Shakespeare School Essay Competition

Expozițiile lunii martie, la Galeria Art Yourself

  • Tweet
  • Tweet

Vă invităm, în perioada 3 – 22 martie, la două expoziții despre geometrii și spațiu, despre forme și arhitecturi personale.

Art Yourself Gallery deschide luna martie cu doi artiști de marcă: Antal Vásárhelyi, un artist maghiar de origine română, președintele Uniunii Gravorilor și Litografilor din Ungaria, și Cristina Iliescu, sculptor remarcant care combină elemente antagonice (sticlă-lemn-metal).

*****

Antal Vásárhelyi s-a născut în 1950, la Szatmárnémeti (Satu Mare). În 1979, se mută în Ungaria unde începe să activeze și să dinamizeze scena artistică. Începând cu anul 2000 este președintele Uniunii Gravorilor și Litografilor din Ungaria. De asemenea, conduce și Galeria IX din Budapesta.

Stilul său aparte, detaliat, aliniat, abstract în același timp, la limita dintre imaginație, realitate, simetrii structurale și arhitecturale ne creează universuri paralele sau imaginare fiecăruia dintre noi.

Asa cum transpune chiar artistul : ”Componentele formelor geometrice cu rectilinie lineară, prin îmbinarea planurilor regulate, uniforme, netede, plate formează elemente, care s-au dovedit a fi cele mai perfecte în istoria dezvoltării cunoașterii universale. De la început calitățile atinse, ca dreptățimea, regularitatea, măsurabilitatea, predictibilitatea și la urma urmei, prin claritatea simplă, inteligibilitatea poartă cele mai mari valori în rețeaua complexă, labirintică a relațiilor umane. Am putea spune, și s-ar putea să fie adevărat, că aceste însușiri cuprind sensul concis a vieții. Forma geometrică regulată cu rectilinie lineară întotdeauna poate fi plasată într-un spațiu curbat, sferic sau eliptic. Care, la rîndul lui, în șoaptă și în sensul absolut integrează inflexibilitatea, îmbinarea permanenentă și detaliile lor. Timpul, spațiul și visul cosmic sunt planurile de ieșire în afară, în lumea sferică, plaiul sfânt și de dor al fiecăruia dintre noi. Prin astfel de compoziții geometrice încerc să ajung la formatarea vizualizării simbolurilor desăvârșite ale vieții.” / Antal Vásárhelyi

*****

Cristina Iliescu s-a născut în 1955, la București, și este absolventă a Universității de Arte București, secția “Ceramică, Sticlă, Metal” din anul 1981. Creațiile ei sunt prezente în colecții particulare și muzee din Belgia, Olanda, Danemarca, Israel, Grecia, Germania, Canada, USA.

Cristina Iliescu are curajul de a integra mari volume de lemn cu fragile elemente realizate din sticlă. Putem vorbi de o naturalitate indusă, întrucât sticla, în ansamblul obiectului păstrează expresia armoniei firești și dă acestor volume statice și greoaie ritm, mișcare, într-un cuvânt, viață.

Este o relație, pe cât de ciudată, extrem de bine găsită, între artificial și natural, între masivitatea volumelor de lemn și fragilitatea sticlei, între elementul frust și cel prelucrat, între modernitate și ancestral.

Permanent există în lucrările Cristinei Iliescu ceva care ne trimite spre rădăcini, un dialog între tipuri de vizualități diferite. Ea a demonstrat pe tot parcursul anilor că a înțeles foarte bine sinteza ce aparține unor poli aparent antagonici, tradiție și modernitate, ea simte și poate prelucra într-un mod personal materialități cu o bogată istorie.” / curator Maria-Magdalena Crișan

*****

Galeria Art Yourself / Bd. Dacia 51, etaj 1 / 021 222 98 77 /

*****

Gazetadestiri este partener media al evenimentului.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *