Serie de manifestări dedicate deţinuţilor politic

afis In umbra libertatii. 50 de ani de la eliberarea detinutilor politicCentrul de Studii în Istorie Contemporană va organiza, între 7 – 9 noiembrie 2014, o serie de evenimente cu scopul de a marca o jumătate de secol de la eliberarea deținuților politic din prima jumătate a perioadei comuniste. Proiectul „În umbra libertății. 50 de ani de la eliberarea deţinuţilor politic” va cuprinde o vizită la Fortul 13 Jilava, unul dintre principalele spații carcerale din acea perioadă, o lansare de carte de interviuri cu supravieţuitorii închisorilor, dar și un concert cu formația Robin and the Backstabbers.

Deschiderea seriei de evenimente va avea loc vineri 7 noiembrie, ora 17:00, la Librăria Bastilia (Piața Romană, nr.5), în prezența președintelui Centrului de Studii în Istorie Contemporană, Alin Mureșan și a unor foști deținuți politic.

Între 1948-1964, în România, peste 150.000 de oameni au fost întemnițați și torturați de către autoritățile comuniste pentru curajul de a se împotrivi unui regim totalitar. Figuri marcante ale istoriei României au fost încarcerate de către regimul comunist: Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Gheorghe Brătianu, ÎPS Bartolomeu Anania, pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa, pr. Dumitru Stăniloae, N. Steinhardt, pr. Arsenie Boca, Vladimir Ghica, Constantin Giurescu, Alexandru Zub, Paul Goma, Adrian Marino, I.D. Sîrbu, Vasile Voiculescu ori Mircea Vulcănescu.

Decretele din 1963 și 1964 au dus la eliberarea aproape tuturor deținuților politic, iar actul venea în urma încercărilor regimului de la București de a-și îmbunătăți imaginea și de a se apropria de Occident. Dar ieșirea din temnițe nu a însemnat libertate, ci numai intrarea într-o închisoare și mai mare.

Pentru a înțelege mai bine evenimentele din prima jumătate a perioadei comuniste, pentru a facilita cunoașterea istoriei noastre recente, dar şi pentru a-i omagia pe supravieţuitori şi a-i comemora pe cei care ne-au părăsit, Centrul de Studii în Istorie Contemporană consideră oportună organizarea unei serii de manifestări centrate şi dedicate foştilor deţinuţi politic, pentru categorii diverse de public.

Programul complet al evenimentelor poate fi vizualizat aici: www.istoriecontemporana.ro.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *