ăsta a fost momentul în care m-am panicat. Să mă op… cum adică să mă optimizați energetic?!?! Este o glumă? Trebuie să fie o glumă. Oamenilor, fiți raționali, vă rog! Promit să-mi revizuiesc atitudinea, să mă comport mai frumos cu voi!

 ************
Broscuța Tiki-Toki este teafără, la fel de morocănoasă precum o știți. Mai nou, beneficiază de un terariu eficient din punct de vedere energetic și se bucură în continuare de razele soarelui, în timp ce Oamenii conștientizează că modul în care consumă energia și resursele îi afectează direct, având impact asupra mediului înconjurător.

Deși noi considerăm că planeta ne pune la dispoziție resursele de energie, de oxigen, apă potabilă – toate acestea sunt resurse limitate și trebuie să fim preocupați de felul în care le gestionăm, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare și să evităm, pe cât putem, poluarea mediului înconjurător.

 

(Articolul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016)

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Trackbacks/Pingbacks

  1. SuperBlog | Proba 7. Tu cum îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale? - […] Cum să-ți panichezi broasca țestoasă […]

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *