Plombele dentare – avem sau nu nevoie de ele?

Când ne confruntăm cu apariţia unei cavităţi este esenţial ca vizita la medicul stomatolog pentru tratarea ei să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. Din nefericire, o serie de mituri şi sfaturi confuze primite de la cei din jur au făcut ca mulţi pacienţi să fie nesiguri atunci când vine vorba de realizarea unei obturaţii (plombe). Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, clarifică unele mituri cu privire la cariile şi obturaţiile dentare, astfel încât vizita la medicul stomatolog să se realizeze cu toată încrederea.

Pentru că extrem de puţini sunt norocoşii care nu au sau nu au avut nici o carie dentară, este important ca fiecare dintre noi să facă deosebirea dintre mituri şi realitate în ceea ce priveşte cariile şi obturaţiile, astfel încât să putem lua deciziile corecte pentru sănătatea noastră dentară atunci când va fi cazul.

  1. Dacă nu avem nici o durere, nu avem nici o problemă

În primele stadii, cariile, gingivita, dar şi alte afecţiuni orale nu sunt dureroase.

Medic stomatolog Mihaela Dan OrtoImplant“În momentul în care apare durerea, s-ar putea să fie prea târziu, nervul să fie deja afectat şi să fie necesar să fie scos. Acest lucru va scădea rezistenţa dintelui, care riscă să capete o culoare uşor gălbui-maronie. Mulţi dintre pacienţi ajung la cabinetul dentar când infecţia a ajuns la vârful rădăcinii şi a produs deja abcese sau alte complicaţii” / Mihaela Dan, specialist ortodont

  1. Plombarea unui dinte este o procedura dureroasă

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii evită să meargă la dentist este teama că tratamentul va fi dureros. În realitate, tratamentul de canal sau plomba dentară sunt proceduri relativ confortabile. Tratamentul va începe cu utilizarea locală de anestezic, pentru ca dintele şi ţesuturile din apropiere să fie amorţite înainte de a continua cu curăţarea zonei şi umplerea dintelui.

  1. O pată negru-maronie pe dinte este o carie

Nu întotdeauna, ci doar atunci când dintele are şi o cavitate în zona respectivă. Tartrul poate avea culoare negru-maronie, nu doar galbenă, iar fumatul, de asemenea, poate produce coloraţii maronii ale unor zone dentare.

  1. Cariile sunt produse de dulciuri

“Acest lucru este parţial adevărat: dulciurile determină apariţia cariilor doar dacă rămân multă vreme în gură, pentru a fi descompuse de bacterii. Dacă zaharurile sunt consumate în timpul mesei, iar apoi ne spălăm imediat pe dinţi, acest risc se reduce considerabil” / Mihaela Dan, specialist ortodont

  1. Băuturile carbogazoase fără zahăr nu produc carii

Acesta este un mit, adevărul fiind că acizii din compoziţia băuturilor carbogazoase sunt extrem de dăunători, deoarece scot calciul din dinţi. Consumarea lor treptată prelungeşte perioada în care pH-ul se menţine scăzut, demineralizând dinţii.

  1. Odată caria apărută, aceasta nu se poate vindeca

“Caria dentară are un stadiu incipient numit “pată albă creţoasă”, care este reversibil, smalţul putându-se remineraliza cu ajutorul unei igiene dentare foarte bune şi a pastelor speciale cu calciu. Bineînţeles, acest lucru nu se va produce de la sine, astfel încât vizita la medicul stomatolog ar trebui programată în cel mai scurt timp posibil” / Mihaela Dan, specialist ortodont

  1. O plombă ar trebui să reziste toată viată

Cu o îngrijire atentă, o obturaţie ar putea rezista chiar şi 20 ani, însă este indicat ca după 7-10 ani să fie verificată şi, la nevoie, înlocuită deoarece este posibil să se modifice la contactul cu dintele şi să favorizeze apariţia cariei secundare.

  1. Plombele (obturaţiile) de amalgam (argintii) nu sunt dăunătoare, ci doar inestetice

Plombele de amalgam, care conţin 50% mercur, nu sunt cele mai recomandate deoarece băuturile foarte fierbinţi sau acidulate le modifică, iar scrâşnirea dinţilor le toceşte. Este indicat, aşadar, ca ele să fie înlocuite cu altele de compozit sau ceramică.

  1. Un dinte plombat nu se mai poate caria

Ca şi dintele natural, un dinte plombat se poate caria, fie pe altă suprafaţă, fie pe lângă obturaţie (plombă), dacă nu este îngrijit corespunzător.

  1. Amânarea plombării unui dinte cariat nu va duce la consecinţe grave

Din păcate, evitarea vizitei la medicul stomatolog poate atrage după sine probleme serioase.

“Tratarea imediată a unei cavităţi va opri progresul dezintegrării dintelui şi va feri pacientul de infecţii dentare dureroase. Dacă problema este lăsată să se agraveze s-ar putea să fie nevoie de o coroană şi/sau intervenţie pe canal pentru tratarea dintelui” / Mihaela Dan, specialist ortodont

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *