Florile de IE au scăldat valurile Dunării

ia romaneasca

Photo credit: Alexandru Zainea

IA românească reprezintă unul dintre cele mai frumoase și mai importante părți ale folclorului și artei românești, datorită simbolurilor și poveștilor ce se ascund în spatele broderiilor atent lucrate manual, cu migală și pasiune. A cucerit rând pe rând continente, este ambasadorul nostru, al tuturor românilor peste hotare.

Pentru câteva zile, ia românească a poposit la Gura Portiței, paradisul din Delta Dunării. Frumusețea locului surprins parcă dintr-un tablou, te lasă fără suflu. Locul unde Dunărea se “îmbrățișează” cu Marea Neagră este greu de descris în cuvinte. Casele simple lipovenești specifice Deltei cu acoperiș din stuf, împrejmuite de pâlcuri de flori în mii de culori, păsări de diferite specii ocrotite și o plajă lungă cu un nisip fin și auriu, te atrag de parcă nu ai vrea să mai pleci vreodată. Prieteni îți vor fi doar pescărușii care vin și pleacă, brazdând în calea lor apa de culoarea smaraldului.

Din dorința de a surpinde ia la ea acasă, Cristina Chiriac – cea care se află în spatele brandului Flori de IE, a realizat o ședință foto unică și a dus ia românească acolo unde îi stă cel mai bine, în mijlocul naturii. Fiecare ie surprinsă în imagini este unică, iar faptul că ea dăinuie de atâta timp denotă faptul ca ia a trecut peste bariera timpului și oferă viitorului obiceiurile și credințele stramoșilor noștri.

IA – ambasadorul meu și al românilor de pretutindeni va fi din nou în centrul atenției în luna septembrie, în cadrul proiectului România Centenară, un proiect inițiat de Flori de IE și Alexandru Zainea, în parteneriat cu Departamentul Centenar alături de Laura Cosoi, Doru Cadar, Brândușa Bordeianu și Adonis Enache. Proiectul va debuta la începutul lunii Septembrie la București, iar în perioada 16-17 Septembrie va ajunge la Londra și va continua cu marile orașe ale lumii. Viena, Madrid, Barcelona, Paris, Berlin, New York și Beijing sunt doar câteva locuri. Proiectul va cuprinde o expoziție a costumelor populare centenare din colecția Flori de IE, dublată de o expoziție de artă fotografică, prin care artistul Alexandru Zainea Emanuel dă viață și imortalizează aceleași costume populare centenare purtate cu grație și trăire intensă de către actrița Laura Cosoi”, a declarat Cristina Chiriac – fondator Flori de IE și organizator proiect România Centenară.

Pusa în valoare alături de frumusețile nemărginite ale acestei țări, ia contribuie direct la promovarea turistică a României și implicit la atragerea turiștilor. Imaginea României poate fi reconstruită cu ajutorul acestor locuri unice prin frumusețea și sălbăticia lor, prin flora și fauna Deltei Dunării, prin plajele infinite ale Mării Negre, adevărate minuni ale naturii.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *