Noutate Editura Herald: Cartea tibetană a morților

  • Tweet
  • Tweet

Noutate editorială – Editura Herald

Cartea tibetană a morților (autor: Bardo Thodol) este unul dintre textele fundamentale ale budismului tantric tibetan (Vajrayana), dar și al întregii spiritualități a lumii.


Tema cu care acest text ne confruntă este una extrem de sensibilă pentru orice ființă umană, subiect al unor perene frământări metafizice și – după cum vom vedea – chiar practice, oricât de neobișnuit ar suna.

Dacă tot restul de evenimente care se succed în viața unui om se află sub pecetea relativității, fenomenul morții este cert și inevitabil. Marile tradiții spirituale ale lumii s-au ocupat în mod firesc de aceasta temă. Avem o carte creștină a morții, una egipteană s.a.m.d.

Lucrarea de față este unul dintre aceste manuale despre „modul de a muri”, probabil cel mai notoriu, structurat sub forma unor texte foarte puternice, care se citesc muribundului și mai apoi defunctului, cu scopul de a-i ghida principiul conștient prin tot acest proces, usurându-i „navigația” și alegerile la care este permanent supus în ceea ce numim uzual „lumea de dincolo”.

O lectură captivantă, terifiantă pe alocuri, care însă ne transmite un mesaj luminos legat de perenitatea vieții.

Bardo (Bar=între; do=doi) reprezintă starea intermediară pe care o străbate decedatul din clipa morții până la eliberarea într-una dintre lumile superioare, ori până la intrarea într‑o matrice și renaștere. Ea durează 49 de zile simbolice, corelate cu 49 de zile terestre, în care gurul, maestrul spiritual al decedatului, îndeplinește pentru el ritualurile de călăuzire prin imperiul morții.

Horia Al. Cabuti

Mai multe detalii despre carte puteți afla AICI.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *