Cum ne protejăm alunițele de razele soarelui

  • Tweet
  • Tweet

Cele mai multe alunițe de piele sunt inofensive având o natură benignă, însă din cauza expunerii excesive la soare și a factorilor genetici ele își pot modifica biologia și suferi transformări maligne, rezultatul fiind cancerul de piele cel mai de temut, melanomul. Pentru a evita astfel de evenimente, doctorul Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, recomandă să fie luate anumite măsuri de protecție, în special pe timp de vară, pentru a preveni dezvoltarea alunițelor și evoluția cancerigenă.

Expunerea la soare poate avea numeroase efecte benefice, de la reglarea ciclurilor de somn și stimularea producției de vitamină D, până la îmbunătățirea stării de spirit. Există, însă, și cealaltă parte a monedei, și anume efectele nedorite. De fiecare dată când razele soarelui ne ating pielea, se produce un pigment, melanină, care are rol de protecție. Rezultatul este apariția mult doritului bronz, care reprezintă în fapt un răspuns de apărare al pielii în fața soarelui, atenționează medicii specialiști. În momentul în care apare bronzul, înseamnă că ne-am expus excesiv la soare și razele UV au avut un efect asupra AND-ului celular, care, progresiv, își pierde capacitatea de regenerare normală.

Cea mai sigură metodă de a ne proteja alunițele este să evităm expunerea la soare în timpul zilei între orele 11 și 16, atunci când potențialul negativ al radiațiilor UV este maxim. Dacă nu dorim să renunțăm de tot la zilele de plajă, este recomandat să aplicăm creme de protecție solară cu SPF de minim 30.

Dr. Laurențiu Vlădău

„Protecția solară pe durata întregii zile este foarte indicată deoarece razele UVA, puțin percepute în mod direct deoarece nu ard pielea, sunt prezente pe tot parcursul zilei și au potențial cancerigen asupra celulelor pielii. Lumina la rândul ei se poate reflecta de pe diverse suprafețe, cum ar fi nisip, zăpadă, apă sau ciment, astfel încât, chiar dacă ne aflăm la umbră, radiațiile UV pot încă să ne deterioreze pielea și, implicit, alunițele. Episoadele repetate de arsuri solare în timpul copilăriei vor crește șansele de a dezvolta cancer de piele la maturitate și, prin urmare, protejarea pielii copiilor este la fel de importantă”, spune doctorul Laurențiu Vlădău.

În afară de riscul de a provoca cancer de piele, expunerea în exces la soare înseamnă, de asemenea, favorizarea apariției de riduri, pistrui, subțierea pielii și a vaselor de sânge dilatate. Așadar, protecția solară este importantă atât din punct de vedere medical, cât și estetic.

Cum ne protejăm alunițele

Pentru a preveni efectele negative ale expunerii la soare este recomandat să ne adăpostim la umbră în intervalul de maximă intensitate a razelor UV și să ne acoperim cu o pălărie cu boruri lărgi, să folosim cremă de protecție solară și ochelari de soare. Este recomandată utilizarea unei creme cu indice de protecție SPF30 + cu 20 de minute înainte de a ieși afară, precum și reaplicarea la două ore, în cazul în care nu putem evita expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată.

„Este esențial ca cei mici să fie și ei protejați de soare, o atenție deosebită fiind necesară în cazul utilizării cremelor de protecție solară la copiii sub un an. Cel mai bine este ca cei mici să evite expunerea directă la soare și să rămână la umbră, îmbrăcămintea adecvată și o pălărie fiind principalele mijloace de protecție. Pielea bebelușilor poate fi afectată de produsele de protecție solară, astfel că este indicat ca produsul să fie testat mai întâi pe o suprafață mică de piele”, recomandă doctorul Vlădău.

Acoperirea alunițelor cu plasturi este pentru a le proteja este o măsură cu practicabilitate limitată, cu toate că unele persoane aleg să o adopte. Atunci când suntem la plajă sau știm că vom petrece mai mult timp în soare, se poate opta pentru costume de baie protectoare speciale care blochează razele UV, mai ales atunci când este vorba despre copii, sau haine lejere, subțiri, dar care acoperă o suprafață cât mai mare a corpului.

Prin luarea de măsuri pentru a evita arsurile solare se poate ajunge la un echilibru între a reduce riscul de cancer de piele și a ne bucura de efectele benefice ale soarelui. Dacă vă doriți să țineți sub observație numărul alunițelor de pe corp și evoluția lor, cartografierea acestora este cea mai eficientă metodă de monitorizare.

Amintiți-vă: cu cât este cancerul de piele mai devreme detectat,

cu atât mai mari sunt șansele de a fi vindecat.

Author: redactiags

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *