Mituri şi adevăruri despre medicaţia copiilor

  • Tweet
  • Tweet

Care sunt cele mai răspândite mituri cu privire la medicaţia copiilor şi care sunt informaţiile corecte pe care trebuie să le cunoaştem?

Prof. dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi, recomandă: „Atunci când este în discuţie sănătatea copiilor, indiferent de vârsta acestora, părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie sau pediatrului, fie că este vorba doar despre o întrebare, sau despre un consult amănunţit al celor mici. Copiii, cu precădere sugarii 0-1 an, deoarece au sistemul imunitar în formare, sunt expuşi unei serii extinse de riscuri. Netratate corespunzător, atât o simplă răceală, cât şi otita pot avea consecinţe severe.

Mit: Când copiii fac febră, părinţii le pot administra medicamente fără să se consulte înainte cu medicul

Realitate: Având în vedere cauzele multiple ale febrei, este indicat ca bebeluşii sau copiii mici să fie consultaţi de către medicul de familie sau de pediatru, însă este adevărat că până la acest consult părinţii pot administra un medicament antitermic ţinând cont de vârsta şi de greutatea copilului. Există anumite grupe de medicamente, cum ar fi suspensiile orale pe bază de ibuprofen cu efect antitermic şi analgezic, care pot fi administrate copiilor cu vârsta peste trei luni fără un consult medical. Acestea pot ameliora durerile de cap, pe cele provocate de răceală sau de gripă, durerile de dinţi sau febra asociată acestora. Întotdeauna trebuie verificate informaţiile de pe ambalaj sau prospectul pentru a fi siguri de faptul că medicamentul este potrivit pentru simptomele pe care le are cel mic.

Mit: Doza de medicament trebuie stabilită în funcţie de cât de grave sunt simptomele

Realitate: Pentru medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, dozele sunt indicate în prospect. În cazul în care nu sunt respectate aceste recomandări există riscul de supradozaj, sau ca tratamentul să nu aibă efectele aşteptate din cauza unei doze prea mici. Este recomandat, chiar şi în cazul medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală, ca dozarea lor, precum şi intervalul de timp la care acestea trebuie administrate, să fie stabilite de către medic.

Mit: Administrarea antibioticelor e necesară în cazul în care copilul face febră, indiferent de motivul acesteia

Realitate: Există afecţiuni, printre care răceala și gripa, pentru care administrarea antibioticelor nu are niciun efect. De asemenea, administrarea antibioticelor fără recomandare medicală este contraindicată și poate conduce la rezistență sporită a germenilor patogeni la administrări ulterioare ale acelui antibiotic. Răceala și gripa se manifestă prin durere în gât, obstrucție nazală, rinoree (secreții nazale) și tuse. Răceala este produsă de virusuri diverse, în timp ce gripa este produsă de virusurile gripale. Pentru tratarea simptomelor asociate celor două – febră, durere de cap, dureri musculare, părinţii pot alege medicamentele cu triplu efect – antipiretic, analgezic şi anti-inflamator.

Mit: Copiii care au restricţii privind consumul de zahăr nu pot primi suspensii orale din cauza conţinutului mare de zahăr al acestora

Realitate: Părinţii ai căror copii suferă de afecţiuni care impun limitarea cantităţii de zahăr consumat, pot alege din farmacii variantele de suspensii orale pe bază de ibuprofen, care nu conţin zahăr. Acestea sunt disponibile cu diferite arome, precum portocale sau căpşuni, gusturi care ajută ca acestea să fie mai uşor acceptate de către copii. Părinţii pot alege să administreze suspensie orală fără zahăr sau, ca alternativă, supozitor cu ibuprofen – ambele se pot utiliza începând cu vârsta de trei luni.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: