Pe 10 august 2016, voi sărbători patru ani de când am renunțat la carne. Patru! Decizia a venit în urma vizionării unor documentare despre ferme și abatoare și-aș putea spune că nu mi-a aparținut în totalitate. La câteva ore după aceste documentare, la cină, subconștientul meu a refuzat carnea. Mi s-a făcut rău fizic în momentul în care i-am simțit gustul și am conștientizat că provine de la un animal care a murit în chinuri. De atunci sunt patru ani pe care nu i-aș schimba cu nimic în lume. Până la acea vârstă, eu habar n-aveam câtă cruzime există în abatoare. Cumva, ceva îmi spunea că animalele sunt poate adormite, că nu suferă, că nu sunt chinuite și măcelărite de vii. Ei bine, realitatea este alta și m-am convins. Sunt împăcată cu mine însămi, cu faptul că nu mai fac parte din această industrie macabră. Știu că nu am super puteri și nu voi putea împiedica aceste masacre, știu că nu pot salva oamenii și animalele aflate în dificultate, știu că nu pot salva planeta, dar știu sigur că pot începe cu mine.
Schimbare, salvare, evoluție, orice mă va face un om mai bun decât sunt. Consider că asta este menirea omului pe pământ: să evolueze, să devină mai bun, mai atent cu semenii lui, cu natura, cu animalele, să respecte planeta, să învețe și să se dezvolte personal, să se bucure de lucruri simple și să fie fericit. Cineva mi-a spus că viața este simplă și că noi o complicăm. Încep să-i dau dreptate.
Primele efecte ale renunțării la carne
Așa am devenit vegetariană. La început, am continuat să consum carne de pește, ouă, lapte și brânză pentru că nu am vrut să-mi pun sănătatea într-un eventual pericol printr-o trecere subită la noul tip de alimentație. Recunosc cu regret că nu m-am informat despre ce presupune să fii vegetarian. Am crezut că merge de la sine. Și a mers atât de bine încât din cauza consumului destul de ridicat de făinoase și brânzeturi, dar și de dulciuri, m-am îngrășat 8 kilograme.
La 1,60 înălțime, plecând de la 56 de kilograme, am ajuns rapid la 64 kg. Dacă mă priveai, nu-ți păream grasă. Poate ușor plinuță, împlinită cum se spune pe la țară. Ei bine, eu mă simțeam obeză, mă simțeam grea și nefericită din cauza greutății. Și nu era doar o închipuire: mi-era greu să urc scările, mi-era greu să mă încalț, să mă aplec, mi-era greu să merg cu bicicleta, începusem să am insomnii pentru că nu mă mai simțeam deloc bine cu trupul meu. Nici măcar frumoasă în fața iubitului nu mă mai vedeam. Șocul și mai puternic a venit pe măsură ce am realizat că nu mai încap în hainele mele. Dacă mai adaug și depresia cu care mă lupt de pe la vreo 12 ani, atunci când am avut un accident, pot spune că în anii 2013-2014-2015 lucrurile n-au stat deloc bine. În urma renunțării la carne, nu am avut probleme de sănătate, mi-am făcut analize complete și investigații medicale de două ori pe an. Am fost nevoită să scot un lipom inestetic, dar nu știu sigur dacă nu cumva a existat și înainte să-mi schimb eu alimentația.
Prezentul e mai bun cu mine. Fără a mă înfometa, am reușit să slăbesc. Dacă în ianuarie 2016 aveam 64 de kilograme, în prezent cântăresc 58 de kg. Faptul că beau suc făcut la storcător (din fructe și legume) seara mă ajută să am un somn liniștit. Straniu, nu? În condițiile în care specialiștii nu recomandă consumul de suc (mai ales din fructe) seara, mie-mi face foarte bine. Mi-am reparat insomnia ce nu-mi dădea pace de un an și ceva cu sucuri băute seara, înainte cu o oră să mă pun în pat. Ultimele analize făcute arată că totul este în regulă, în parametri normali. Am slăbit și mă concentrez mai bine. Atât pot spune după șase luni de experiment, cu toate că în cele 6 luni am mai făcut abuzuri (dulciuri, țigări, lipsa sportului) și nu am urmat un stil de viață sănătos în totalitate.
Planurile pentru viitorul apropiat
Următorul pas pe care doresc să-l fac este să ajung să consum doar mâncare vegană. Chiar dacă unii zic că e doar un trend, un moft, alții spun că este o abordare greșită care poate afecta sănătatea, eu consider că e un stil de viață necesar pentru mine. În prezent, consum din când în când ouă, fructe de mare și brânză. Am renunțat definitiv la consumul de lapte pentru că nu-mi făcea bine. Dacă îmi lipsește ceva din alimentație sau este în plus, organismul își face datoria și mă anunță. Mă simt bine când mănânc vegan. Nu știu dacă voi deveni raw vegană în viitor, nu mi-am propus, dar este un subiect de luat în calcul.
Ce este proiectul Super Change Me?
Anul trecut, prin toamnă, un amic interesat de healthy lifestyle mi-a recomandat un documentar: Super Juice Me. Bineînțeles că nu l-am văzut imediat, l-am pus pe o listă de așteptare și mi-am văzut de treburi în continuare. Mie mi-a schimbat viața în bine și m-a influențat să fac proiectul Super Change Me. Proiect, experiment, revoluție, ce-o fi.
Super Change Me este despre oameni care vor să facă schimbări pozitive în viața lor, dintre care:
- schimbarea alimentației
- schimbarea tiparelor ce hrănesc gândurile toxice
- descoperirea meditației și practicarea exercițiilor de tip Yoga
- conștientizarea propriei persoane
- câștigarea luptei cu depresia
- respectarea semenilor, animalelor, planetei
Sigur că acestea sunt OBIECTIVELE MELE. Despre asta este Super Change Me, despre a evolua, despre a fi un om mai bun decât sunt în acest moment.
Nu numai mie mi-a schimbat viața Jason Vale și documentarul lui. Despre cunoscuții mei care și-au îmbunătățit sănătatea datorită sucurilor din fructe și legume voi scrie în materialele următoare. Nu va fi nimic complicat, nimic artificial. Încerc să păstrez un echilibru pentru că nu fac parte din tagma celor care reneagă medicina clasică, vaccinurile sau importanța consumului de carne (sănătoasă, fără E-uri) pentru dezvoltarea unui copil.
Așadar, pornesc într-o călătorie de suflet, în care voi experimenta pe propria-mi piele consecințele unui stil de viață sănătos construit de mine… pentru mine. Nu sunt specialist, nici nu-mi doresc să devin. Nu sunt la nivelul la care pot fi dată drept exemplu pozitiv. Dar este interesant de văzut unde mă duce drumul ăsta și cum mă voi transforma.
Sper să mă urmați atât pe Instagram, cât și pe Facebook (click pe link-uri), m-ar ajuta sprijinul vostru.
Cu drag până data viitoare,
R