Gabriela Alexandrescu şi Andi Moisescu
Organizaţia Salvaţi Copiii a donat astăzi Spitalului de Obstetrică și Ginecologie dr. I. A. Sbârcea un monitor electroencefalograf pentru nou-născuți în valoare de 22.600 de euro, după ce, în urmă cu un an, a reușit dotarea maternității brașovene cu alte echipamente medicale de ultimă generație (un monitor cardiorespirator şi un pulsoximetru neonatal). Acţiunea de astăzi încheie seria unor dotări de peste 50.000 de euro inițiate de Salvaţi Copiii în ultima săptămână, în care au fost incluse patru maternităţi din centrul țării: Sibiu, Târgu-Mureș, Cluj și, astăzi, Brașov.
De-a lungul anului trecut, în spitalul I. A. Sbârcea au avut loc 4.133 de nașteri, dintre care peste 600 au fost premature. Mai mult, 500 de bebeluşi au avut nevoie de îngrijire specială în secţia de terapie intensivă. „Aparatura primită anul trecut de la Salvați Copiii ne permite monitorizarea prematurilor extrem de mici, care necesită proceduri complexe de îngrijire, supraviețuirea lor datorându-se, în mare parte, utilizării acestor aparate. Proiectul dezvoltat cu Salvați Copiii s-a extins și în acest an, iar acum beneficiem de un electroencefalograf performant, care ne va ajuta să intervenim prompt în tratamentul și urmărirea nou-născuților cu suferință cerebrală“, spune dr. Olimpia Petrescu, șefa secției de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul spitalului.
Reamintim că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 9 la 1.000 de nou-născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1 la mie. Conform datelor furnizate de INS, aferente anului 2012, în Brașov, rata mortalităţii infantile este de 7,6 la mie. Chiar dacă cifra este mai mică decât cea raportată la nivel național, ea rămâne disproporționată, cu atât mai mult cu cât, potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor cu echipamente medicale performante.
„În urmă cu an, Salvați Copiii dona Spitalului Sbârcea echipamente care, din fericire, au contribuit la îmbunătățirea vieții micuților care au nevoie de îngrijiri speciale. Astăzi, am revenit pentru a dona un aparat care, credem noi, se va dovedi esențial în primele zile de viață ale bebelușilor născuți înainte de termen. Sperăm ca, în continuare, să reușim să strângem suficiente fonduri pentru a putea continua programul național de dotare a maternităților și în anul următor și mulțumim pe această cale Raiffeisen Bank, companie fără al cărei aport financiar acțiunea de astăzi nu ar fi fost posibilă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
2% din impozitul pe venit, 100% viaţă pentru copii
Pentru a putea continua programul național de dotare a maternităților, Salvaţi Copiii continuă apelul către publicul larg de a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit către dotarea cu echipamente a maternităţilor din România. „Mortalitatea infantilă a devenit un fenomen în spitalele autohtone, și asta, în mare parte, din cauza lipsei aparaturii necesare supraviețuirii micuților născuți prematur. Cu alte cuvinte, șansele acestor bebeluși depind de spitalul în care au norocul de a se naște. Noi, cei de la Salvați Copiii, credem că toate maternitățile ar trebui dotate cu echipamente performante, care să prevină acest flagel, însă, pentru aceasta, avem nevoie de ajutorul cât mai multor oameni, iar cea mai simplă cale este redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit către programul nostru de modernizare a maternităților”, a spus Andi Moisescu, președintele Salvați Copiii.
Fii susţinătorul Salvaţi Copiii în programul de reducere a mortalităţii infantile, redirecţionând 2% din impozitul pe venit către maternităţi, secţii de nou-născuţi şi suport parental.
Formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei pot fi descărcate de pe site-ul oficial AICI. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2019. Suma nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de administraţia financiară.