Interviu Dr. Istvan Peták: Oncompass este „Google-ul oncologiei“, aşa mi-a spus un oncolog român

Oncompass, cel mai avansat sistem informaţional de diagnostic molecular al cancerului şi de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate țintite bazate pe identificarea mutațiilor genetice care au determinat apariția și evoluția cancerului, a fost lansat în România în luna aprilie 2014. Gazeta de Ştiri vă prezintă un interviu amplu cu Dr. Istvan Peták, reputat specialist oncolog la nivel internaţional, privind disponibilitatea şi beneficiile testului Oncompass pentru românii bolnavi de cancer.

Pentru început, vă rugăm să explicaţi cititorilor noştri ce reprezintă testul Oncompass.

Istvan_Petak2Dr. Istvan Peták: În prezent, există peste 30 de terapii ţintite pentru bolnavii de cancer în utilizare clinică şi peste 200 de compuşi ţintiţi anti-cancer care fac obiectul studiilor clinice. Oncompass poate furniza informaţia dacă vreunul dintre medicamentele disponibile în prezent ar putea ţinti genele mutante depistate în raport cu tumora pacientului. Oncompass este un sistem informaţional complex, care vine în sprijinul medicului în alegerea celei mai bune strategii de tratament personalizat.

În primul rând, oferă informaţii cu privire la mutaţiile care sunt cel mai probabil mutaţiile „driver“ reale şi care sunt mutaţiile irelevante, mutaţiile pasagere. Aceasta este o sarcină dificilă, deoarece 1,5 milioane mutaţii au fost raportate până în prezent în legătură cu boala cancerului. Apoi, pe baza literaturii de specialitate actuale, acesta oferă informaţii legate de medicamentele care pot fi active sau ineficiente în prezenţa acestor mutaţii. Oncompass deţine, de asemenea, date cu privire la locaţiile în care se desfăşoară studiile clinice care s-ar putea potrivi istoricului clinic şi profilului molecular al pacientului.

Care sunt principalele caracteristici care fac diferenţa între Oncompass şi celelalte teste existente pe piaţă? 

Dr. Istvan Peták: Oncompass este diferit de alte teste similare, pentru că nu ne indică numai care este mutaţia care a determinat apariţia tumorii pacienţilor, ci, în plus, oferă o listă de medicamente ţintite care se pot dovedi eficiente în cazul pacientului. Pe lângă acestea, pune la dispoziţie lista studiilor clinice care se pot dovedi utile în cazul pacientului.

Oncompass poate informa pacienţii în raport cu opţiunile de tratament disponibile la nivel mondial şi poate furniza medicului curant o strategie complexă de tratament care începe, probabil, cu radio-chimioterapie standard, dar cu anticiparea posibilităţii unui studiu clinic în a doua sau a treia etapă de terapie. Oncompass reprezintă un serviciu de informaţii moleculare, care ajută la găsirea rapidă a tuturor opţiunilor, altfel spus Oncompass este „Google-ul oncologiei“, aşa cum mi-a spus la un moment dat un oncolog român.

Testul detectează 58 de gene dintr-un număr total de 138 de gene de tip „driver“. De ce restul genelor până la 138 nu oferă informaţii relevante din punct de vedere terapeutic?

Dr. Istvan Peták: În prezent testăm în mod curent numai 58 de gene, deoarece putem corela aceste gene cu opţiuni terapeutice. De asemenea, putem testa până la 400 de gene, dar acest lucru este recomandat numai celor care vor să cunoască toate mutaţiile, şi pe acelea care nu pot fi corelate cu terapia actuală, ci numai cu cea viitoare.

Testul depistează şi analizează genele implicite la pacienţii bolnavi de cancer. Există vreo posibilitate de a depista, de asemenea, o anumită predispoziţie la cancer?

Dr. Istvan Peták: Ne concentrăm pe mutaţii genetice, care contribuie la găsirea celei mai bune terapii pentru pacienţii care sunt deja diagnosticaţi cu cancer. Există anumite medicamente ţintite, care sunt asociate genelor cancerigene ereditare. Dacă noi considerăm că există o posibilitate mai mare ca pacientul să prezinte acest tip de mutaţii, propunem teste care oferă, de asemenea, informaţii cu privire la predispoziţia la cancer.

Care este procedura de la efectuarea testelor asupra pacientului până la obţinerea rezultatelor – cât durează, având în vedere că viaţa unui pacient diagnosticat cu cancer este contra cronometru?

Dr. Istvan Peták: În primul rând, este necesară completarea unui Formular de cerere de către un medic curant şi o mostră de ţesut tumoral. Avem nevoie de 14 zile calendaristice pentru pregătirea testului, plus şapte zile calendaristice pentru Raport. În Raportul Oncompass indicăm toate tratamentele ţintite posibile şi studiile clinice la care pacientul poate participa. Prin urmare, în trei săptămâni pacienţii vor fi informaţi cu privire la cel mai bun tratament posibil în cazul lor.

Acceptaţi pacienţi pentru a fi testaţi indiferent de stadiul bolii lor?

Dr. Istvan Peták: Oncompass este cel mai potrivit în cazul pacienţilor cu tumoră inoperabilă sau metastază. În mod normal, stadiul II-IV. În cazul în care tumora este operabilă, dar există un risc ridicat de recurenţă, diagnosticarea se poate face ca o metodă de siguranţă.

Care sunt cele mai bune medicamente ţintite? Există posibilitatea să prezinte riscuri pentru pacienţi?

Dr. Istvan Peták: Cele mai bune medicamente ţintite au drept obiectiv doar câteva ţinte. Aceste medicamente funcţionează doar pentru pacienţi selectaţi cu rigurozitate, dar prezintă, de obicei, mai puţine efecte secundare. Toate medicamentele ţintite prezintă anumite efecte secundare, dar, de obicei, mult mai puţine decât în cazul chimioterapiilor clasice.

Atunci când vorbim despre terapie ţintită ne referim la citostatice sau la alte tipuri de medicamente? Care sunt beneficiile tratamentului ţintit comparativ cu metodele clasice de tratament (puteţi face referire şi la ultimele menţionate)?

Dr. Istvan Peták: Atunci când avem ca obiectiv genele, care sunt „motoarele“ (driverele) apariţiei cancerului, avem în vizor agenţii patogeni, fondul patogenezei. Aceeaşi situaţie este în cazul antibioticelor, care vizează cauza pneumoniei şi nu pneumonia în sine, inflamaţia sau febra. Chimioterapia şi radioterapia ţintesc asupra proliferării celulare crescute, care este o consecinţă a genelor mutante. Chimio-radioterapia este foarte eficientă în raport cu anumite tipuri de cancer, dar nivelul maxim al eficacităţii lor a fost atins, şi, prin urmare, se impun strategii noi. Eu consider că atunci când vom avea terapii ţintite pentru toate genele cancerigene posibile, vom putea înregistra progrese similare în domeniul cancerului aşa cum am înregistrat în cazul tratării bolilor infecţioase cu antibiotice.

Care este opinia dumneavoastră în ceea ce priveşte tratamentele naturiste alternative, preferate din ce în ce mai mult de către pacienţi? Puteţi da pacienţilor diagnosticaţi cu cancer câteva sfaturi in acest sens?

 Dr. Istvan Peták: Sunt în favoarea oricărui tratament care este dovedit a ajuta pacienţii diagnosticaţi cu cancer. Dar avem nevoie de dovezi ştiinţifice pentru toate tipurile de terapii. Imediat ce aflu despre un nou medicament sau substanţă naturală, verific întotdeauna în baza de date a literaturii de specialitate. Consider că pacienţii ar trebui să utilizeze numai produse care sunt 100% sănătoase (vitamine, minerale), sau, dacă este vorba de vreun remediu ceva mai exotic, necunoscut, ar trebui să discute cu medicii lor.

