Între 17 și 23 august, 80 de copii și 50 de pictori au participat la ce-a de-a XI-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate de la Deseşti, organizată cu sprijinul Hope and Homes for Children România și Băneasa Shopping City.
Artişti plastici din toate zonele României, din Ungaria, Marea Britanie şi Ucraina au devenit mentori pentru 80 de copii vulnerabili sau proveniţi de la case de tip familial din Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Cluj, Câmpia Turzii şi Botoşani. Întregul sat Desești s-a implicat în acest proiect senzațional care aduce binele şi frumosul în viața copiilor care au atâta nevoie de vindecare prin artă.
Tabăra de Artă și Solidaritate este inițiată și coordonată de 11 ani de preotul Ioan Ardelean, un om care strânge în jurul său comunitatea satului pentru a aduce speranță în viața acestor copii. Cele mai frumoase tablouri rezultate din ediția 2015 a taberei vor fi expuse în curând în Băneasa Shopping City. Prin această inițiativă se dorește apropierea publicului larg de potențialul creativ și artistic al copiilor vulnerabili.
“De unsprezece ani, într-o comunitate mică din Maramureș se întâmplă o minune. Aici se adună artiști plastici și copii aflați în grija statului, într-un proiect numit Tabara de Artă și Solidaritate. Pentru o săptămână, discipoli și învățăcei devin un tot. Maeștrii și ucenicii își iau pânzele, dar și sufletele și își găsesc aici colțul lor de rai, în care să se vindece prin artă” , a povestit părintele Ioan Ardelean despre acest vis al său, transformat în realitate.
Tabăra s-a încheiat duminică, 23 august, iar picturile copiilor vor fi expuse la Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei, unde a avut loc şi festivitatea de închidere a celei de-a XI-a ediţii a taberei. “Banii strânşi din vânzarea tablourilor vor fi utilizați în folosul copiilor aflați în grija părintelui Ioan Ardelean”, a explicat Gabriela Rosuş, profesorul translator și coordonator din partea Hope and Homes for Children.