Eroul cu o mie de chipuri (Joseph Campbell), la Editura Herald

eroul cu o mie de chipuri editura herald

Noutate editorială – Editura Herald

Traducerea în premieră în România a uneia dintre cărțile esențiale ale lui Joseph Campbell este, fără doar și poate, un eveniment deosebit de important ce nu trebuie trecut cu vederea de către cei care încă mai iubesc poveștile. Eroul cu o mie de chipuri este o carte care a influențat generații întregi, fie că vorbim de scriitori, cineaști, muzicieni sau pur și simplu oameni aflați în căutarea unor răspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare. Mari artiști ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fără ezitare că studiul lui Joseph Campbell i-a influențat decisiv în realizarea operelor lor.

Campbell ne arată în cartea sa că miturile, deși extrem de variate, au de fapt aceeași structură „genetică”. Denumind această structura Monomit, el ne-o explică amănunțit în Eroul cu o mie de chipuri. Astfel, de-a lungul anilor, monomitul campbellian devine un reper atât pentru cei pasionați de mitologie, cât și pentru artiștii profesioniști aflați într-o permanentă căutare de inspirație. Prin această carte, considerată de mulți fundamentală pentru studiul mitologiei, Campbell își dezvoltă teoria conform căreia energia misterioasă din poveștile lumii se găsește în sufletele oamenilor, indiferent de rasa lor, de cultura lor, de statutul lor social sau intelectual. Oamenii care găsesc teme eroice pline de rezonanță în propria lor viață, în obiectivele lor, în visurile lor, sunt conduși spre o singură esență psihică: aceea că viața spirituală și creativă a individului influențează lumea exterioară la fel cum lumea mitului influențează individul.

Trăim vremuri dificile, atât din punct de vedere material, cât și spiritual, iar oamenii sunt din ce în ce mai dezorientați. Incapabili de a vedea mai departe de ziua de mâine, atât generațiile vârstnice, cât și cele tinere și-au pierdut reperele și modelele, înaintând în ceață fără un scop anume. În această lume obișnuită, gri și dezvrăjită, Joseph Campbell și al său monomit propun o chemare la aventura spre o lume specială, mai bună și mai frumoasă. El dezvăluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat și îi îndeamnă să aibă curajul de a deveni eroii propriei lor călătorii. Iar lecția supremă pe care fiecare trebuie s-o învețe din această carte este că adevărata călătorie a eroului, poate cea mai frumoasă dintre ele – este chiar viața lui.

 Mihai Manescu

*

Mai multe detalii despre carte găsiți AICI.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *