Reciclarea reduce emisiile de gaze cu efect de seră

  • Tweet
  • Tweet

Eco-Rom Ambalaje lansează, în premieră în România, serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2eq) reduse prin reciclarea deșeurilor de ambalaje adresat companiilor producătoare și importatoare de bunuri ambalate.

Serviciul se bazează pe noțiunea de „impact evitat”, respectiv pe calculul emisiilor de gaze cu efect de seră salvate prin înlocuirea materiei prime virgine cu materie primă secundară rezultată prin reciclare. De exemplu, producerea unui obiect din aluminiu reciclat folosește cu 95% mai puțina energie decât realizarea lui din materie primă virgină – astfel reducându-se substanțial emisiile de gaze cu efect de seră.

În 2013, cele 353.521 tone de deșeuri de ambalaje reciclate în sistemul Eco-Rom Ambalaje prin aportul celor 2849 de producători și importatori, au contribuit la reducerea a 209.405 tone de gaze cu efect de seră, ce ar fi putut fi generate în urma parcurgerii a peste 775 de milioane km de către un autoturism. Mai exact, reciclarea deșeurilor de ambalaje a ajutat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care ar fi fost produse de o mașina ce realizează turul României în fiecare zi, timp de 60 de ani sau a emisiilor generate, în medie, într-o zi de aproximativ toți românii care se deplasează cu mașina.*

,,Iată că acum putem să demonstrăm cum industria producătoare de bunuri ambalate contribuie, prin îndeplinirea obligațiilor naționale de reciclare, la efortul pe care România îl face în domeniul Schimbărilor Climatice. Timp de doi am investit alături de colegii din străinătate în identificarea acestui instrument proactiv care cuantifică această contribuție pentru fiecare companie și o valorizează pe termen lung, atât la nivel reputațional, cât mai ales la nivel de impact asupra mediului. Doar anul trecut membrii Eco-Rom Ambalaje – peste 60% din industria producătoare de bunuri ambalate din România – au contribuit cu aproximativ 6% la reducerea gazelor cu efect de seră provenite din domeniul gestiunii deșeurilor.”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

În prezent, România este obligată să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. În contextul european în care aceste obligații cresc, ajungând la 40% până în 2030, contribuția tuturor sectoarelor la acest demers este importantă și necesară. Conform Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice 2013-2020, sectorul deșeurilor reprezintă unul dintre domeniile în care trebuie luate măsuri specifice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest sector cumulează aproximativ 5 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate la nivel național.

Serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2eq) reduse prin reciclarea deșeurilor de ambalaje este un instrument comun, implementat de către cele mai importante organizații de transfer de responsabilitate din 25 de țări din Uniunea Europeană. Sistemul de calcul care stă la baza acestui serviciu este realizat de BIO by Deloitte și respectă standardele ISO 14040 și ISO 14044.

“Este foarte importantă apariția acestui serviciu, deoarece companiile se pot mândri cu partea lor de contribuție la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Consider că este un bun început ce ar putea conduce la o mai mare conștientizare și, de ce nu, în viitor poate vom asista chiar la angajamente voluntare din partea acestor companii.”, a declarat Lavinia Andrei, Președinte Terra Mileniul III.

*conform studiului realizat de Daedalus Millward Brown in februarie 2019, un român parcurge cu maşina, în medie, sub 40 km zilnic.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: