Ziua Mondială a Somnului, 18 martie: Nu porni cu somnul la drum!

Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă (SSVNI) din cadrul SRP celebrează astăzi, 18 martie 2016, Ziua Mondială a Somnului, eveniment ce are scopul de a atrage atenţia asupra tulburărilor de somn şi a impactului acestora în viaţa fiecărui individ.

Pentru a conduce în condiţii de siguranţă sunt necesare 7-9 ore de somn zilnic, de bună calitate. A fi treaz mai mult de 20 de ore determină o depreciere a vitezei de reacţie egală cu cea în cazul unei alcoolemii de 0,08% – limita legală în toate statele”, a declarat Titi Aur, multiplu campion la Raliul României şi fondatorul Şcolii de Conducere Defensivă.

Dr. Oana Deleanu, Preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă, a explicat cum “somnul neodihnitor şi oboseala sau somnolența din timpul zilei ascund de multe ori patologii ale somnului cu multiple implicaţii cardiovasculare, metabolice şi socio-economice. Un număr deloc neglijabil dintre accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan, au fost asociate cu tulburări ale somnului. Persoanele care suferă de apnee în somn sunt de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de maşină. Din acest motiv, întrucât ,,Somnul odihnitor este un vis accesibil”, dorim să subliniem cu această ocazie importanța includerii sindromului de apnee în somn de tip obstructiv pe lista patologiilor care necesită evaluarea la acordarea sau reînnoirea permisului de conducere, reluând campania “Nu porni cu somnul la drum”.

Apneea în somn este o problemă la fel de serioasă și în rândul copiilor, 1 din 10 copii având risc de a dezvolta tulburări de respirație în timpul somnului, așa cum arată rezultatele primului studiu din România în acest sens. La nivel internațional sunt date actuale care subliniază evoluția acestor probleme către vârsta de adult. Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În aceste condiţii, Societatea Română de Pneumologie este alături de pacienţi, sprijinind elaborarea aplicaţiei Help Snoring! şi formarea Asociaţiei Pacienţilor Asistaţi Respirator.

Aplicaţia Help Snoring! testează riscul de apnee în somn, oferă informaţii despre boală, complicaţiile ei, diagnostic şi tratament şi trimite utilizatorul la cel mai apropiat cabinet de Somnologie.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *