Shakespeare School Essay Competition

Reabilitarea termică crește eficiența energetică și reduce consumul cu până la 70%

  • Tweet
  • Tweet

Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) au vorbit, în cadrul primului summit pe energie de pe plan local, organizat de RENEXPO South-East Europe, despre renovarea clădirilor pentru un mod de viață sustenabil. Potrivit ROMEPS, reabilitarea termică este esențială pentru a aduce clădirile aflate în clase energetice inferioare în cele superioare, acest lucru generând scăderea consumului cu până la 70%.

Clădirile rezidențiale și non-rezidenţiale consumă 40% din energia utilizată în Europa. Până astăzi, aproximativ 3/4 din această energie este folosită pentru încălzire. Clădirile tip „energie zero” pot reduce acest procent de zece ori. Legislația Europeană a impus statelor UE să aplice măsuri de reducere a consumului de energie prin reabilitarea construcțiilor existente și prin îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor nou construite”, a declarat Delia Filip, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România.

Conform directorului executiv ROMEPS, fiecare kilogram de EPS utilizat în “ETICS” economisește, într-un an, de trei ori mai multă energie decât a fost nevoie pentru producerea lui.

În acest sens, asociația propune ca soluție pentru creșterea eficienței energetice reabilitarea termică a clădirilor cu polistiren expandat.

Din punct de vedere economic, polistirenul expandat are beneficii majore, întrucât folosirea acestuia la reabilitări termice generează importante economii energetice, de până la 70%, crescând astfel eficiența energetică și amortizând investițiile în termen scurt, de 6-8 ani”, a precizat Delia Filip.

De asemenea, polistirenul expandat este prietenos cu mediul, deoarece nu conține substanțe toxice. Mai mult decât atât, acesta are în componența sa 98% aer, restul fiind celule de polistiren. Astfel, această compoziție asigură și un coeficient mare de termoizolare.

Printre avantajele utilizării polistirenului expandat în construcţii se numără și faptul că are o greutate redusă, fiind ușor de manevrat și de transportat, se poate tăia ușor la dimensiunile dorite, cu unelte obișnuite de tăiere (cutter, fir încălzit sau fierăstrău), nu necesită haine de protecție sau dispozitive speciale. Un aspect foarte important pentru sănătatea aplicatorilor și locatarilor în ceea ce privește polistirenul expandat este că nu cauzează iritații ale pielii sau ale căilor respiratorii, așa cum se întamplă în cazul aplicării sau utilizării materialelor cu fibre minerale și nu conține lianți chimici sau adezivi care pot emana vapori toxici și cianuri în mediu.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *