Potrivit Tripsta, românii călătoresc din ce în ce mai mult, iar deplasările lor includ, de multe ori, schimbarea zborurilor, lucru care se întâmplă de obicei pe aeroporturile europene cele mai tranzitate. În Europa, cele mai aglomerate aeroporturi din punct de vedere al traficului de pasageri sunt Heathrow (Londra) – cel mai aglomerat din Europa și al treilea cel mai aglomerat din lume, Charles de Gaulle (Paris) – al doilea din punct de vedere al aglomerației în Europa, Frankfurt (Germania), Istanbul – Ataturk (Turcia) și Amsterdam-Schiphol (Olanda), potrivit datelor Airports Council International.
În rândul celor mai aglomerate aeroporturi europene se regăsesc și Madrid (Spania), London – Gatwick (Marea Britanie), Munchen (Germania), Fiumicino – Roma (Italia), și Barcelona (Spania)
Aeroportul Henri Coandă din București – a treia cea mai mare creștere din Europa în ceea ce privește numărul de pasageri. Sibiu – creștere de două cifre
În România, Bucureștiul este principalul hub pentru zborurile naționale și internaționale, lucru care s-a reflectat într-o creștere de peste 15% a numărului de pasageri. În consecință, aeroportul Henri Coandă s-a clasat al treilea pe plan european atunci când vine vorba de creșterea traficului în rândul aeroporturilor care deservesc între 5 și 10 milioane de pasageri. Principalul aeroport bucureștean a fost surclasat de Milan și Porto și a devansat Heraklion și Berlin Schonefeld.
Conform Companiei Naționale de Aeroporturi București, Henri Coandă a înregistrat trafic record în primul trimestru al anului curent, respectiv 1.8 milioane de pasageri – în creștere cu 15% comparativ cu aceeași perioadă în 2019 – și peste 21.000 de aterizări și decolări de zboruri. Pe aeroport operează 31 de linii aeriene care asigură transportul pasagerilor către 70 de destinații.
Un al doilea aeroport românesc, Sibiu, a avut o creștere de două cifre în ceea ce privește traficul de pasageri. Clasat de ACI Europe în grupul aeroporturilor cu sub cinci milioane de pasageri pe an, Sibiu a înregistrat o creștere de 36.1%, aflându-se în top după Chania, Mikonos, Thessalonik și Santorini/Thira.
La nivelul Uniunii Europene, traficul de pasageri a crescut cu 6% în primele trei luni ale anului curent, România fiind una dintre țările a cărei creștere a fost de două cifre, similar cu Grecia, Ungaria și Croația, dar și Irlanda, Portugalia și Belgia, potrivit datelor ACI Europe.
Patru din cele mai bune aeroporturi din lume se află în Europa
Patru dintre cele mai bune aeroporturi din lume se află în Europa, după cum indică un studiu bazat pe voturile pasagerilor și realizat de Skytrax pentru World Airport Awards.
Ierarhizând aeroporturile din punct de vedere al satisfacției călătorilor, topul este dominat de aeroportul Changi din Singapore (care asigură legătura către 200 de destinații, administrează 5.000 de sosiri si plecări pe săptămână, pentru 80 de linii aeriene internaționale). Aeroportul din Munchen, al doilea cel mai aglomerat din Germania, se clasează pe poziția a treia în topul aeroporturilor cu cele mai bune servicii din lume. Cu conexiuni către destinații din întreaga lume, 150 de magazine și peste 50 de restaurante, aeroportul oferă o multitudine de variante pentru petrecerea timpului dintre zboruri.
Aeroportul din Zurich este al doilea aeroport european ales în rândul celor mai bune din lume de către pasageri, este cel mai mare aeroport din Elveția și principalul hub pentru Swiss International Air Lines.
Heathrow (Londra), cunoscut drept cel mai aglomerat din Marea Britanie și Europa și al treilea cel mai aglomerat din lume, este și el prezent în topul celor mai bune aeroporturi din lume, în care mai figurează, ca alegere a pasagerilor, Amsterdam-Schipol (Olanda), tranzitat anul trecut de 55 de milioane de pasageri.