Este Oncompass potrivit să indice terapia ţintită pentru orice tip de cancer?

Dr. Istvan Peták: Oncompass este cel mai potrivit în cazul pacienţilor bolnavi de cancer cu tumori solide cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul de colon şi alte forme de cancer epitelial. Însă, dat fiind că aceleaşi gene pot suferi mutaţii în diverse tipuri de cancer, Oncompass poate oferi informaţii valoroase în raport cu orice tip de cancer. Chirurgia este în continuare cea mai bună modalitate de vindecare, prin urmare, recomandăm Oncompass persoanelor ale căror tumori nu pot fi eliminate sau există un risc ridicat de recidivă. Există anumite tumori, cum ar fi unele limfoame, cancerul testicular etc., care pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor actuale, prin urmare Oncompass nu este necesar. Dar dacă tratamentul este numai paliativ, Oncompass poate oferi mai multe opţiuni. Dat fiind că majoritatea compuşilor ţintiţi sunt disponibili doar în studiile clinice, pacienţii care sunt dispuşi să se deplaseze şi să participe la studiile clinice sunt cei ce pot beneficia de Oncompass.

Care sunt limitele testului Oncompass?

Dr. Istvan Peták: Limitările de natură tehnică sunt lipsa mostrei sau calitatea acesteia. În ceea ce priveşte rezultatele, limitările sunt din cauza lipsei de informaţii suficiente despre biologia tumorii şi terapiile ţintite. Deşi scopul nostru este de a vindeca pacienţii, în majoritatea cazurilor scopul realist este de a găsi cea mai bună strategie disponibilă pentru a lupta neîncetat împotriva cancerului.

Puteţi estima, în termeni procentuali, acurateţea testului Oncompass?

Dr. Istvan Peták: Anul acesta am participat la procesul de validare efectuat de European Pathological Society (Societatea Europeană de Patologie), care a arătat o acurateţe de 100%. În ultimii câţiva ani am participat la alte procese de validare, la toate dintre acestea reieşind o acurateţe de 100%.

Ce costuri implică efectuarea unui/unor astfel de test/teste? Dar costurile aferente participării la un studiu clinic?

Dr. Istvan Peták: Costul celor mai noi medicamente specifice se încadrează în intervalul 2.000 – 10.000 euro pe lună. Acesta este motivul pentru care este foarte importantă şi selectarea terapiei eficiente adecvate în scopul evitării cheltuielilor inutile. Participarea în studiile clinice este gratuită, dar pot exista costuri suplimentare de spitalizare şi deplasare. Costul testelor genetice complexe, de tip multiplex şi serviciile de interpretare moleculară variază între 1.500 şi 4.000 euro. Contravaloarea unui tratament specific de o lună echivalează cu obţinerea de informaţii despre sute de medicamente specifice.

În ceea ce priveşte persoanele care nu au posibilitatea financiară de a efectua testul, există vreo posibilitate în viitor ca acestora să le fie decontate cheltuielile, integral sau cel puţin parţial, de către CNAS? Aţi luat legătura cu reprezentanţii CNAS?

Dr. Istvan Peták: Am luat legătura cu reprezentanţii CNAS şi am demarat negocierile. Avem experienţa altor ţări, unde Casa Naţională de Asigurări de Sănătate suportă costurile pentru efectuarea testului.

Terapiile ţintite sunt foarte scumpe, unele dintre acestea se ridică la câteva mii de euro pe lună. Rambursarea costurilor aferente acestor tratamente este extrem de dificilă oriunde în lume, nu numai în România. De aceea este foarte importantă utilizarea diagnosticării moleculare pentru a selecta pacienţii care ar putea beneficia de aceste tratamente. Oncompass colectează date ştiinţifice disponibile, care asociază profilul molecular cu beneficiul potenţial. Alte instrumente importante sunt studiile clinice. Recomandarea tuturor societăţilor medicale este ca pacienţii în cazul cărora terapiile standard actuale nu dau rezultate să fie înscrişi la studiile clinice pentru a accesa „medicamentele viitorului“.

Istvan_Petak (1)De asemenea, în prezent este dovedită participarea pacienţilor la studii ţintite, care se potrivesc profilului molecular al tumorii. Oncompass accesează studii ţintite, care se potrivesc atât profilului clinic, cât şi molecular al pacientului. De asemenea, sprijinim pacienţii în sensul participării la studii în diverse centre de oncologie, chiar şi transfrontaliere. Dacă studiul este foarte relevant în sensul ţintirii unei gene cancerigene rare, interesul comun al pacienţilor şi al ştiinţei medicale este facilitarea participării pacientului. Aceasta este ceea ce ar trebui să recomandăm şi noi pacienţilor noştri, care doresc să facă „ceva mai mult“ decât tratamentul standard. Oncompass poate satisface curiozitatea acestor pacienţi în raport cu opţiunile de tratament disponibile la nivel mondial şi medicul curant poate furniza o strategie complexă de tratament care începe, probabil, cu radio-chimioterapie standard, dar cu anticiparea posibilităţii unui studiu clinic în a doua sau a treia etapă de terapie. Oncompass nu este un test de diagnosticare. Acesta reprezintă un serviciu de informaţii moleculare, care ajută la găsirea rapidă a tuturor opţiunilor, altfel spus Oncompass este „Google-ul oncologiei“, aşa cum mi-a spus la un moment dat un oncolog român.

Cum se derulează parteneriatele cu oncologii români? Care este rolul lor? Puteţi numi câteva spitale de stat din România cu care colaboraţi?

Dr. Istvan Peták: Avem un distribuitor român, Torus Pharma, care are bune relaţii de parteneriat cu oncologii. Rolul lor este de a completa Formularul nostru de cerere, de a oferi informaţii actualizate cu privire la starea specifică a pacientului, la tratamente, posibilităţi, şi desigur, de a fi un partener în procesul de recomandare a celui mai potrivit tratament pentru pacient. Avem parteneri oncologi în cadrul IOB, Spitalul Medicover, Amehtyst, Centrul de Oncologie Euroclinic etc.

De cât timp funcţionează testul Oncompass, în ce ţări este disponibil şi care au fost reacţiile în aceste ţări?

Dr. Istvan Peták: Testul Oncompass este disponibil la nivelul fiecărei ţări, deoarece este necesară numai completarea Formularului de cerere şi mostra de ţesut tumoral. Cele mai multe cereri le primim din Europa. Avem parteneri oncologi în opt ţări, printre care Marea Britanie, Elveţia, Germania.

Cred că ţările din Europa Centrală şi de Est pot fi deschizătoare de drumuri pentru medicina personalizată. Aceste ţări nu sunt destul de bogate pentru a cumpăra toate medicamentele ţintite pentru fiecare pacient în parte, dar sunt suficient de avansate din punct de vedere ştiinţific pentru a se folosi de marile oportunităţi oferite de genetica moleculară pentru a selecta pacienţii care într-adevăr beneficiază cel mai mult de pe urma celor mai noi tratamente.

Suntem foarte stricţi în ceea ce priveşte calitatea serviciilor pe care le oferim. Sistemul nostru este în permanentă dezvoltare şi ne desfăşurăm activitatea la nivelul standardelor de ultimă generaţie. În 85% din cazuri găsim o ţintă şi în 100% din cazuri vă putem pune la dispoziţie o listă cuprinzând opţiunile de tratament. Sunt mulţi pacienţi care au putut beneficia de un studiu clinic, unde li s-a administrat medicamentul ţintit.

Care sunt rezultatele efective obţinute până în prezent? Aveţi pacienţi care, datorită testului şi studiului clinic la care au participat, au reuşit să blocheze evoluţia bolii?

Dr. Istvan Peták: Cele mai bune rezultate au fost înregistrate atunci când tratamentul ţintit a avut succes, astfel încât pacienţii au putut fi operaţi. Mulţi dintre aceştia sunt în continuare sub tratament sau sunt supuşi studiului clinic. Avem rezultate bune, de exemplu un pacient diagnosticat cu cancer mamar care răspunde bine la tratament de 11 luni sau un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar care răspunde bine din luna august a anului trecut. Mulţi dintre aceştia sunt supuşi studiilor în afara ţării lor de origine. Desigur, avem şi pacienţi care sunt sub tratament, astfel încât nu avem încă rezultatele finale. Rezultatul de până acum este că ei sunt încă în viaţă şi au un nivel bun de trai.

Suntem asaltaţi de o serie întreagă de studii, în special britanice, care descoperă aproape în fiecare zi un medicament revoluţionar ce promite vindecarea cancerului. Din experienţa dumneavoastră de până acum, câte dintre aceste tratamente pot fi luate în considerare cu seriozitate?

Dr. Istvan Peták: Toate rezultatele ştiinţifice serioase sunt publicate în lucrări de specialitate. Acestea pot fi căutate la adresa www.pubmed.org care este un catalog de lucrări ştiinţifice elaborat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA. Eu verific întotdeauna fiecare noutate acolo.

Putem susţine astăzi că există o şansă de supravieţuire în cazul unui cancer depistat la timp, fără recidivă după tratament?

Dr. Istvan Peták: În cazul cancerului pulmonar, putem creşte media de supravieţuire de la 6 luni la 30 de luni cu medicamente ţintite, şi acum dispunem de a doua generaţie de medicamente ţintite, ce prelungesc şi mai mult durata de viaţă a pacienţilor care devin rezistenţi la prima generaţie de medicamente ţintite. Acest lucru înseamnă că o perioadă de supravieţuire de 5 ani poate fi atinsă în viitorul apropiat în cazul a numeroşi pacienţi. Vindecarea completă va rămâne un obiectiv dificil pentru o lungă perioadă de timp, dar dacă boala cancerului ar putea deveni o boală cronică precum hipertensiunea arterială, aş fi foarte fericit. Cu toate acestea, nu voi renunţa niciodată să sper că peste 10-20 de ani vor exista combinaţii de medicamente care să poată într-adevăr vindeca unii dintre pacienţi.

Cine este Dr. Istvan Peták?

Dr. Istvan PetakDupă ce am absolvit în 1995 ca medic doctor, mi-am început activitatea în cadrul unui departament de oncologie pediatrică. A trebuit să mă confrunt cu situaţia teribilă în care copii bolnavi de leucemie acută cu o mutaţie genetică specifică, translocarea BCR/ABL, nu au putut fi salvaţi cu ajutorul aceleiaşi chimioterapii care i-a vindecat şi pe alţii. Am realizat atunci că avem nevoie de noi tipuri de medicamente, care ţintesc mutaţii specifice în cazul formelor de cancer. Mutaţiile anumitor gene (oncogene şi gene supresoare tumorale) reprezintă cauza reală a acestei boli. De asemenea, am realizat că diagnosticarea moleculară a mutaţiilor genetice poate veni în sprijinul medicului în sensul desemnării pacienţilor care au nevoie de un tratament specific. Am primit o bursă Fulbright în SUA, la St. Jude Children’s Research Hospital, care este cel mai mare centru de oncologie pediatrică din lume. Aici am studiat mecanismul molecular al terapiilor ţintite timp de aproape 5 ani. Apoi l-am întâlnit pe Dr. Richard Schwab care, la rândul său, a studiat terapiile ţintite în Basel, Elveţia. Am hotărât înfiinţarea unei companii care poate veni în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, în sensul de a găsi cele mai eficiente terapii ţintite pentru fiecare caz în parte.

M.L.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *