Pe 26 septembrie, la București, BusinessMark a organizat conferința „Supply Chain & Logistics Forum”, eveniment ce a reunit profesioniști cu experiență la nivel local și internațional în industria de logistică și supply chain.
Printre subiectele de discuție enumerăm: rute flexibile și alternative pentru accesul pe noi piețe, facilități imobiliare și logistice, optimizarea costurilor prin eficientizarea proceselor și a comunicării în lanțul de aprovizionare, cele mai noi aspecte legale și oportunități financiare, capacități de raportare în timp real, digitalizare și automatizare sau provocări specifice comerțului online la nivel de supply chain.
În continuare, vă prezentăm câteva dintre aspectele punctate de speakerii prezenți:
ALEXANDRU CRĂCIUN, Director Comercial, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Logistics and Operations Senior Consultant, Sfera Business, a deschis conferința și a prezentat un studiu de caz asupra importanței strategice a localizării în cadrul lanțului de aprovizionare. În prezentarea sa, a menționat principalii factori care afectează decizia de localizare: proximitatea față de piața de consum, proximitatea față de piața de origine, proximitatea față de competitori și analiza cost-volum.
PAUL NIȚĂ, Vicepreședinte ARILOG, Site Manager, XPO Supply Chain, a vorbit despre ARILOG InfoMap – harta europeană a serviciilor de logistică și transport și a precizat care sunt principalele beneficii ale membrilor.
În cadrul conferinței, IOAN ADRIAN DRAGOMIR, Distribution Director, Selgros Cash&Carry, a discutat despre provocările logistice într-o afacere mixtă – cash & carry și distribuție. Acesta a precizat că există 22 de magazine, 18 locații de distribuție, iar din luna august 2016 compania în care lucrează livrează zilnic în Delta Dunării, brațele Sulina și Sf. Gheorghe.
CĂTĂLIN CÎRNARU, Supply Chain Manager, Flanco Retail, a început discuția cu o prezentare a companiei și câteva cifre importante: 2.000.000 de clienți, peste 1500 de angajați, 121 de magazine și 74 de orașe din România. În continuare, a prezentat un studiu de caz și câteva dintre soluțiile pe care compania în care lucrează le folosește pentru a simplifica procesele și a optimiza costurile de transport.
Subiectele de discuție prezente pe agenda lui DANIEL DRĂGUȘIN, Demand Planning Manager, Ursus Breweries, au vizat: informații despre portofoliul de produse ale Ursus Breweries, grila de aprovizionare a companiei, metode și modele de prognoză, prognoza Ursus.
VICTOR DĂNILĂ, Supply Chain Manager, Orkla Foods România, a punctat faptul că este nevoie acută de oameni, cu abilități specifice. Acesta a atras atenția asupra faptului că 60% din job-urile din următorii 5-10 ani necesită abilități pe care doar 20% din forța de muncă le posedă astăzi.
LAURENȚIU DUICĂ, Associate Director Industrial Agency, Colliers International, a discutat despre intralogistica și transportul bunurilor. Pe parcursul prezentării a cuprins următoarele aspecte: producție și logistică, piața industrială – zone de interes, situația parcurilor industriale la finalul lunii august pe regiuni de dezvoltare, competitivitatea logistică, contribuția transportului la PIB, tipuri de transport, avantaje și dezavantaje. În plus, acesta a punctat faptul că „serviciile de livrări devin din ce în ce mai complexe, însă vor fi în curând mai rapide și mai accesibile din punct de vedere financiar”.
CIPRIAN SÎRBU, Logistics Director, Vivre CEE, a prezentat implicarea companiei sale, cel mai mare retailer online de home & deco din România și modalitatea prin care adaptează sistemele pentru a răspunde nevoilor oamenilor: sisteme de automatizare dezvoltate in-house, 5000 de furnizori din 30 de țări, abordări noi, echipa de logistică formată din 120 de oameni. Acesta a adus în discuție câteva provocări logistice: diversitatea produselor, limitări ale pieței de curierat B2C, resursa umană și eficientizarea transportului inbound.
SORIN SPIRIDON, Manager, Ensight Management Consulting, a oferit un cadru general asupra unor puncte de interes: companiile și, inclusiv, lanțul de aprovizionare se confruntă cu un mediu economic din ce în ce mai competitiv și dinamic; cu cât portofoliul de produse este mai mare, cu atât este mai dificil pentru o companie să asigure un nivel de serviciu ridicat clienților; portofoliile existente de produse au ca și consecință directă performanța foarte scăzută pentru mai mult de 60% dintre ele; marja totală pe care actorii din lanțul de distribuție o vor avea la dispoziție va fi din ce în ce mai mică datorită presiunii competitorilor și a gradului ridicat de informare al clienților.
ROXANA NEATU, Director Filiala București, Thyssenkrupp Materials România, reprezentantă a unei companii cu multe linii de business și peste 4000 de clienți în România, a discutat despre importanța stocurilor pentru parteneri și cerințele mediului de business pentru a optimiza managementul stocurilor.
Tema abordată de MIHAI PETRE, Senior Manager, Servicii consultanță vamală, Deloitte România; Membru fondator AEO Forum, în cadrul conferinței a fost: Vămuirea centralizată la nivel național – un prim pas spre automatizare. Pe parcursul prezentării, acesta a menționat câteva dintre avantajele vămuirii centralizate: Eliminarea tranzitului unional (eliminare costuri cu deschidere/închidere tranzit, comisioanelor de garantare), înjumătățirea timpilor de staționare a transporturilor, reducerea costurilor de transport, accelerarea procesului de vămuire, control al operațiunilor vamale (standardizarea setului de documente de depus, consistența clasificării tarifare), optimizarea lanțului logistic de aprovizionare și predictibilitatea.
JORDI TORRENT, Strategy Director, Port of Barcelona, și ISIK BICER, Dept. of Technology & Operations Management, Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam – Assistant Professor of Supply Chain Management, au participat în calitate de invitați speciali la cea de-a doua ediție a evenimentului. În timp ce primul speaker a discutat despre ultimele tendințe în industria supply chain și impactul acestora asupra porturilor, cel de-al doilea s-a axat pe îmbunătățirea flexibilității operaționale și implicațiile acesteia în digitalizare.
Conferința s-a încheiat cu un workshop susținut de ORTEC. SZABOLCS BALÁZS, Regional Manager, ORTEC Central and Eastern Europe, a vorbit despre optimizarea lanțului de aprovizionare în contextul în care mediul de afaceri devine din ce în ce mai complex, iar presiunile economice sunt frecvente.
*****
Evenimentul „Supply Chain & Logistics Forum” a fost organizat de BusinessMark alături de: ARILOG, Asociația Comisionarilor în Vamă – PRO CUSTOMS, Asociația Operatorilor Economici Autorizați – AEO FORUM, Ensight Management Consulting, Mainfreight România, Schaefer România, ORTEC, Biroul de Traduceri Champollion, Camera de Comerț Bilaterală Bulgaria-România. Partenerii media ai conferinței au fost: AGERPRES, Revista de Transport și Logistică, Revista materiale și tehnologii pentru construcții, AngajatorulMeu.ro, TRANZIT – revista afacerii de transport și logistică, Market Watch – Intelligent Management, Financial Market, Constructiv – Revista Industriei de Construcții din România, Retail-News.ro, NewMoney, Curierul Național, MoneyBuzz, Jurnalul de Afaceri, FEMEI ÎN AFACERI, Business24, Ziare.com, Manager Express, Gazetadeștiri, Săptămâna Financiară, Debizz, Global Manager, Portal Management, Energynomics, Financiarul.ro, Roportal, Calendar Evenimente, PRBox, Rbeconnect, Vox Capital, Transilvania Business, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, MLM News, Startups.ro, Administratie.ro, MediaRabbit, Chalbert, FinZoom.ro.
Pentru informații despre evenimentele viitoare vă invităm să accesați site-ul BusinessMark sau să scrieți pe adresa .
*****
Gazetadestiri a fost partener media al evenimentului.